| ILied a întrebat:

Credeti ca e bine sa imi scot niste alunite de la varsta de 12 ani? Imi va provoca ceva?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| ღCuteღKissesღ a răspuns:

Cele mai multe dintre alunite sunt nepericuloase, si trebuie "ignorate" cu atentie, in sensul ca trebuie protejate de soare, netraumatizate si in general lasate in pace. In schimb, trebuie monitorizate pentru a vedea daca nu isi modifica brusc forma sau culoarea, lucru care trebuie in schimb sa alarmeze si sa te convinga sa iti faci o programare la medicul dermatolog.

Cum trebuie sa ai grija de alunitele tale?

* crema de protectie solara este un lucru sfant la plaja, nu doar daca ai tenul alb si multe alunite. Insa daca esti in aceasta categorie, trebuie sa ai grija in plus, iar pe alunitele cu potential problematic (vezi mai jos cum le deosebesti), aplica din belsug crema de un factor de protectie mare.

* solarul poate avea efecte benefice de exemplu pentru arderea cosurilor si pentru imbunatirea aspectului exterior, insa daca ai alunite multe noi iti recomandam sa stai deoparte. Sau daca nu poti sa scapi de mania bronzatului artificial, macar sa ti le acoperi pe cele mai mari.

* alunitele trebuie lasate in pace, nu trebuie zgandarite, taiate, zgariate sau rupte, existind riscul de infectie sau de a deveni cangerigene. Daca o alunita a fost traumatizata in vreun fel sau daca sangereaza, se impune o vizita la medicul dermatolog in maxim 48 de ore, pentru un control si pentru a vedea daca se impune scoaterea ei pe cale chirurgicala, cu laserul sau traditional, cu bisturiul.

* daca ai alunite in zone predispuse la traume, cum ar fi sub bareta de la sutien, pe gat sau in alte locuri unde le poti zgaria sau rupe chiar fara sa iti dai seama, multi medici recomanda scoaterea lor din timp

* daca ai alunite multe, este recomandat as iti faci poze la intervale fixe de timp, pentru a vedea cum evolueaza. Este recomandat in special pentru cele situate pe spate, si astfel greu de inspectat, dar si pentru cele in alte zone, vizibile, deoarece propriul tau ochi se obisnuieste repede cu schimbarea survenita, si risti sa nu iti dai seama ca ele de fapt se modifica.

* daca ai multe alunite de dimensiuni mari, este recomandat ca o data la macar 6 luni sa te duci la un control (dureaza 3 minute) la medicul dermatolog pentru a le evalua riscul.

In ce consta operatia de scoatere a unei alunite?

Indepartarea unei alunite pe cale chirurgicala este o operatie extrem de usoara si rapida. Se face sub anestezie locala, existind 2 procedee raspandite si cu aceleasi efecte: cu laser sau bisturiu. In functie de tipul de alunita, dimensiunea ei si cauza pentru care este scoasa, medicul poate recomanda una din cele 2 variante. Sau alegerea poate fi lasata la latitudinea pacientului, cea cu laser fiind in general mai scumpa, insa, in functie si de priceperea chirurgului, mai precisa.

Operatia indeparteaza alunita si radacina ei, in mod uzual fiind apoi trimisa la control pentru a se verifica daca nu are malformatii cangerigene. Alunitele iesite in afara, de dimensiuni moderate (pana in 5-7mm) nu necesita fire. Pentru alunitele plate, de dimensiuni mai mari, de cele mai multe ori este nevoie de o operatie usor mai complexa, fiind necesare fire pentru sutura si o perioada mai mare pana la cicatrizarea completa.

Operatia de indepartare a unei alunite dureaza 10-15 minute. Rana se trateaza apoi, la sfatul medicului, timp de mai multe zile, cu antibiotic aplicat local. Pentru o cicatrice cat mai mica nu se rupe coaja care se formeaza pe locul alunitei.

Care sunt alunitele "problematice"

Ar trebui sa faci un consult la medic in cazul in care ai alunite:

* cu diametrul peste 5mm
* nedelimitata clar de pielea din jurul ei
* cu margini neregulate
* dureroasa
* care sangereaza
* cu distributie neuniforma a culorii
* cu un punct foarte inchis la culoare in centru
* gigantice (peste 1cm) din nastere sau din copilarie
* care in urma contactului cu soarele sau din alte cauze si-au schimbat forma sau culoarea
* traumatizate involuntar
* expusa traumatismelor frecvente (in locul in care porti lantisorul de gât, de picior, inele, breteaua de la sutien, cureaua)

7 răspunsuri:
| rozzz a răspuns:

Consulta mai intai un medic happy

| Alex9Alexutzu a răspuns:

Nu e bine la nicio varsta. Poti sa faci cancer de piele.
Sa nu scoti alunitele in viata ta daca vrei sa mai traiesti.

| h3r a răspuns:

Nu e bine deloc. Cine te-a facut sa crezi asta? Draga mea, fetele cu alunita sunt chiar dragute, mai speciale si diferite. Chiar si eu am, si nu vreau sa scap de ele. Lasa-le acolo!
Take care.

| adikiller1 a răspuns:

Mda si de unde stiti voi ca e fata?

| axnpictures a răspuns:

Depinde. Daca nu sunt cu potential cancerigen, nu ai motiv sa le scoti!
Daca in urma unei consultatii dermatologice ajungeti la concluzia ca ar fi bine sa fie indepartate, ti-as recomanda metoda chirurgicala si nu prin cauterizare.

| ZuzulinaZoe1993 a răspuns:

Nuuuu! Poti face cancer!

| βeĺBŷŷ a răspuns:

Am si eu o alunita si am vrut sa o scot.M-am dus la dermatolog si mi-a zis ca alunita va creste odata cu mine si nu ar fi indicat sa o scot acum.De abia cand o sa fiu mai mare o sa mi-o scot.