Da o sa te ajute. La prima vizita la logoped, vei fi testat, ca doctorul sa vada ce problema ai. Testul cuprinde anumite poezioare, cuvinte cheie alese de logoped in functie de ce problema a observat parintele sau tu ca ai.
Tratamentul consta in probe practice. Daca tu ai probleme cu articularea sau cu fluenta, terapistul iti va arata cum se pronunta corect sunetele si apoi iti va cere sa il imiti. Acest lucru inseamna sa imiti modul in care se misca buzele, gura si limba in timpul pronuntiei.
In cabinetul logopedului se afla oglinzi, pentru ca pacientii sa se uite la propriile miscari. Pentru a face terapia mai placuta si in functie si de varsta ta, logopedul va folosi diferite jocuri, imagini, forme, etc. De multe ori, pentru ca pacientul sa invete mai repede si mai eficient cum sa-si miste buzele si limba in timpul pronuntiei, va fi ajutat cu creioane tinute in gura sau va fi invatat sa fac diferite exercitii cu limba. Iti aduci aminte cand erai mica si te jucai cu limba de-a jgheabul?
O sa iti spuna ca ai o problema si o sa incerca sa te ajute. Eu iti recomand sa faci exercitii de dictie si respiratie. Decat sa arunci bani pe fereastra mai bine lucrezi singur. Gandeste-te ca logopedul este un psiholog care in loc sa asculte vorbeste.
Am trecut prin asta...Acum nu mai am prietena. )Uraaa
Da stiu...Asa am patit si eu. Iubita mea a zis ca trebuie sa ne despartim pentru ca nu stiu sa folosesc limba. E adevarat ca eu am inceput sa saaaaaaaasssssai in timp ce eram...acolo jos.
Da, logopedul te ajuta sa invingi sasaiala.In cursul unei sedinte, logopedul iti da sfaturi despre cum sa pronunti unele sunete, iti da exercitii si iti spune cand gresesti.Numarul de sedinte si numarul de ore pe saptamana il stabilesti de comun acord cu logopedul, depinde de cat de grava e sasaiala.
Si eu am mers la logoped cand aveam 6 ani.Nu puteam sa pronunt S,V,F,Ș,Ț, Ce, Ci, Ge, Gi.Mergeam o data pe saptamana si, dupa un an, puteam sa le pronunt pe toate.Mi se pare ok o ora pe saptamana.Sa faci acele exercitii, daca asa trebuie.
Da, am reusit sa le pronunt pe toate(am uitat sa zic de R, cu R a fost cel mai greu). Mie acum mi se pare incredibil cat am progresat, dar probabil ca si varsta frageda m-a ajutat. Multumesc pentru apreciere si succes!
Ai nevoie de multe exercitii. Si cand zic multe, ma refer la foarte multe. Eu totusi cred ca nu e totul pierdut si ca mai ai sanse mari sa scapi de sasaiala.
Nu stiu cate sedinte o sa ai nevoie dar o sa ai si exercitii pentru acasa. O sa iti revi dar cred ca o sa iti ia cam 5-7 luni ca sa te obisnuiesti fara sasaiala. Gandeste-te de cati ani ai aceasta sasaiala si faptul ca o sa iti ia ceva timp sa te acomodezi fara ea.
Daca te deranjeaza mult de tot poti sa scapi de ea daca nu poti sa traiesti si cu sasaiala. Important este sa fi sanatos fericit si iubit.
Iisus Hristos te iubeste.
Vreau sa iti dau un sfat pentru ca pe mine ma ajuta mereu. Daca sti cine este Iisus Hristos (eu sunt crestin ortodox) roaga-te la El. Hai sa iti explic ceva.
Incercam sa ma las de fumat acum 10 luni si am incercat singur. De fapt ma minteam singur pentru ca la 3-5 ore fara tigara dea imi era foarte rau si ma gandeam numai la fumat... Nu am putut face mai nimic, ma amageam.
Stiam ca Iisus Hristos ma iubeste si am deschis Noul Testament si am citit din el. Am dat peste un verset in care scria : "La noi toate sunt cu neputinta dar la Dumnezeu toate sunt cu putinta."
Atunci am spus: Iisus Hristos, eu nu pot sa ma las de fumat dar tu ma poti ajuta sa nu mai fumez deloc, la mine toate sunt cu neputinta dar la tine toate sunt cu putinta, te rog Doamne Dumnezeule ajuta-ma si ia aceasta povara de la mine.
Nu te mint, in 15-20 de minute in timp ce inca mai citeam din Noul Testament am simtit ceva. Nu numai ca nu mai voiam sa fumez, dar ma simteam ca nu am fumat niciodata...
De atunci nu numai ca nu am mai pus tigare in gura dar nici nu stiu ca am fumat vreodata, adica nici nu imi imaginez ca am fumat in viata mea.
Iisus Hristos poate orice, roaga-te daca vrei cu inima deschisa, spune rugaciunea Tatal Nostru si vorbeste cu Iisus Hristos. Eu am fost salvat de la moarte de 7 ori pana acum de catre Hristos si am ajuns sa vad ca este un scop in asta...
Nu ma lua pe mine in seama pentru ca Iisus Hristos a spus: "Nu va puneti increderea in oameni, ci puneti-va increderea in Dumnezeu".
Dar te va ajuta sa scapi de sasaiala daca te rogi cu inima deschisa si cu credinta.
Eu când eram mai mica si eu am avut probleme cu vorbitul pe mine m-a luat cam 3 luni acum depinde de fiecare cred ca vreo 5-6 sedinte