Puţină lume a auzit vorbindu-se despre vitamina T; descoperirea (şi numele) i se datorează în mod bizar, viermelui de făină care, s-a constatat că nu putea supravieţui fără această vitamină. La început s-a crezut că numai această insectă are nevoie de substanţa cu pricina, dar curând s-a demonstrat că toate insectele o consumă în procesul de metamorfozare. Nu a trecut mult şi cercetările au arătat că vitamina T acţioneză şi în cazul oamenilor, iar astăzi este cunoscută mai ales sub numele de carnitină.
Vitamina T este extrem de importantă pentru sănătatea organismului uman: previne anemia, oboseala cronică, menţine coagularea sângelui în limitele normale, reduce stresul oxidativ, ajută la transformarea mâncării/grăsimii în energie.
Carnitina accelerează anumite procese în organism care duc într-un final la diminuarea masei grase şi a ţesutului adipos, la creşterea masei musculare. În plus, carnitina în formele sale active (L-carnitina şi L-acetil carnitina) ajută şi la păstrarea în cea mai buna formă a sistemului nervos.