Cauzele diareei
Transmiterea se face prin contactul cu agentului infectios provenit de la o persoana care este deja bolnava sau din alimente/apa contaminate. Au un risc crescut de imbolnavire cei care nu respecta regulile de igiena personala, care consuma alimente nespalate/insuficient preparate termic sau contaminate dupa ce au fost preparate, cei care beau apa din surse contaminate, copiii inclusi in colectivitate, persoanele care calatoresc frecvent ("diareea calatorului"). De asemenea, scaldatul in ape contaminate poate constitui un factor de risc.
Exista variate situatii in care poate apare diareea acuta infectioasa. Una din cauzele principale este reprezentata de patrunderea in tractul digestiv al diferitilor agenti infectiosi:
un virus, precum rotavirus, Norwalk, enterovirus sau virus hepatitic;
o bacterie, precum E. Coli, Salmonella, Shigella, Clostridium sau Vibrio cholerare;
un parazit, precum Giardia sau Amoeba.
Tratamentul diareei
Cea mai importanta masura este rehidratarea. Se va incepe cu apa/ceai de menta neindulcit, administrate in cantitati mici, cat mai des. In farmacii se gasesc solutii gata preparate ce contin apa si electroliti, mult mai eficiente, destinate rehidratarii orale. O metoda de evaluare a eficientei rehidratarii este monitorizarea culorii urinei, aceasta ar trebui sa revina la nuanta galben deschis. Sunt permise/recomandate alimente precum orezul fiert, pastele fierte, branza de vaci, sticks-uri, grisine, banane, mere coapte, supa de pui, legume fierte. La prepararea alimentelor se va adauga sare. Pe masura ce scaunele se normalizeaza se revine treptat la alimentatia normala. Pentru formele usoare de diaree se pot administra medicatie ce se elibereaza fara prescriptie medicala precum diosmectita, loperamid.
anonim_4396 întreabă:
Annd întreabă: