Scarlatina este insotita de o eruptie asemanatoare smirghelului, formata din mici bube rosii de 1-2 mm, care se unesc, incepand de pe gat, apoi trecand pe trunchi, iar in final pe maini si picioare (extremitati). Uneori eruptia este insotita de o mancarime usoara. Daca scarlatina apare in zone ca subsuoara, incheietura cotului), pot aparea dare rosii pe piele.Pot fi prezente febra, frisoanele, durerile, greata, voma si pierderea poftei de mancare.
Atunci cand principala zona de infectie este gatul, amigdalele se pot deveni mai mari, rosii si dureroase. Alte zone din gat (ca nodulii limfatici) se pot umfla. La inceput, limba este acoperita de un strat alb, avand aspect de capsuna alba, care apoi se atenueaza pentru a face loc unui aspect de capsuna de culoare rosu stralucitor. La inceput, eruptia nu afecteaza palmele si talpile, insa mai tarziu, aceste zone se pot coji. Eruptia dureaza de obicei 4-5 zile, apoi se atenueaza, apoi pielea de pe gat si fata incep sa se cojeasca, iar in final se cojesc si mainile si picioarele.
Boala debuteaza brusc cu febra, alterarea starii generale, varsaturi si odinafagie (dureri de gat la inghitit). Febra poate atinge valori de 39-40C, fiind frecvent precedata defrisoane si insotita de tahipnee, tahicardie; la sugari si copii mici se poate insoti de agitatie si chiar convulsii. Funda te rog