Tratamentul endometriozei asociaza tehnicile medicale cu cele chirurgicale si va fi ales in functie de severitatea semnelor si simptomelor, precum si de dorinta pacientei de a avea copii.
Medicamentele analgezice
Pentru calmarea durerii, medicul poate recomanda analgezice, precum ibuprofen (Advil, etc.). Totusi, daca durerea nu cedeaza nici dupa luarea dozei maxime, trebuie adoptat un alt tratament pentru reducerea semnelor si simptomelor.
Terapia hormonala
Terapia hormonala este eficienta in reducerea sau eliminarea durerii cauzate de endometrioza, deoarece fluctuatiile hormonale din timpul ciclului menstrual determina ingrosarea, dezintegrarea si sangerarea implantelor endometriale.
Contraceptivele orale – contribuie la controlarea hormonilor responsabili pentru acumularea lunara de tesut endometrial. La majoritatea femeilor, menstruatia devine mai scurta si mai putin abundenta atunci cand iau aceste contraceptive. In plus, tratamentul reduce si chiar elimina durerea care insoteste endometrioza.
Agonistii si antagonistii de Gn-RH (Hormon eliberator de gonadotrofina) – aceste medicamente blocheaza eliberarea de hormoni care stimuleaza ovarele. Astfel, se intrerupe menstruatia si se reduce nivelul de estrogen, determinand micsorarea implantelor endometriale. Agonistii si antagonistii de GnRH antreneaza o menopauza artificiala ce poate avea efecte adverse, precum bufeurile de caldura sau uscaciunea vaginala. O doza mica de estrogen poate fi luata odata cu aceste medicamente pentru a reduce efectele secundare.
Danazol (Danocrine). Un alt medicament care blocheaza producerea de hormoni ce stimuleaza ovarele, oprind menstruatia si simptomele endometriozei este danazol. In plus, acest medicament intrerupe proliferarea endometrului. Totusi, danazol nu este prima alegere deoarece poate antrena efecte adverse, precum acneea si crestrea excesiva de par facial.
Medroxiprogesteron. Administrat pe cale injectabila, acest medicament opreste menstruatia si proliferarea implantelor endometriale, reducand astfel semnele si simptomele endometriozei. Printre efectele sale secundare se numara luarea in greutate si starile de depresie.
Inhibitorii de aromataza – acesti inhibitori, utilizat in tratamentul cancerului de san, pot fi eficienti si in tratarea endometriozei. Inhibitorii de aromataza blocheaza conversia hormonilor androstendiona si testosteron in estrogen precum si producer de estrogen de catre implantele endometriale. Astfel, organismul este lipsit de estrogenul necesar pentru proliferarea endometrului.
Detalii pe portalul Romedic.
Tratamentul medicamentos este doar simptomatic (scade durerile si probleme menstruale). Tratamentul curativ este numai chirurgical. Se identifica de obicei cu un trasor radioactiv toate focarele de endometrioza si se extirpa chirurgical.