In ce masura un medic pediatru ajuta copilul tau sa depaseasca anxietatea dentara?
Un dentist pediatru are la baza o pregatire speciala care ajuta la ameliorarea anxietatii copilului tau, il face sa se simta in siguranta in timpul tratamentului dentar. Mai nou, in Romania exista clinici stomatologice speciale pentru copii, unde acestia se simt in largul lor. Angajatii unei asemenea clinici aleg sa lucreze in astfel de mediu pentru ca au o pregatire in ceea ce priveste psihologia copilului. Motiv pentru care, majoritatea copiilor sunt calmi, se simt confortabili in astfel de clinici si au incredere in medici dentisti.
Cum poate un medic dentist sa imi ajute copilul sa se simta confortabil?
Un medic dentist are in pregatirea sa o serie de metode prin care ajuta copiii veniti la tratament sa se simta confortabil atunci cand sunt pe scaun. Unii dentisti folosesc tehnici precum numirea unui instrument dentar si demonstrarea ca poate sa ii numere degetele, apoi folosindu-l in tratamentul dentar.
De asemenea, cooperarea, distragerea atentiei, participarea parintilor sunt alte posibilitati care ii confera copilului tau increderea necesara in medic. Fara nicio indoiala, tehnica preferata este lauda. Fiecare copil face ceva bine in timpul vizitei la dentist, iar medicul trebuie sa ii spuna copilului acest lucru.
Ar trebui sa imi insotesc copilul in sala de tratament dentar?
Copiii mici se simt in siguranta si au mai multa incredere atunci cand parintii sunt in preajma lor din timpul tratamentului. In ceea ce priveste copiii mai mari, comunicarea doctor-pacient este de cele mai multe ori consolidata daca parintii raman in sala de asteptare.
Daca micutul meu se poarta urat in sala de tratament?
Ocazional, comportamentul unui copil in timpul tratamentului dentar are nevoie de anumite decizii clare pentru a-l proteja de posibilele accidente. Controlul vocii (medicul vorbeste calm dar ferm) de obicei e cea mai eficienta metoda de calmare a copilului tau daca acesta devine nervos sau agitat. Unii copii necesita imobilizarea usoara la mainilor si a picioarelor. Sedarea usoara cu oxigen sau cu oxid de azot sau cu un alt sedativ vine in ajutorul copiilor care se tem de dentist. In cazul in care copilul are nevoie de un tratament extins, se recomanda alte tehnici de sedare sau o anestezie generala.
In primul rand exista un factor ereditar in ceea ce priveste anxietatea.In al doilea rand, copilul primeste anbi la rand o infulenta incostienta din partea familiei, mediului iar in cabinetul dentar are o reactie de aparare. Aceasta poate fi stopata doar prin dezvoltarea unei legaturi de incredere.
Insotirea copilului in sala de tratament nu este in niciun caz recomandata pentru consolidarea acestei relatii. Legatura se stabileste mult mai bine daca medicul este singur cu copilul(se exclude intermediarul - parintele). Am vazut aceasta indicatie repetata de 3 ori in "articolul de mai sus". Studiile de specialitate contraidica prezenta parintelui in sala de tratament, exceptie facand doar copii sub 3 ani.
Pe Descopera.ro este un articol despre invingerea fricii de dentist prin acupunctura.
Gata, de acum mama nu o sa ma mai poata convinge sa merg la dintar. Mi-i frica si gata!
Eu la prima mea vizita la dentist am luat bataie de la el, am zis ca ma doare si el mi-a tras doua perechi de palme ca cica il durea capul si eu il enervam
de atunci eu am o frica de dentisti ceva de groaza.
pur si simplu ma pun pe scaunul ala si incep sa plang.
Nimic din lume nu ma face sa scap de teama.
