| denisa_4116 a întrebat:

Ceau! Ce inseamna homeopatie?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| mona48 a răspuns:

Homeopatia, din greacă όμοιος, hómoios (similar) și πάθος, páthos (suferință), este un sistem de medicină alternativă, cunoscut pentru practica controversată de a oferi tratamente care nu conțin efectiv niciun ingredient chimic activ.


Opinii care susțin homeopatia

Teoria homeopatiei a fost dezvoltată de medicul saxon Samuel Hahnemann (1755–1843), enunțată în 1796 și extinsă în lucrarea "Organon-ul artei de a vindeca" (1810), în urma experimentelor pe oameni sănătoși cu substanțe diferite, care au indus simptome asemănătoare cu simptomele prezentate de bolnavi. Nici observațiile, nici fundamentarea nu îndeplinesc condițiile minime pentru a fi considerate științifice. Așa-numitele experimente patogenetice (provinguri) făcute de homeopați nu au nicio legătură cu afecțiunile care ar trebui tratate, se realizează cu o altă diluție, și sunt oricum extrem de subiective. Testele științifice (folosind metoda dublului orb, binecunoscută pentru probitatea ei) au arătat că tratamentele homeopatice au același efect cu placebo.

Doctrina homeopată - legea similitudinii - recomandă un remediu care, ca substanță administrată în doză subponderală unui subiect sănătos, ar produce un set similar de simptome cu cele care se regăsesc la pacientul bolnav. Acest remediu este administrat uzual într-o concentrație extrem de scăzută, preparată printr-o procedură numită potențare, care se presupune că ar imprima diluției mai multă putere terapeutică. Pentru acest "proces" nu există o explicație satisfăcătoare, fiind doar o rămășiță pseudoștiințifică din epoca alchimiei, când noțiunile de germeni sau molecule nu erau cunoscute sau înțelese. Descoperirile ulterioare teoriei lui Hahnemann, cum ar fi dimensiunea atomilor (Loschmidt, 1865) sau sinteza ureei (Friedrich Wöhler, 1828) au adus lămuriri mai clare. O soluție atât de diluată cum e o doză homeopatică, nu mai conține nici măcar o moleculă din substanța inițială dincolo de diluția 11 centesimală, deci nu mai poate avea efecte terapeutice. Actualmente proponenții homeopatiei au emis ipoteza existenței unei "memorii" a apei, deși nici acest fenomen nu se bucură nici de suport teoretic, nici de confirmare practică.

Remedii homeopate

Remediile homeopate sunt substanțe diluate și dinamizate prescrise după legea similitudinii în doze de obicei infinitezimale. Farmacopeea franceză definește medicamentele homeopate ca preparate obținute prin metoda diluțiilor succesive. Dintre formele cele mai des întâlnite sunt:

* Tincturile primare
* Soluțiile
* Soluțiile oftalmice
* Soluțiile injectabile
* Unguentele
* Supozitoarele
* Triturațiile
* Tabletele
* Globulele

Tincturile primare se definesc ca preparate lichide extractive rezultate din amestecarea sucului proaspăt presat din plante, cu alcool sau prin extracție din plante, părți de plante proaspete sau uscate. Soluțiile sunt preparate obținute prin dizolvarea substanțelor medicamentoase în solvenți adecvați. În funcție de solventul utilizat la preparare pot fi apoase sau hidroalcoolice.


Pericolele tratamentului homeopat

Diluțiile homeopatice nu au niciun efect direct (dincolo de efectul placebo), dar tratamentul homeopat poate fi periculos datorită tentației de a evita tratamentul medical real, mai eficace. De exemplu, actrița olandeză de success Sylvia Millecam a murit de cancer, la 45 de ani, la doi ani de la diagnostic, datorită opțiunii de a apela la un tratament alternativ în locul celui medical.

5 răspunsuri:
Elianna
| Elianna a răspuns:

Terapii naturiste, fara medicamente de sinteza.

| AleandraIleana98 a răspuns:

Sistem terapeutic care consta in administrarea de doze foarte mici a substantelor care in cantitati mari ar putea provoca unui om sanatos o afectiune anologa cu aceea care este combatuta

| Alexandra_3922 a răspuns:



Homeopatia este un tratament medical care utilizeaza substante naturale din cele trei regnuri: animal, mineral si vegetal cu scopul de a mari capacitatea de autoaparare a organismului impotriva bolii, de a stimula sistemul imun al pacientului care astfel devine capabil sa identifice si sa inlature cauza bolii din interior. Medicina clasica prin substantele chimice pe care le foloseste inhiba atat boala cat si reactia de aparare. Se stie ca febra este semnul luptei contra unei infectii iar administrarea unui antibiotic va scadea nu numai febra ci si capacitatea de lupta impotriva germenilor care au cauzat-o.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

HOMEOPATÍE s. f. Metodă de tratament care întrebuințează doze foarte mici de medicamente care ar putea produce o boală analoagă bolii care se combate.

| korina99 a răspuns:

Dicționarul DEX explicativ al limbii române, ediția a II-a dă următoarea definitie pentru HOMEOPATÍE:
HOMEOPATÍE, homeopatii, substantiv feminin Sistem terapeutic care constă în administrarea în doze foarte mici a substanțelor care, în cantități mari, ar putea provoca unui om sănătos o afecțiune analoagă cu aceea care este combătută. [ pronunție: -me-o-]

– Din limba franceza homéopathie.
https://www.qdictionar.com/definitie-dex/homeopatie.php

Întrebări similare