Fructele sunt un subiect tabu si, daca as indrazni sa spun ca este mai bine sa-l suprimati din alimentatie, multi dintre dumneavoastra ar inchide aceasta pagina si nu ar mai continua lectura, atat ar fi de scandalizati de o asemenea sugestie.
Aceasta deoarece, in cultura noastra, fructul este un simbol. Un simbol de viata, si de sanatate. Fructul este, inainte de toate, o sursa de vitamine, in orice caz, asa se considera. Ma grabesc sa va dau toate asigurarile; nu vom suprima fructele. Insa va trebui sa le mancati intr-un mod diferit si sa va bucurati de binefacerile lor fara a suferi si inconvenientele lor. Pentru ca sunt mult mai greu de asimilat decat ati crede.
Fructele sunt alcatuite din celuloza, dar este si o glucida, deoarece contine "zahar" sub forma de fructoza. Iar fructoza trebuie sa faca obiectul unei atentii cu totul speciale, pentru ca se transforma in glicogen (energie disponibila rapid). Din fericire, cantitatea de zahar din fructe nu este prea mare si, oricum este eliberata in cantitate mica, datorita fibrelor pe care le contin acestea. Cantitatea de energie transformata nu constituie o problema. In orice caz, este o energie care va fi folosita pentru nevoile imediate. Regula importanta (si daca ar trebui sa retineti doar una, atunci pe asta s-o retineti) este ca fructele – in general – nu pot fi combinate cu nimic altceva; nici cu lipide si nici cu proteine.
Aceasta observatie nu este facuta doar in ideea pierderii in greutate care ne intereseaza. Ea se bazeaza pe legile chimiei digestiei. Cand sunt mancate intr-o combinatie, fructele perturba digestia altor alimente digerate si, cu aceeasi ocazie, isi pierd majoritatea proprietatilor (vitamine etc.) pentru care au fost mancate. De aceea, cea mai grava greseala pe care o puteti face este sa consumati fructe la sfarsitul mesei.
Pentru ca va ghicesc sceptici, va voi da chiar aici cateva explicatii, desi acesta este subiectul articolului despre digestie.
Amidonul trebuie neaparat – pentru a fi digerat – sa fie insotit de o enzima, numita ptialina, si care este secretata la nivelul salivei. Majoritatea fructelor au proprietatea de a distruge ptialina. De aici, rezulta ca amidonul nu mai este digerabil in prezenta fructelor. Bolul alimentar ramane, prin urmare,,, in suferinta" in stomac, unde va fermenta sub actiunea caldurii si a umiditatii. Consecinta directa a acestui fenomen va fi o anumita balonare datorata gazelor precum si tulburarile digestive, in general. Poate ca deja intelegeti mai bine unele simptome care va sunt familiare.
Cand fructele sunt consumate impreuna cu lipidele si proteinele, de exemplu carne sau branzeturi, ele raman blocate un timp anume in stomac, in loc sa treaca – asa cum ar trebui – mai departe in intestin, unde sunt digerate normal. Dar carnea are proprietatea de a ramane mai multa vreme in stomac, unde sufera cea mai importanta faza din digestia sa, multumita unor enzime adecvate.
Fructele vor ramane prizoniere in stomac, unde, sub efectul caldurii si al umiditatii, vor fermenta, producand chiar si alcool. Deci toata digestia va fi perturbata.
In acelasi timp, fructele isi vor pierde toate proprietatile (vitamine), dar – cum o nenorocire nu vine niciodata singura – metabolismul proteinelor va fi si el tulburat, de aici aparand balonarile datorate putrefactiei anormale.
Fructele trebuie deci consumate mereu singure! Iata o regula care ar trebui invatata la scoala. Copiii nostri ar avea mai putine probleme gastrice. Dar, la varsta lor, organismul are alte resurse pentru a reactiona. In schimb, pentru un adult – si in special, o persoana varstnica – fructele la sfarsitul mesei sunt o adevarata otrava
Si, atunci, cand trebuie mancate?
De fiecare data cand sunteti pe stomacul gol. Dimineata, de exemplu, inainte de micul dejun. Dar, dupa aceea, va trebui sa asteptati, pana sa incepeti sa mancati, astfel: o jumatate de ora, daca micul dejun este glucidic (adica pe baza de cereale, de exemplu) si o ora, daca este lipidic (oua, sunca, branzeturi).
