Doar nu vrei sa te tratezi dupa sfatul tineretului de aici, du-te la un dermatolog.
Cel mai bine este sa te duci la un dermatolog..sau daca nu ..macar la o farmacie
Eczema atopica la copii poate fi inrautatita de anumiti factori sau iritanti ca:
Lina si alte stofe aspre
Sapunuri
Dezinfectanti
Infectii cu bacterii, virusi si fungi (ciuperci)
Mediu inconjurator uscat si prafuit
Transpiratia
Fumul de tigara
Praful din casa
Polenul
Puful animalelor
La unii copii stresul poate inrautati starea eczemei.
La bebelusi eczema poate sa apara de la virsta mai mare de 2 luni. De obicei, eruptia apare pe fata si se prezinta sub forma de suprafete scuamoase deseori cu mici pustule. De asemenea, eczema poate aparea pe partea anterioara a cotului si a genunchiului.
Se deosebesc doua forme:
Dermatita seboreica – apare la copiii mai mici de 2 luni pe fata, git, dupa ureche sau subsuoara.
Eczema provocata de scutece – cauzata de urina si masele fecale.
La copiii de varsta scolara eczema de obicei apare pe partea anterioara a cotului si a genunchiului. Mincarimea persistenta si scarpinatul produc leziuni serioase care inrautatesc si mai mult situatia. O alta localizare a eczemei este zona in jurul ochilor. In anumite cazuri, poate fi afectata orice regiune a pielii sau chiar toata suprafata corpului.
Modalitati de tratament ai eczemei la copii
Cu toate ca eczema poate afecta copii in diferite moduri, exista citeva prioritati in tratament:
Imbunatatirea generala a starii pielii prin folosirea regulata de produse emoliente si a uleiurilor de baie
Selectarea corecta a unui corticosteroid modern cu potential inalt, dar cu minim de efecte adverse (de la virsta de 4 luni), de exemplu Advantan
Adoptarea unei scheme de tratament care nu streseaza copilul
O eruptie spontana este deseori sinonima cu eczema de contact. Cauzele aparitiei unei astfel de afectiuni sunt numeroase. De exemplu bijuteriile suflate cu nichel sau crom pot determina aparitia lor. Lista alergenilor care produc aceste eczeme este lunga (parfumuri, cosmetice, piele) si creaza adevarate pericole in unele medii profesionale (eczeme provocate de saruri de crom, continute de ciment, in cazul constructorilor; de pesticide, in cazul agricultorilor; de cosmetice, in cazul coafezelor; de latex, in cazul chirurgilor). Eczema de contact poate persista luni, ani sau poate deveni cronica.
Tratament
Dermatita atopica se amelioreaza pana la varsta de 5 ani, desi recidivele sunt comune pe parcursul adolescentei pana la varsta adulta. Factorii agravanti sunt sexul feminin, varsta precoce de debut, antecedentele familiale, asocierea cu boli severe, cu rinita sau astm. Chiar si la acesti pacienti, DA dispare pana la varsta de 30 ani.
Dermatita atopica poate antrena sechele psihologice, deoarece copiii se confrunta cu o boala cutanata vizibila in timpul anilor de formare. Pacientii cu DA de durata pot dezvolta cataracta la 20 -30 ani.
Ingrijirea pielii
Ingrijirea pielii consta in aplicarea de creme emoliente, uleiuri de baie pentru prevenirea uscarii si iritarii pielii, fapt ce ar permite patrunderea alergenilor. Baile si dusurile trebuie sa fie facute cu apa calduta (nu fierbinte) si urmate de aplicarea unei creme emoliente. Utilizarea sapunului
trebuie redusa, in special in zonele afectate de dermatita, deoarece pot usca si irita pielea. Sapunurile agresive sunt contraindicate. Unele cereme si uleiuri pentru corp sunt absorbite mai bine atunci cand sunt aplicate pe pielea umeda.
Tratamentul medicamentos
Corticosteroizii
Corticoterapia topica este tratamentul de electie pentru dermatita atopica. Cremele sau unguentele sunt eficiente pentru pacientii cu forme usoare sau moderate ale bolii.