Eu am alta intrebare, cum il calmez pe bunicul meu de frica de detist? Frica de ace. Daca ii arati un ac incepe sa tremure tot, si nu e foarte batran, are 64 de ani, dar nu vrea nici in ruptul capului sa meaarga la dentist sa-si puna dantura, are 4 dinti in gura, si se chinuie foarte mult cand mananca... A incercat matusamea sa mearga cu el, dar cand a ajuns acolo, s-a pus pe scaun, a vazut ustensilele dentistului, si a inceput sa tremure, se facuse alb la fata. Are o frica de ce tine de "sanitar", parca zicea ca i se trage de cand era in armata, era o casa in flacari si s-a dus sa salveze un copilas dinauntru, care era invelit intr-o patura, l-a luat, nu s-a uitat la el, si la dus la asistenta si "doamna i-a facut asa injectie, nici macar nu a dat patura la o parte, si dupa a dat-o bunicul meu, si copilul era ars tot... cam asta e povestea, cam asa, nu imi amintesc exact. Pe un copil mic il mai convingi, ii dai o bomboana, ii promiti ceva, dar lu' bunicu? Nu aveam cum sa-l convingem, am incercat toti din familie si nimic. Ii e frica. Sfaturi?
@SECRETEL Ne oferim sa te ajutam! Ce zici? Te bagi? info@dentist.ro povestea ta si vedem ce putem face
Sa se spele pe dinti si daca are nevoie, un aparat dentar. Prea au ajuns copiii mici la dentist! Ce`i asta? Am 13 ani jumatate si nu am carii si sper sa nu am pre curand!
Spune`i ca va fi vai si amar de el si ca nu il va pupa nicio fata daca il va vedea cu probleme. Succes!
Sa nici nu va duceti! iar apoi, pe la 35 de ani va plangeti ca nu mai aveti dinti in gura sau ii aveti pe toti ciuruiti! Duceti-va acum pana nu este prea tarziu!
Sa va spun eu ce metoda a mers la mine. Pur si simplu nu m-am mai dus la dentist
Mai demult nu imi era frica, dar de cand mi-a scos o masea cu radacina de 2 cm nu-ma dand cu spray, mi-e frica si sa ma pun pe scaun. Acum nu m-as mai duce la dentist nici pe in IPhone .
Sincer, eu unul am avut si inca am un "mare stress"vis -avis de "dintari" dar acum suport consecintele, dantura mea este "varza"! asta mi se"trage" de cand aveam vreo 6 ani, am avut"norocul" sa dau de odoamna stomatolog care m-a "terorizat", acum, nu cred ca mai este cazul, sunt stomatologi cu adevarat profesionisti(ce-i drept conteaza si banii pe care ii incaseaza)!
Ce pot sa spun...
Un copil cand are mai mult de 7 ani este deja mare ca sa inteleaga ca trebuie sa se duca la dentist copiii dar sunt mai mici de 7 ani
Ar trebuii sa fie tratati foarte bine Doctorul Stomatolog sa ii puna o jucarie in fata sau sa ii spuna ca vine albinuta sa se joace cu el sau ceva de genu ce vrea medicul sa il pacaleasca
Eu asa stiu. Cand aveam 7 ani mama imi spunea ca o sa vina albinuta sa ma intepe si dupa aceea trebuia sa ma obisnuiesc singura. Este foarte important ca un parinte constient sa stea langa copilul lui pe scaun.
Sper sa ajuta sfatul...
Ce pot sa spun...
Un copil cand are mai mult de 7 ani este deja mare ca sa inteleaga ca trebuie sa se duca la dentist copiii dar sunt mai mici de 7 ani
Ar trebuii sa fie tratati foarte bine Doctorul Stomatolog sa ii puna o jucarie in fata sau sa ii spuna ca vine albinuta sa se joace cu el sau ceva de genu ce vrea medicul sa il pacaleasca
Eu asa stiu . Cand aveam 7 ani mama imi spunea ca o sa vina albinuta sa ma intepe si dupa aceea trebuia sa ma obisnuiesc singura . Este foarte important ca un parinte constient sa stea langa copilul lui pe scaun .
Sper sa ajuta sfatul...
Copii mici se simt in siguranta atunci cand unul din parinti este langa el nu dentistul ii sperie pe copi ci durerea pe care o simt si oricum si adultilor le este cam frica nu, oricum incearca sal linistesti si sa-i spui ca daca va fi cuminte ii vei lua o jucarie sau veti merge in parc etc...