Buna seara! Ar trebui sa stii ca Paduchii de cap (Pediculus humanus capitis) traiesc, se hranesc si se reproduc in par si scalp. Sunt niste insecte mici si fara aripi de aproximativ 2, 5 - 3, 5 mm in lungime care nu pot sa zboare sau sa sara, insa pot "hoinari" cu usurinta de la o persoana la alta.
O femela matura poate depune intre 6-8 oua (lindini) pe zi pe care le depoziteaza la baza firelor de par si aproape de sursa lor de hrana - scalpul. Prin urmare, aceste pete albicioase sunt cel mai des intalnite in spatele urechilor si la ceafa. Fiind foarte atasate de firul de par, sunt greu de indepartat si aluneca foarte greu de-a lungul firului de par (opusul matretii, care aluneca usor de-a lungul firului de par). Clocirea oualor se face timp de 7-10 zile de la depunerea lor.
Cum se raspandesc paduchii?
Deoarece paduchii nu zboara si nici nu sar, pentru a se raspandi este nevoie de un contact personal sau prin obiecte (piaptan, palarie, caciula). Cele mai frecvente infestari cu paduchi sunt intalnite in cazul scolarilor.
Simptome
Pot exista mancarimi ale scalpului, insa de cele mai multe ori nu prezinta nici un simptom. O infestatie activa de paduchi de cap poate sa fie depistata numai cercetand cu atentie parul si scalpul.
Tehnica pieptenelui umed pentru depistarea paduchilor
Este foarte eficienta in depistarea paduchilor de cap. Aplica orice balsam de par peste un pieptene pentru a-l umezi si piaptana parul in mod normal. Sterge pieptenele cu o batista si verifica daca exista oua sau paduchi. Se mai poate depista si aplicand intre dintii pieptenelui putina vata si periind parul.
Solutii
In cazul unei infestatii cu paduchi de cap este indicata folosirea unui sampon special sau a unei lotiuni, urmand exact instructiunile de utilizare. Cere sfatul unui farmacist asupra tipului de tratament ales.
Deoarece nici un tratament nu este eficient 100% este recomandata repetarea operatiunii dupa 7 zile. Poti efectua verificarea, folosind aceeasi metoda cu pieptenele umed la o saptamana dupa cea de-a doua aplicarea a tratamentului.
De retinut: nu te ingrijora de lenjeria de pat sau de haine, deoarece paduchele de cap, in afara gazdei umane, moare in cateva zile din cauza inanitiei. Paduchii fac parte, cel mai probabil, din problemele din copilarie ale multor copii, indiferent de mediul in care au crescut. Contrar opiniei formate, paduchii nu sunt neaparat cauzati de o igiena precara, ci de contactul cu anumite animale de casa sau din gospodarie, in special pasari.
Cel mai probabil, copiii care iau contact cu aceste animale ajung sa imprastie paduchii colegilor de cresa, gradinita sau scoala, ceea ce poate duce chiar la o „epidemie" de paduchi.
Ce trebuie sa faci daca micutul tau are paduchi
In primul rand este recomandat sa anunti personalul de la scoala sau gradinita pentru a se face controale si pentru a se descoperi daca si alti copii au paduchi. Cere totusi educatorilor sau profesorilor sa pastreze discretie, deoarece copilul tau se poate simti foarte rusinat de aceasta problema.
Imediat dupa aceea trebuie sa mergi cu micutul la un doctor pentru a i se administra un tratament care consta de obicei intr-un sampon special cu efect anti-insecticid, non toxic pentru copil.
Este foarte important sa urmezi indeaproape indicatiile si recomandarile medicului si sa nu te abati de la ele sub nicio forma.
Cel mai probabil, paduchii vor disparea in cel mult 5 zile de la inceperea tratamentului, asa ca nu te impacienta daca vezi ca in ziua urmatoare copilul tau inca se mai scarpina in cap.
Daca totusi dupa tratamentul aplicat nu ai observat rezultate, poti incerca diverse tratamente, dupa cum urmeaza:
Masaj cu uleiul esentiale – amesteca o lingurita de ulei esential de eucalipt cu una de rozmarin si doua linguri de ulei de masline si maseaza scalpul su amestecul obtinul, dupa care incearca sa il intinzi pe toata lungimea parului.