Pacientii cu dermatita atopica pot dezvolta dermatita alergica de contact datorita corticosteroizilor topici sau emolientelor. Reactiile alergice se pot datora fie unui conservant, fie ingredientelor active. Alergia la hidrocortizon este observata cu o frecventa in crestere. Conservantii sunt mai rar prezenti in unguente.
Terapia initiala consta in aplicarea de 3 ori pe zi de unguent cu hidrocortizon 1%, pe leziunile prezente la nivelul fetei si pliurilor. Pe leziunile trunchiului se aplica zilnic un unguent cu corticosteroizi puternici (betametazon valerat, de exemplu).
Corticoterapia este intrerupta la disparitia leziunilor si este reluata in cazul unor pusee.
Puseele pot fi asociate cu variatiile de temperatura, stresul, diverse activitati, infectii cu stafilococi sau contacte alergice.
Medicatia imunomodulatoare
Medicatia imunomodulatoare (tacrolimus sau pimecrolimus) este prescrisa la pacientii care nu raspund la corticoterapie, sau in cazurile de efecte adverse ale corticosteroizilor (atrofia cutanata, formarea de striatii, etc)
Tacrolimus este un imunomodulator ce actioneaza ca un inhibitor de calcineurina. Medicamentul se prezinta sub forma de unguent si este indicat in formele moderate spre severe de dermatita atopica. Dupa aplicare, pacientul poate simti intepaturi usoare, dar acest efect advers poate fi redus prin aplicarea unguentului doar pe pielea foarte uscata. Senzatia de arsura dispare in general in 2 -3 zile. Tacrolimus este disponibil in doua doze: de 0, 1% pentru adulti si 0, 03% pentru copii.
Pimecrolimus 1% este de asemenea un imunomodulator si un inhibitor de calcineurina. Pimecrolimusa crema se aplica de 2 ori pe zi si este indicat in formele usoare de DA. Medicamentul nu este indicat copiilor sub 2 ani.
Evitarea factorilor declansatori
Imbracamintea din bumbac este indicata. A se evita hainele de lana, deoarece pot declansa pusee de dermatita atopica. Temperaturile scazute, in special in timpul noptii, sunt indicate pentru a preveni transpiratia, ce poate provoaca iritatii si prurit. Utilizarea unui umidificator previne uscarea excesiva si este indicata atat iarna cat si vara.
Pentru a evita antigenii din casa, pot fi folosite perne din fibre sintetice si huse impermeabile pentru saltea. Lenjeria de pat se spala cu apa fierbinte. Prezenta acarienilor si a scuamelor de animale poate fi redusa prin renuntarea la tapiterii, jucarii de plus, covoare si animale de companie.
Reducerea stresului este eficienta, dar deseori este dificila.
Antibioticele antistafilococice, atat topice (mupirocin) cat si orale (dicloxacilina, cefalexina, eritromicina) pot controla colonizarea nazala cu S. aureus si sunt indicate la pacientii cu forma severa a bolii, care nu raspund la tratament si prezinta culturi nazale pozitive.
Alte tratamente
- Fototerapia poate fi utilizata pentru cazurile de dermatita atopica generalizata. Expunerea la radiatiile solare este benefica la majoritatea pacientilor.
Terapia cu radiatii ultraviolete A (UVA) sau B (UVB) poate fi utilizata. Metoda PUVA (administrarea medicamentului psoralen asociata cu terapia radiatii UVA) este rezervata pentru cazurile refractare de dermatita atopica. Metoda PUVA este rareori indicata copiilor si tinerilor adulti, din cauza efectelor sale adverse.
- La pacientii cu eczema herpetica, se prescrie aciclovir.
- Hidroxizina reduce pruritul, dar nu este eficienta in absenta altor tratamente.
- Modificarile dietei in scopul eliminarii expunerii la alergenii alimentari nu sunt necesare. In majoritatea cazurilor, dietele hipoalergenice sunt ineficiente, intrucat hipersensibilitatea alimentara rareori persista dupa copilarie.
MariusMaxim întreabă:
1290 întreabă: