De fapt, daca te obsedeaza ceva insemna ca ai OCD, doar ca este o forma usoara alui.
De exemplu: cand pleci de acasa si verifici usa sa fie incuiata, desi ai incuiat-o chiar tu cu cateva secunde inainte.
ori de frica covidului sau a germenilor, te speli pe maini de mai multe ori, avand impresia ca odata nu a fost suficient.
ori te duci seara sa verific usuile ori geamurile daca le-ai inchis
Buna.Este cam dificil de spus, din moment ce exista o linie fina intre perfectionism si tulburari obsesiv compulsive.De ce crezi ca rupi pagina? Gandeste-te ca in ritmul asta nu mai ai agenda. Poate ai iesi mai ieftin cu un simplu caiet pe care sa iti asezi gandurile.Si daca vrei, ia te rog in considerare sa strangi foile pentru ca hartia se recicleaza.In rest te-ar putea ajuta o vizita la psiholog.
Nu cred să fie vorba de vreo tulburare, atât timp cât spui că se întâmplă recent, nu faci lucrurile astea de ani buni.Anumite "obsesii" sau chestii pe care le facem fiecare neapărat fără vreun motiv real avem cu toții.Că uneori devii obsedat pentru un lucru câteva ore, deja spune de la sine că e ceva trecător, toți ne gândim obsesiv la ceva pe moment când ne enervează.
OCD are 2 componente pe care le-ai mentionat si tu, prima e obsesia care nu e decat un gand ciruclar care iti ramane in cap si nu scapi de el chestie care genereaza tensiune psihica. A doua parte este compulsia care nu este altceva decat un comportament care are ca scop eliminarea tensiunii psihice acumulate in urma obsesiei.
Acum, din descrierea de mai sus se parte ca in cazul tau se manifesta ambele deci esti un candidat bun pentru diagnosticul de OCD dar nu e neaparat.
Singurul mod de a afla daca e sau nu OCD e sa ii ceri medicului de familie o trimitere catre psihiatrie pentru o evaluare. Chiar daca ai trasaturi specifice de OCD nu e neaparat sa primesti un diagnostic. Exista mai multe componete care duc la diagnostic si psihiatrul o sa analizeze si cauza probabila, modul in care te raportezi tu la treaba asta, nivelul de disconfort pe care ti-l provoaca etc.
Cu alte cuvinte nu stie nimeni care e treaba pana nu te duci la o evaluare.
Si eu am tulburari obsesiv compulsive de catva ani, nu stiu cum pot scapa de ele, cred ca am ceva similar cu ce ai tu.
La mine e complicat, e pe numere, daca nu fac 10 pasi in casa pana la bae, imi ramane pe creier, imi pun 2 lingurite de zahar, daca pun 3, mai pun una sa fie numere pare, chestii de genul.
Daca are cineva vreo idee cum pot scapa, raman recunoscator.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: