anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cu ce pot trata foliculita?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| qindet a răspuns:

De obicei, nu este necesar un tratament pentru ca afectiunea se vindeca de la sine. In cazurile mai grave, daca foliculita apare frecvent sau daca se extinde, este necesar consultul medicului dermatolog pentru prescrierea unu tratament.

Tratamentul adecvat depinde de etiologia infectiei. Pentru infectiile bacteriene se administreaza unguente sau creme cu antibiotic sau substante antiseptice. Daca foliculita este mai severa sau profunda sunt necesare antibotice sistemice, sub forma de pastile.

Pentru infectiile fungice sunt necesare medicamente antifungice precum fluconazolul.
In cazul in care foliculita este localizata la nivelul scalpului, dermatologul va poate prescrie un sampon pe baza de sulfura de seleniu sau propilenglicol.

In cazuri rare, daca foliculita nu cedeaza la tratamentul antibiotic sau daca apare foarte des, se poate apela la tratamentul cu laser, ce consta in distrugerea foliculilor pilosi cu ajutorul unei raze laser.

| alina1990 a răspuns:

In general, tratamentul foliculitei se realizează în funcţie de severitatea inflamaţiei. Pentru formele uşoare de foliculită se aplică local soluţii antiseptice (de exemplu, betadine şi clorhexidine) sau unguente ce conţin antibiotice. Dacă inflamaţiile nu trec cu ajutorul alifiilor, se recomandă ajutorul medicului dermatolog. Acesta va realiza un examen bacteriologic cu ajutorul antibiogramei şi unul micologic pe baza secreţiilor de la nivelul leziunilor. Dacă infecţia este cauzată de o bacterie, se administrează antibiotice (comprimate) cu spectru antistafilococic. În cazul foliculitelor cauzate de ciuperci, se vor administra medicamente antifungice (fluconazole, itraconazole şi terbinafine) pe cale orală sau local.

Totodată, pentru a reduce inflamaţia, unii medici recomandă administrarea de corticosteroizi.

Există şi situaţii în care foliculita este localizată la nivelul pielii capului, iar în acest caz se recomandă utilizarea unui şampon pe bază de seleniu sau de ketoconazol.
Dar ar fi mai bine sa mergi la un dermatolog.