De asemenea, veti putea manca fructe seara, tarziu, inainte de culcare. Adica, la cel putin 2-3 ore dupa ce ati luat cina.
Pentru cei care au probleme de insomnie (care, de altfel, ar trebui sa se rezolve in parte datorita metodei de alimentatie expuse pe aceast sit), se recomanda sa nu consume portocale la culcare, vitamina C avand un efect care stimuleaza starea de trezie.
Un fruct poate-fi consumat, eventual chiar si la mijlocul dupa-amiezii insa va trebui sa va asigurati ca a trecut suficient timp de la pranz (circa trei ore) si ca mai este destula vreme pana la cina (cel putin o ora).
Puteti chiar sa luati mese compuse numai din fructe dar cu conditia sa nu mancati decat atata.
Lamaia aproape ca nu contine zahar, de aceea, puteti sa-i beti sucul (neindulcit) in orice moment sau sa-l folositi la mancare.
Totodata, evitati pepenele galben la inceputul mesei, pentru ca el ar provoca o mica secretie de insulina susceptibila, de a "capta", dupa aceea, lipidele din felul principal.
Voi incheia aceste randuri cu privire la fructe printr-o precizare suplimentara. Pe cat posibil, mancati fructul impreuna cu coaja. Ea contine celuloza, ceea ce va ajuta in tranzitul intestinal; in coaja se afla cea mai mare cantitate de celuloza (si, uneori, chiar vitamine).
Coaja fructelor limiteaza puterea lor glicemica. Deci veti slabi mai mult (sau va veti ingrasa mai putin), daca respectati aceasta regula.
Pai stiu am auzit si eu dar profa noastra de bio ne-a spus ca nu e deloc adevarat. Dar din cate stiu eu nu este bine sa consumam fructe si limente ce contin mult zahar seara deoarece seara pancreasul nostu incepe sa se '"odihneasca" iar noi mancand fructe il obligam sa produca insulina, insa ele nu ingrasa, dar cum spunea cineva e ca si cum ai baga benzina in masina cand tu vrei sa o bagi in garaj, deci e inutil.
Pai hai sa-ti dau in calorii pe 100 de grame si decizi :
Afine.72, banane.66, caise.57, capsuni.50, cirese.81, coacaze.54, grapfruit.30, mandarine.40, mere.67, pepene galben.26, pepene verde.25, pere.79, piersici.45, portocale.47, prune.89, struguri.98, visine.65, zmeura.71
Medicul mai spune că o porţie înseamnă un fruct mediu (măr, banană, portocală), un grapefruit, o jumătate de cană cu cireşe, o felie medie de pepene, un ciorchine de strugure. Unele fructe de sezon au un conţinut bogat în carbohidraţi (caisele - 13%, piersicile -13%murele - 15% cireşele, 10-18%), de aceea se recomandă cântărirea lor pentru persoanele cu alimentaţie specială (pacienţii cu diabet zaharat). O precizare bine venită este pentru pepenele roşu şi galben - care are 5-6% glucide.
Lamaia slabaeste cel mai mult, nsa nu cred ca exista fructe care ingrasa. Mult noroc!
Fundă?
Pai hai sa-ti dau in calorii pe 100 de grame si decizi :
Afine.72, banane.66, caise.57, capsuni.50, cirese.81, coacaze.54, grapfruit.30, mandarine.40, mere.67, pepene galben.26, pepene verde.25, pere.79, piersici.45, portocale.47, prune.89, struguri.98, visine.65, zmeura.71
Medicul mai spune că o porţie înseamnă un fruct mediu (măr, banană, portocală), un grapefruit, o jumătate de cană cu cireşe, o felie medie de pepene, un ciorchine de strugure. Unele fructe de sezon au un conţinut bogat în carbohidraţi (caisele - 13%, piersicile -13%murele - 15% cireşele, 10-18%), de aceea se recomandă cântărirea lor pentru persoanele cu alimentaţie specială (pacienţii cu diabet zaharat). O precizare bine venită este pentru pepenele roşu şi galben - care are 5-6% glucide.
Lamaia slabaeste cel mai mult, nsa nu cred ca exista fructe care ingrasa.