| AddictedToMDMA a întrebat:

Cum am mai zis-o intr-un post anterior, este vorba de bunicul meu. Tocmai am aflat ca are cancer. El, pana la 74 de ani n-a avut nicio problema! N-a fost internat niciodata, n-a fost la spital niciodata. Acum i-a iesit o galma pe umar ( in zona aceea, am dat un punct de reper ) si este in faza terminala ( Dupa cum au spus medicii dar... din cate stim nu poti avea mereu incredere in ei ). Medicul a spus ca, cum are galma aia pe umar asa are pe organe ( nu prea am inteles ). Imi poate spune cineva de specialitate sau care a trecut prin asa ceva, aproximativ, mai mult sau mai putin, CAT AR MAI AVEA DE TRAIT? Multumesc si sper sa nu fiu luat in gluma.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
mira
| mira a răspuns:

Nimeni de pe TPU nu se aventureaza sa dea un astfel de prognostic.Numai un medic care il investigheaza amanuntit se poate pronunta cu aproximatie.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Trebuie sa ne spui ce cancer are. Eu presupun ca de stomac si ca are metastaze in ganglionii supra sau subclaviculari. Medicul ti-a spus ca mai are metastaze si in alte organe.
Eu sunt medic, deci nu poti avea deloc incredere in mine si in parerea mea, dar daca vrei sa ma asculti, fa-o. Nimeni nu stie cate zile mai are un om, se pot intampla si minuni si nenorociri. Eu va sugerez sa traiti fiecare zi pe rand, sa-i oferiti tot ce are nevoie, confort fizic, psihic, emotional. In general, se aproximeaza perioada de supravietuire a unui pacient cu cancer gastric in stadiul IV la aproximativ 6 luni.

| alessia5158 a răspuns:

Daca pe bunicul tau l-au examinat mai multi medici, fi sigur, ca nu se insala. Din pacate! Inseamna ca acea forma de cancer s-a metastazat raspandindu-se la mai multe organe unde s-au format tumori asemeni acelei galme exemplificate de catre medic (asta, ca sa intelegi tu! )Nici macar medicii nu pot spune cu siguranta cat mai are de trait, aceasta pentru ca, fiecare individ este unic in felul lui. Eventual pot sa spuna cu o aproximare un numar de luni sau ani, aproximare pe care o pot da in functie de cazurile avute sub observatie de-a lungul anilor de practica medicala. Mass media a facut cunoscute cazuri miraculoase de vindecare (putine, ce-i drept!) in profida prognosticului negativ al medicilor.
Oricum, speranta moare ultima! Bunicul sa nu se mai gandeasca la boala iar voi, familia, sa-l faceti sa fie fericit si multumit de fiecare clipa ce-o traieste. Numai bine!

| AddictedToMDMA explică:

@mira Oricum sunt constient ca " se duce ". Nu e vorba de aventurare, am spus mai mult sau mai putin, am dat si detalii.Sa am si eu o idee, cat timp mai pot petrece cu el.

| AddictedToMDMA explică:

@Brigaela - Imi pare rau de cum m-am exprimat dar la mine in oras mai bine stai acasa decat sa te duci la medic. Intr-un meci de fotbal am calcat stramb si am fost cu antrenorul la medic. Nu aveam nimic deplasat, nimic nu ma durea " dar pentru. orice eventualitate " si el mi-a bagat piciorul in gips.Si da, ai dreptate de la stomac i se trage.
@alessia5158 Iti multumesc pentru raspunsul calduros. Apropo, l-a examinat doar unul. Ma rog, o sa petrec mai mult timp cu el.
Va multumesc frumos pentru raspunsurile d-voastra.

| irinna_2269 a răspuns:

Cancerele, din pacate au manifestari diferite si de cele mai multe ori simptomele apar in stadiile avansate.
Din acest motiv, majoritatea ajung tarziu la doctor si mai ales atunci cand cancerul este deja raspandit in alte organe.
E posibil ca acea galma pe care ai descris-o in zona umarului sa fie o metastaza a cancerului. Adica exista o tumora initiala care s-a raspandit ulterior in alta zona a corpului si a dat alte tumori secundare.
Termenul de faza terminala este relativ si depinde de tipul de tumori.
Tumorile sunt clasificate dupa niste stadii in functie de zonele in care se raspandesc.
In unele cazuri stadiul terminal poate sa se asocieze cu o supravietuire de 2 ani, altele 5 ani, altele, dimpotriva, cateva luni.
Supravietirea in cancer, ca de altfel in orice alta boala nu e batuta in cuie. Ea variaza in functie de nenumarati factori printre care: varsta pacientului, bolile asociate pe care acesta le mai prezinta, sexul, predispozitia genetica, antecedentele din familie, stilul sau de viata, dieta, etc etc.
Prin urmare, daca la un pacient de 50 ani cu cancer pulmonar care se lasa de fumat, nu are alte boli asociate cronice supravietuierea e mult mai buna decat la un pacient de 80 ani care fumeaza, are diabet, o boala de inima si este supraponderal.
Conteaza si ce tip de cancer e: la barbati cancerul pulmonar, de colon sunt mai frecvente decat la femei la care predomina cancerul de col uterin si cel de san.