Prevenirea rahitismului
Pentru a preveni instalarea rahitismului este necesar ca deja de la inceputul ultimului trimestru de sarcina sa i se administreze mamei zilnic 1.000-1.200 U.I. de vitamina D si preparate de calciu. Fatul le va prelua de la mama si-si va realiza rezervele necesare. Dupa nastere, indiferent de alaptarea de la san sau cu lapte praf, se impune asigurarea unor suplimente de vitamina D si de calciu. In primii doi ani necesarul zilnic este considerat in jur de 500-800 U.I., iar apoi, pana la cinci ani, trebuie asigurat suplimentul necesar de vitamina D in timpul anotimpului rece, considerandu-se ca in timpul verii copilul sta suficient timp la soare.
Cu toate ca laptele matern nu asigura necesarul de vitamina D, acesta scade riscul de aparitie a rahitismului datorita unui raport optim intre calciu si fosfor si a unui complex de elemente care amelioreaza absorbtia.
In cazul aparitiei rahitismului dozele necesare sunt mai mari si este necesar instituirea unui tratament de catre medic.
Oricum, in toate situatiile, copilul trebuie urmarit cu atentie de catre pediatru, deoarece indiferent de suplimentele administrate, rahitismul poate sa apara in masura in care sunt prezente alte afectiuni, boli congenitale hepatice, ale cailor biliare, boli diareice cronice, boli renale, malabsorbtia intestinala etc., care inhiba asimilarea suplimentelor administrate. Trebuie analizate cu atentie si cazurile in care se urmeaza tratamente cu preparate cortizonice sau cu fenobarbital sau in cazul in care exista anumite predispozitii. Trebuie stiut ca exista si forme de diabet, in care tratamentul obisnuit cu vitamina D nu da rezultate. Alimentatia de baza, expunerea la soare, temperatura sunt, de asemenea, factori importanti ce trebuie avuti in vedere.
Trebuie avut in vedere si faptul ca fumul de tigara si poluarea, in ansamblul ei, influenteaza negativ metabolismul vitaminei D.
Pericolul supradozelor
Insa nici nu trebuie exagerat cu aceste suplimente! Dozele amintite nu sunt periculoase, dar depasirea lor poate conduce la intoxicatii. In cazul supradozelor, se instaleaza pierderea poftei de mancare, copilul plange si este agitat. Efectele nu apar insa imediat, ci la un interval de una-doua luni, deoarece vitamina D se depoziteaza in tesutul adipos, iar efectele devin vizibile doar in timp.
Mario1994 întreabă:
dobrin1019 întreabă: