Pentru a retine mai bine si mai multe informatii, trebuie stimulat creierul, de aceea sunt bune si suplimentele alimentare, care contin LECITINA, care sustine memoria si functiile cerebrale.Mai are capacitatea de a regenera celulele cerebrale degradate.SOIA contine lecitina.
De asemenea COMPLEXUL DE VITAMINE B, imbunatateste memoria prin crearea unor cuplaje neuronale rapide.Se gaseste in (B12)carne pui,vita,ficat,lapte, produse lactate, oua, somon, ton,(B6) drojdie,(B2)peste,cereale porumb,broccoli, asparagus si in arahide, cereale integrale, etc.
MAGNEZIUL, hraneste fibra nervoasa.Se gaseste in germeni de grau,hrisca,stridii,spanac,migdale, cacao.
Sunt diverse firme, ce produc suplimente alimentare, care contin toate acestea, intr-o singura capsula/drajeu.La farmacie poti capata informatii.Dar te sfatuiesc sa cumperi de la firmele romanesti.Dar te sfatuiesc, sa consulti medicul de familie, inainte de a lua suplimente si poate niste analize sanguine, nu ar fi rau sa le faci.
Eu sunt ceva mai suspicioasa cand vine vorba de suplimente pentru ca de cativa ani incoace s-au gasit suplimente pentru aproape orice: vrei sa cresti in inaltime? cumpara suplimente de la noi! vrei sa slabesti? suplimentele de la noi sunt perfecte! vrei sa te latesti? sa iti creasca parul? sa-ti straluceasca ochii? sa ti se albeasca dintii? sa ai orgasm 24 de ore? suplimentele de la noi sunt cheia dorintelor tale! Cam multe mai stiu face suplimentele astea...pe bani.
Eu cred ca suplimentele sunt metoda cea mai comoda pe care o poate imbratisa cineva, in cazul memoriei. Cu alte cuvinte, vrei o memorie facila? Foloseste o metoda facila de a ti-o cultiva.
Cred in metodele clasice: exercitiul de memorare pe care il cresti treptat, la inceput poti memora cu usurinta doar jumatate de foaie A4, incet cresti numarul de randuri, ajungi la un moment prin exersare sa inveti piese de teatru in 5 acte, crede-ma, cu toate replicile + indicatiile din paranteza. Asociezi cuvintelor imagini ca sa-ti vina mai usor. Aveam de invatat cuvinte din limba latina, erau insirate randuri intregi de cuvinte fara vreo legatura intre ele, le-am memorat alcatuind cu ele un fel de tablou pe care l-am vizualizat foarte clar in imaginatie, unele cuvinte erau despre elemente din natura si ele mi-au fost baza, altele erau obiecte pe care eu le-am "aruncat" in tabloul ala pe langa celelalte cuvinte aflate deja in memoria mea si uite-asa mi-au iesit toate la numar.
Cu alta ocazie, cand am avut de memorat cateva zeci de orase de pe glob unde aveau loc festivaluri, le-am grupat pe o lista si le-am notat cu diferite culori, in functie de temperatura medie mai rece sau mai fierbinte, adica le-am dat un rost, si astfel le-am memorat cu mai multa usurinta.( fara suplimente )
In paralel, te sfatuiesc sa faci exercitii de memorie simple, cum ai tu un pic de timp. Stai la un ghiseu, de ce sa nu iti revizuiesti nume, figuri, imagini ceva mai vechi in minte? Eu ma gandesc la colegii mei de gradinita, cum stateam asezati intr-un semicerc pe scaunele si ii stiu pe toti pe nume de la dreapta la stanga. Stai sa astepti dentistul? OK. De ce sa nu-ti amintesti si sa reconstitui camera de hotel in care ai stat vara trecuta cand ai fost la mare, de ex? Adu-ti aminte unde era dulapul, unde era fereastra, cat a costat biletul, ce haine ai purtat etc.
Vei observa in timp ca ai o memorie cu o capacitate foarte buna, capabila sa retina cu usurinta de la numere de telefon si harti pana la formule complicate, nume de autori si o buna parte din ceea ce tu iti doresti.
Nu neaparat cu suplimente, mai mult prin vointa ta, imaginandu-ti "chestiile" intr-o joaca lejera stii?
_________________________
Nu cumva sa se intelega ca fac aici apologia tocitului, a invatatului mecanic, mai degraba sugerez ca antrenarea constienta permanenta a kilogramului aluia de carnita sifonata aflata in craniu, in varful coloanei vertebrale, inseamna automat o minte mai ordonata, mai bine structurata, poate chiar mai performanta.