Strange parul intr-o coada si acopera-i capul cu o punga de celofan si apoi cu un prosop. Lasa masca sa actioneze aproximativ o ora. In cazul in care copilul nu mai suporta amestecul si are usturimi sau mancarimi, spala-l pe cap cu sampon si apa fierbinte din belsug.
Gaz - desi pare o metoda foarte drastica, parintii nostri au folosit cu incredere gazul atunci cand era vorba de anihilarea paduchilor. Amesteca o parte apa si o parte gaz si aplica solutia rezultata pe parul copilului. Acopera parul cu un prosop pentru maxim trei ore, iar apoi samponeaza parul de cel putin trei ori pentru a scapa de miros.
Pe langa tratamentul aplicat, este indicat sa tratezi aceasta problema cu multa atentie:
Piaptana parul copilului cu un pieptene cu dintii foarte desi;
Curata pieptanul cu sapun si apa fierbinte de fiecare data dupa ce ai aranjat parul copilului.
De asemenea, nu uita sa speli toate hainele, prosoapele, lenjeriile si alte materiale cu care copilul a intrat in contact. Este foarte posibil ca acestea sa aiba paduchi. Evident, toate tesaturile trebuie spalate la temperaturi ridicate, cu mult detergent.
Cum sa previi aparitia paduchilor
Este foarte posibil ca micutul tau sa se intoarca din nou cu paduchi de la scoala sau gradinita, imediat dupa ce a scapat de ei, motiv pentru care trebuie sa insisti la conducerea institutiei sa se ia masuri. Parintii ai caror copii au paduchi sa fie instiintati si sa rezolve rapid aceasta problema.
De asemenea, instruieste-l pe copil sa nu se apropie cu capul de parul altor copii, sa nu faca schimb de haine, caciula, sepci sau alte accesorii textile.
Sfat! Incearca sa nu te panichezi si sa nu faci din aceasta intamplare o tragedie pentru vei transmite aceasta neliniste si copilului, lucru care il va face sa se simta extrem de rusinat. Cel mai bine este sa tratezi problema intr-un mod amuzant, cel putin de fata cu micutul tau.
Pentru a-i oferi copilului o igiena sanatoasa, da-mi mesaj pe id-ul de messenger lazarescu_constantin si discutam acolo! Sanatate!
Tunde-l la zero si dai cu gaz, si intereseaza-te pe la farmacie de vreo solutie ceva, trebuie sa existe. Dar rade-l la zero ca sa iti faci munca mai usoara...e copil ii va creste parul!
Este exclus este fata si este clasa a7
Asta e acum ce sa-i faci sa o lasi asa? orice medic acelasi lucru ti-ar spune sa o tunzi sa nu zic la 0 dar mai scurt ca sa ii poti elimina mai usor paduchii. Acum fiecare cum isi asterne asa doarme... daca tii mult la look-ul ei decat la sanatate e traba dumitale, iar daca ea face fite si nu vrea iarasi ar trebui discutat serios nu e de gluma asa ceva, daca se lovea la cap si avea o rana deschisa si era nevoita sa se tunda la zero nu e acelasi drac? sa fim seriosi. Alta solutie numai este.
Sora mea a venit de la scoala cu paduchi si mi-a dat si mie…ufff.
Eu si sora mea avem un un par tare frumos si lung si am cautat sa folosim un produs anti-paduchi si lindini natural, care sa nu ne arda parul sau sa ne provoace arsuri scalpului
Am gasit un gel natural impotriva paduchilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation.
Chiar de la prima utilizare efectele s-au vazut. Eu si sora mea am fost tare multumite de gelul natural anti-paduchi, ne-au scapat complet de paduchi si ouale lor.
Pe langa faptul ca gelul ne-a scapat complet de paduchi si lindini…mi-a placut foarte mult ca a venit cu un pieptan special de paduchii din otel inoxidabil care ne-a ajutat.
Pup
anoooonimm77 întreabă: