Spondiloza dorsala (dorsartroza sau dorsalgia) reprezinta localizarea procesuluidegenerativ la nivelul coloanei dorsale, atat in sectorul discosomatic cat siinterapofizar, pot exista si la acest nivel manifestari de osteofitoza difuza.Se manifesta sub forma de episoade evolutive, ca durere difuza sau localizata, inaltasau joasa, discala sau interapofizara, iritanta sau nu, reflectand tulburarea ansambluluiosteo-musculo-ligamentar al coloanei dorsale.Este cea mai rara dintre toate formele de spondiloza dar, si celelalte forme, predominala sexul feminin, intre 40- 60 ani si se manifesta prin nevralgii intercostale
Cauza principala a durerii rezida in modificarile degenerative ale articulatiilor sidiscurilor, cu afectarea structurilor anatomice inervate ale rahisului dorsal ( ligamente, musculature, vase sanguine).
Sunt prezenti si noduli Schmorl si vertebrele cuneiforme, conferind coloanei origiditate deosebita. Leziunile degenerative afecteaza frecvent coloana dorsala, dar expresia lor clinica estemai rar intalnita, asa incat in fata unor dureri ce par a avea suport artrozic trebuieeliminate cauzele de ordin visceral, neurologic sau inflamator. Spondiloza dorsala este intalnita frecvent la docheri si hamali.
Odata cu varsta se sintetizeaza in exces fibrele de colagen de tip I, in structura ineluluifibros, cu rol in geneza spondilozei si discopatiei. Examenele biochimice indica prezenta de enzime proteolitice in interiorul discului, cum ar fi colagenaza, gelatinaza, elastaza, cu rol degenerativ. Masurandu-se presiunea in nucleu si inelul fibros, s-a constatat ca ea creste in posturivicioase, ortostatism, eforturi fizice si cu gradul de degenerare, fiind responsabila dedurerea coloanei vertebrale.
sper ca te am ajutat cat de cat :*