In colica biliara durerea este insotita de agitatie, frisoane si adesea febra tranzitor, greturi si varsaturi, la inceput bolnavul varsind alimente, apoi un lichid galben si amar (bila).
Colicile reprezinta una dintre cauzele pentru care multi pacienti ajung in regim de urgenta la spital din cauza durerilor puterinice. Colicele pot fi intilnite la diferite organe ale corpului, cum ar fi: apendice, intestine, vezica biliara, rinichi. Ele se manifesta prin dureri acute, puternice, care apar intermitent, adica perioadele de accentuare a durerii alterneaza cu perioade de linistire a durerii.
Aceste dureri sunt cauzate de contractiile muschilor organelor respective. De exemplu, colica abdominala se intilneste in infectiile intestinului subtire si gros, in indigestii, dupa mese copioase. De obicei, dupa varsaturi sau eliminarea de gaze, colicile inceteaza.
Colica apendiculara este afectiunea care consta in jena dureroasa in partea dreapta a abdomenului, care dupa citeva ore sau zile se transforma in durere puternica, durere care se accentueaza prin apasarea abdomenului in regiunea respectiva. Concomitent apar si simptome precum greturi, varsaturi, febra, stare generala precara.
Primele ingrijiri constau in: repaus la pat, comprese reci sau punga cu gheata pe locul dureros, hrana constind in supe, sucuri de fructe, ceaiuri. Se recomanda prezentarea la spital.
Mesele bogate in alimente grase pot decalansa colica biliara.
Sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/......asa~ni61la