Furunculele se dezvolta pe piele, de obicei in jurul unui folicul pilos. Acesta poate sa colecteze si sa sparga sau sa se retraga. De cele mai multe ori apar mai multe furuncule, in mod succesiv sau in acelasi timp.
Furunculele si abcesele nu se vor stoarce sub nici o forma, ci vor fi lasate sa sparga singure.
Abcesele se dezvolta de obicei in tesuturile moi de sub piele sau in organe si pot sa se sparga sub piele si sa dreneze sau sa se resoarba.
In cazul in care un furuncul sau un abces s-a spart, este bine sa se spele bine pielea sub dus sau la robinet, pentru a evita raspandirea infectiei. Nu se recomanda baia in cada.
Pentru grabirea colectarii acestora se poate folosi una dintre urmatoarele metode:
* se pun comprese sau se fac bai locale cu decoct din frunze de nuc. Se pun 30 g de frunze la un litru de apa si se fierb circa 15 min. Se strecoara, se pune decoctul intr-un lighean si se tine furunculul in apa 20-25 de min. sau se inmoaie o compresa si se aplica pe el.
* se pun comprese calde cu infuzie de nalba mare, brusture, galbenele, musetel. Se tin compresele pe furuncule sau abcese pana ce se racesc si se schimba din doua in doua ore.
* se pun felii calde de rosii sau de ceapa coapta pe furuncule sau abcese si se leaga cu o fasa de pansament, ca sa nu cada.
* se unge pielea cu alifie cu miere. Alifia cu miere se prepara astfel: se amesteca bine o lingura de miere cu o lingurita de faina integrala de grau pana se obtine o pasta omogena. Se intinde pasta pe furuncul sau abces si se acopera cu un plasture. Se repeta procedeul de 2-3 ori pe zi. inainte de fiecare aplicare se curata pielea cu infuzie de galbenele sau musetel.
* se unge pielea cu alifie de miere si propolis. Alifia se prepara astfel: se freaca bine 3 oua proaspete de prepelita, o lingurita cu ulei de masline sau porumb, o lingurita cu tinctura de propolis si o lingurita de miere, se adauga faina integrala de grau pana se obtine o pasta omogena si se aplica alifia pe furuncul. Se acopera cu un plasture sau tifon, iar deasupra se fixeaza o folie de plastic. Se lasa sa actioneze 24 de ore.
* se unge pielea de 2-3 ori pe zi cu alifie cu propolis. Alifia cu propolis se prepara astfel: se iau 20 g propolis, o lingura cu ceara de albine si 80 g unt sau untura fara sare, se pun intr-un ibric emailat in baie de aburi, iar cand s-a omogenizat bine, se ia vasul de pe foc, se filtreaza si se lasa sa se raceasca. Se toarna alifia in borcanele cu capac si se pastreaza la rece.
Furunculul este provocat de stafilococ si acesta este un germene extrem de rezistent. Poti aplica local unguent de Ihtiol( nu e scump), sub un pansament steril. Cand va fistuliza abcesul, trebuie spalat bine cu apa oxigenata si pansat steril cu Betadine.
Draga mea, exista multe tratamente naturiste pentru furuncul, dar n-as vrea sa le repet, caci majoritatea ti le-a spus anOnimăăăă. Dar toate aceste tratamente naturiste nu fac altceva decat sa ajute la colectarea mai rapida a furunculului, dupa care, acesta trebuie stors f. bine (cu ajutorul unui pansament steril, bineinteles), pana iese radacina furunculului, operatie destul de dureroasa de altfel (caci altfel recidiveaza si te trezesti cu mai multe furuncule in loc de unul). Totusi, din experienta mea pot sa-ti spun ca nu toate dau rezultate. Uneori, daca nu ai aplicat de la bun inceput tratamentul naturist, risti ca furunculul sa evolueze f. mult, iar zona dimprejurul lui sa se umfle exagerat si risti sa ajungi la chirurgie. Alteori, furunculul este atat de "indaratnic" incat nu se s-a dus decat daca iei antibiotic. Totusi, medicul meu de familie mi-a recomandat un unguent, Fucidin, care face ca furunculul sa se resoarba singur, astfel incat scapi de operatia de storcere a furunculului. Te sfatuiesc sa folosesti cu incredere acest unguent. Eu l-am folosit la copiii mei si pot sa-ti spun ca e aproape miraculos. Sanatate maxima!
Sper sa te ajute acest link.Bafta si sanatate!
http://www.musetel.ro/articol.php?id=739