Albirea dinţilor este o problemă ce nu-i vizează doar pe fumători sau pe cei care beau câteva cafele pe zi. Dinţii pot fi îngălbeniţi de substanţele care pătează smalţul dar şi de depunerile de placă. Pentru dinţi mai albi fără tratamente stomatologice, încearcă 5 metode de albire a dinţilor în mod natural, acasă.
Dacă nu te atrage varietatea de paste de dinţi care se laudă cu proprietăţi de albire a dinţilor şi nici tratamentele costisitoare oferite de stomatolog, ai la dispoziţie câteva soluţii naturale, care pot contribui la albirea dinţilor.
Bicarbonat de sodiu şi peroxid de hidrogen
Pentru mulţi, albirea dinţilor în mod natural este sinonimă cu bicarbonatul de sodiu. Acesta funcţionează însă cel mai bine în combinaţie cu alte ingrediente.
O metodă bună de albire a dinţilor este combinarea bicarbonatului de sodiu cu un praf de sare şi cu jumătate de linguriţă de peroxid de hidrogen. Amestecul poate fi întins pe dinţi cu degetul sau cu periuţa şi, lăsat câteva minute, apoi curăţat cu delicateţe, fără apăsare puternică.
Efectul abraziv al bicarbonatului şi capacitatea de albire a peroxidului funcţioneză bine împreună pentru albirea dinţilor, dar nu lăsa amestecul să te atingă pe piele.
Bicarbonat de sodiu şi salvie
Frunzele proaspete de salvie pot fi mestecate sau frecate de dinţi pentru albirea acestora în mod natural, însoţită şi de o respiraţie mai proaspată. Combinaţia dintre bicarbonat de sodiu şi frunze de salvie este însă cu adevărat puternică.
Spălarea dinţilor cu pasta obţinută din cele două ingrediente, fără apăsare puternică, îţi împrospătează gura şi poate fi folosită şi de mai multe ori pe zi.
Bicarbonat de sodiu şi căpşuni
Fructele care conţin vitamina C în cantităţi moderate contribuie la albirea dinţilor fără efecte secundare neplăcute. Căpşunile au cel mai puternic efect, ce se datorează în mare parte seminţelor acestor fructe.
Striveşte o căpşună şi amestec-o cu jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu până obţii o pastă omogenă. Întinde-o pe dinţi şi las-o să acţioneze timp de cinci minute, înainte de a-ţi spăla dinţii cu pasta pe care o foloseşti în mod normal.
Consumul zilnic de fructe
O soluţie naturală şi simplă ale cărei efecte apar însă mai târziu este consumul de fructe cu pulpa tare. Merele şi morcovii au cel mai bun efect: curăţă dinţii, iar acidul conţinut în cantitate moderată poate albi în mod natural dinţii.
Stafide sau guma cu xylitol
Atunci când cauza îngălbenirii dinţilor sunt depunerile de placă dentară, ai la îndemână două soluţii simple. Placa se depune mai greu atunci când producţia de salivă este mai mare. Stafidele sunt soluţia cea mai naturală, dar şi guma cu xylitol, îndulcitor ce înlocuieşte zahărul, funcţionează la fel de bine.
Metode de înălbire a dinţilor de evitat
Asociaţia medicilor stomatologi din SUA nu recomandă albirea dinţilor cu bicarbonat de sodiu pe termen lung, deoarece acesta ar putea dăuna smalţului dinţilor.
Pericole şi mai mari pentru smalţ sunt înălbitorii naturali ce conţin zeamă de lămâie sau oţet. Conţinutul ridicat de acizi dăuneaza smalţului, iar prea multă vitamina C lipseşte dinţii de calciul esenţial.
După albirea dinţilor, efectele unui tratament natural pot dispărea rapid în cazul unui consum frecvent de sucuri acidulate (în special cele cu cola), cafea, vin roşu şi chiar fructe de pădure, care pătează puternic smaltul dinţilor.
Deeaandreea9156 întreabă: