Calm! Strange din dinti, trage aer in piept, domoleste-ti impulsurile navalnice si, ma ales, nu rosti vorbe grele, caci se iarta, dar nu se uita prea curand.
Cateva tehnici de control al furiei iti sunt dezvaluite de psihologii de la American Psychological Association, sfaturi care te vor ajuta mai ales daca ai ghinionul sa fii o persoana temperamentala indragostita de... o alta la fel.
In primul rand, controleaza-ti respiratia. Trage aer adanc in piept, respira profund.
Apoi adreseaza-ti singur cateva indemnuri in gand, de genul "Gata!", "A trecut!", "Relaxeaza-te!" sau "Ia-o mai usor!".
Concentreaza-te pe o imagine reconfortanta, cum ar fi o amintire placuta.
Exersand zilnic astfel de practici, in momentul in care esti intr-o stare de nervozitate maxima poti apela rapid la ele pentru a detensiona situatia.
Cum te mai poti "antrena" din timp pentru a nu mai fi doborat la pamant de furia scapata de sub control?
Schimba-ti modul de a privi lucrurile
Gandeste altfel decat pana acum. Colericii in special au tendinta de a se aprinde imediat. Tremura de nervi, vorbesc urat, devin nedrepti si aspri cu cei din jur, chiar nevinovati fiind. Daca esti unul dintre acestia, incearca sa iti schimbi modul de a privi o situatie neplacuta, oricat de serioasa ar fi. De exemplu, in loc sa te lamentezi: "Vai, e oribil ce mi se intampla, sunt ruinat, am pierdut tot", mai bine spune-ti "E neplacut, sunt suparat, dar nu e sfarsitul lumii, nu are rost sa imi pierd mintile, mai bine incerc sa gasesc o solutie".
In loc sa ii umilesti pe cei care din intamplare se afla in jurul tau, mai bine cere-le sfatul si poate gasiti impreuna o solutie.
Tine minte tot timpul ca o descarcare de furie nu rezolva aproape niciodata nimic, dimpotriva te poate face cu totul irational si chiar ridicol. Iti vei pierde credibilitatea in ochii celorlalti, respectul, autoritatea.
Poti obtine rezultate mai bune incercand sa previi o situatie neplacuta sau gasind solutii civilizate pentru rezolvarea problemelor. Iar daca nu exista solutii, incearca sa te adaptezi situatiei ca atare si atat. Punct. Nu mai cere "totul sau nimic", deseori cheia este undeva la mijloc. Si, mai ales, ai rabdare. Daca o iei usor, pas cu pas, pana la urma o sa vezi ca lucrurile nu stau chiar atat de rau.
Asculta, comunica, asculta
Cei care se infurie repede obisnuiesc si sa traga concluzii pripite. Foarte rau. In momentul in care o confruntare se incinge, trebuie sa incerci sa o domolesti. Tine gura inchisa si nu mai spune tot ce iti trece prin cap, gandeste mai intai si, mai ales, asculta si ce spune celalalt.
Sa presupunem, de exemplu, ca te certi cu partenerul de viata. Te acuza ca il neglijezi, ca esti dezinteresat, ca nu il mai iubesti ca la inceput. Ei bine, in loc sa te enervezi si sa ii adresezi cuvinte aspre, asa cum iti vine sa faci pentru ca te simti acuzat pe nedrept, incearca sa stai calm si sa gasesti argumentele rationale care dovedesc ca partenerul tau se inseala amarnic. Numai o astfel de discutie civilizata va da o sansa relatiei voastre, care altfel, dupa cateva certuri usturatoare, se va rupe cu siguranta.
"Fa curat" in jurul tau
Irascibilitatea ta poate fi intretinuta si de conditiile in care traiesti. Ceva anume intretine o stare constanta de iritare si permite aprinderea "flacarii" in orice moment. Incearca sa schimbi ce poate fi schimbat. Daca esti nemultumit de locul de munca, gaseste altul mai bun. Daca esti nemultumit de relatia pe care o ai, fie imbunatateste-o, fie renunta la ea.
Acorda-ti timpul de care ai nevoie pentru odihna si relaxare. Fa o pauza, iesi din rutina, traieste fiecare clipa cu bucurie.
Fa schimbari in programul tau, gaseste din timp alternative si solutii mai bune, nu te lasa coplesit de grijile zilnice care pot face din tine un manunchi de nervi gata sa explodeze.
Eu ti-as spune de la nervoasa la nervoasa Mergi la medic cat mai repede. Tulburari ale glandei tiroide pot produce stari depresive accentuate (se numesc tulburari somato-psihice, intrucat o boala organica influenteaza starea psihica), stari accentuate de oboseala pana la epuizare, cat si schimbari de greutate, exact asa cum spuneti. Nu stati in aceasta stare care se poate accentua si consultati urgent un specialist endocrinolog, care o sa va dea raspunsurile de care aveti nevoie. Daca analizele sunt ok, inseamna ca problemele sunt la nivel psihologic, si atunci consultati un psihiatru si un psihoterapeut., eu asa am facut si ma simt mai ok, totusi incearca sa bei mult ceai de tei te ajuta sa te calmezi sper sa "te faci bine" pup
Sa nu faci cea ce nu ti-ar placea daca ti s-ar face tie... SAU sa bati in perna
Ha ha ha de parca are vreo legatura
Poi poti sa iti pui la mana un elastic si cand te enervezi te pisti cu el.O stiu de la o fata care mi-a zis
Si eu ma inervez repede eu tias recomanda sa dai intr-o perna cat de tare poti