| 2000dc a întrebat:

Ceau, am si eu o intrebare, pentru persoanele care cunosc, au trecut prin asta, etc. Ma confrunt cu dureri severe de menstruatie inca de prima data de cand am inceput sa am. In prezent am ajuns sa vomit si de cate 8 ori in prima zi, nu ma pot ridica din pat si nu da semne ca se va imbunatati, inainte ne mai vomitand de 8 ori (hai 2-3 ori si apoi pastila isi mai facea efectul). Am fost la consult si totul (vizibil) e in regula insa ar putea fi vorba de endometrioza (m-am mai documentat inainte insa nu i-am dat importanta ca ma gandeam ca efectiv va trece candva). Acum, intrebarea mea este, a facut cineva un rmn pentru asa ceva? Si daca da, cum este? Mie ginecoloaga la care am fost mi-a recomandat sa il fac in acest an, insa totodata mi-a zis si de un mod ciudat de a-l face (intr-un mod rectal sau ceva de genu, la cum suna ziceai ca e colonoscopie nu rmn). Eu nu cred ca se poate face asa, nu are logica din cate stiu ce e rmn-ul dar vreau sa stiu cum ati facut voi, daca ati facut.
Si cum o tratati "tineti sub control"?
Multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| Robert2526 a răspuns:

Buna. Din cate spui, cel mai probabil chiar este vorba de endometrioza. Pentru confirmarea/infirmarea diagnosticului se recomanda efectuarea unui rmn. Pentru diagnosticarea endometriozei, rmn-ul se realizeaza prin introducerea unui gen, atat in vagin cat si rectal. In rest procedura este la fel ca la orice alt rmn, doar ca:

-iei un no spa inainte sa mergi la clinica
-efectuezi o clisma inainte cu cateva ore
-Nu bei sucuri acidulate/nu mananci fructe cu o zi inainte de procedura

Procedura in sine nu este dureroasa dar nici nu iti pot zice ca e prea placuta.

| Robert2526 a răspuns (pentru Robert2526):

Ai o ecografie transvaginala facuta in ultimul an?

| 2000dc explică (pentru Robert2526):

Da, si a iesit totul ok. De aceea mi s-a recomandat ideea de rmn, ca sa se vada mai bine daca este totusi endometrioza

| Robert2526 a răspuns (pentru 2000dc):

Da, la rmn se vede 100%. totusi eu as zice ca sansele sunt destul de mari sa nu fie vorba de endometrioza, foarte rar am intalnit sa nu se vada pe transvaginala dar depinde si de medic acum...ca am intalnit care nu vedeau desi era evident happy

Ii doresc multa sanatate si sa nu se confirme endometrioza, ca e destul de nasoala

| annonimaaaa555 a răspuns:

Durerea severă de menstruație poate fi un simptom al endometriozei, iar un RMN poate ajuta la diagnosticare. Într-adevăr, există un tip de RMN care presupune administrarea unui contrast prin rect (RMN pelvian cu contrast rectal), folosit pentru a obține imagini clare ale organelor pelvine. În ceea ce privește tratamentul, endometrioza poate fi gestionată prin medicamente pentru durere, contraceptive hormonale, sau intervenții chirurgicale, în funcție de severitatea cazului. Este important să urmezi sfaturile medicului deci du-te și fa rmn ul. Probabil o sa simți puțin disconfort dar în rest o sa fii ok. E mai importanta sănătatea ta. Nu aștepta fiindcă poți sa ai și cancer(poate sa se formeze) deci fa cât mai repede rmn-ul. Cere trimitere de la medicul de familie