Depinde,obiceiul asta apare atunci cand nu bei multa apa si ti se face pofta automat de altceva.
De obicei beau 2l de apă, dar pe la 4, când vin acasă și termin și prânzul...mersi mult de sfat!
Nu este un simplu obicei --- este o "tulburare de mancat compulsiv"---mai ales ca, dupa un episod de mancat mult si incontrolabil, te simti vinovata! Se trateaza, in prima instanta, la psiholog prin terapie cognitiv- comportamentala iar daca n-o tratezi poti ajunge la tratament psihiatric.
p.s. pentru a intelege tulburarile alimentare si tratamentul acestora, vezi un ghid : http://www.cci.health.wa.gov.au/resources/infopax.cfm?Info_ID=48
Cu siguranta obiceiul asta poate fi datorat stresului..probabil ca ti-ai dezvoltat in timp si progresiv comportamentul asta, deci pot fi mai multe cauze care stau la baza lui. Din ce ai zis tu reiese ca treci printr-un cerc 'vicios' sa zicem, si anume mananci mai mult decat consideri ca ai nevoie, dupa care apare sentimentul de vinovatie si mananci exagerat de putin la masa urmatoare. Si cred eu ca asa se intretine acest proces, deoarece in loc sa mananci cantitati normale si regulat, uneori mananci prea mult iar alteori prea putin. Cred ca ar trebui sa uniformizezi cumva mesele, sa te gandesti din timp la ce ora vei manca si sa stabilesti cantitatile astfel incat sa fie distribuite uniform pe parcursul zilei.
De asemenea, ai putea sa mananci mai mult la mesele principale, astfel incat sa te saturi complet si sa nu mai simti nevoia de o gustare si nu uita sa bei destula apa, de multe ori confundam starea de foame cu setea, atunci cand simti nevoia de ceva dulce bea mai intai un pahar cu apa si iti garantez ca o sa ti se duca pofta aia, daca nu complet macar nu vei mai avea impulsul ala de a manca necontrolat si te vei limita la o cantitate potrivita.
Zaharul creaza dependenta, cand manci dulciuri se elibereaza dopamina in creier ceea ce face ca creierul sa creara mai mult pentru ca isi face placere asta face ca sa simti nevoie de a manca non stop
N-am auzit in viata mea de acest sindrom, boala nu stiu cum este clasificata. Cred ca majoritatea dintre voi cititi prea mult (nu ca ar fi ceva gresit sa citesti) doar ca cititi foarte multe prostii, va umpleti capul cu tot felul de c@c@turi si o dati in fel si fel de ganduri si idei negative, inutile care duc la stres si de la stres la fel si fel de boli de sanatate adevarate. Poftele de dulce (daca cauti putin pe Google vei vedea ca fiecare pofta poate ascunde fel si fel de deficiente, carente de micronutrienti) deci poti avea o deficienta in organism de cateva minerale cine stie.
Mâncatul compulsiv ține de psihic. Întâi trebuie să depistezi motivul care te determină să mănânci compulsiv: stres la școală/locul de muncă, neînțelegeri în colectiv, nemulțumire față de aspectul fizic, stimă de sine scăzută (nu neapărat din cauza aspectului fizic), abuz fizic/verbal, singurătate, depresie etc. Din ce spui tu, înțeleg că vrei să slăbești. Faptul că nu obții rezultatele dorite cum și când vrei tu probabil te frustrează și ajungi ca, în loc să parcurgi pașii necesari pentru a da jos kilograme, să mănânci compulsiv și să pui înapoi kilogramele date jos ori să rămâi la aceeași greutate, fără a mai putea slăbi, ca mai apoi să numeri obsesiv caloriile din alimente o perioadă, până la următorul binge. Dacă nu reușești să îți revii singură, recomand o vizită la nutriționist, eventual să-ți faci și analize la sânge. Succes!