Asemenea atacuri pot fi cauzate si de cresterea sau scaderea brusca a tensiunii arteriene (nu numai de la atac celebral (stroke)!
In asemenea cazuri trebuie atentionati si invatati cei din anturajul individului: daca in maxim 10 minute nu-si revine sau are probleme de genul: probleme de vorbire, gura scapata intr-o parte, probleme de echilibru etc., IMEDIAT trebuie sunat la 112 si anuntat un POSIBIL ATAC CELEBRAL!
In caz de atac celebral, fiecare minut conteaza! Daca pacientul este tratat in cel mult 3 ore, atunci are mari sanse sa se vindece aproape complet, in 2-3 luni. Dupa acest termen, sansele de vindecare scad vertiginos.
Este confuzie intre cele doua, fiindca la fel se intampla si cu atacurile de panica, doar ca dupa un timp mai lung sau mai scurt, memoria revine.
Depinde cat esti de obosit si cat de repede te poti concentra.
Doar un medic neurolog poate sa spuna care-i diferenta dintre acestea doua, in urma unei radiografii craniene.
Cei care fac atacuri cerebrale sunt in general batranii care au probleme de ani de zile cu tensiunea arteriala mare sau obezii. Extrem de rar se intampla adultilor inainte de 60 de ani.
1.Pot fi și simptomele unei sincope cardiace.
2. Repaus la pat, și odihnă cât mai multă.
3.Da.
Pai ce varsta are omul, poate fi si din cauza la lipsa de vitamine care-i afecteaza memoria, probleme cu respiratia. Atac cerebral, probabil te referi la cele care sunt cauzate de problemele cu inima, l-ar fi durut capul, ar fi fost paralizat de nu mai putea deloc sa mearga, si probabil in 2-3 zile ar fi murit.
FASTER este ce folosim pentru suspiciune de atac cerebral.
F (face)- in caz de AVC o parte a fetei este "cazuta" sau amortita
A (arms) brate- ridici bratele in fata, paralele cu solul si le tii asa 10 secunde, daca una e slabita sau amortita - semn de AVC
S (speech) persoana nu vorbeste clar, nu poate sa raspunda la intrebari sau vorbeste non sensuri
T (time) adica persoana are nevoie de ingrijiri imediate
E (eyes) - vedere dubla, incetosata, neclara si pupile inegale
R (react) - cheama salvarea
Si stresul intens poate duce la consecinte nefaste dar pentru un AVC e nevoie si de niste factori de risc (varsta inaintata, hipertensiune, etc).