Ceaiul verde, ghimbirul, afinele, scortisoara, smochinele si merele se afla pe lista alimentelor recomandate pentru intarirea sistemului imunitar, la inceput de primavara.
Este vremea sa ne pregatim pentru intalnirea cu soarele, verdeata si timpul calduros. Primavara a inceput, calendaristic, de cateva zile. Nu trebuie sa uitam ca sistemul nostru imunitar iese destul de slabit din iarna geroasa si lunga. Acesta este cel mai important mecanism cu ajutorul caruia ne aparam de agentii patogeni si luptam impotriva bolilor in mod natural.
Iata cateva alimente, la indemana tuturor, cu ajutorul carora ne putem intari sistemul imunitar in aceste zile de inceput de primavara.
Rosiile sunt un adevarat izvor de sanatate, fiind "echipate" cu o multime de nutrienti care ne protejeaza impotriva unor afectiuni grave, precum cancerul. Rosiile contin cantitati mari de vitamina C, 100 de grame de rosii asigurand 40% din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, 100 de grame de rosii asigura 15% din doza zilnica recomandata de vitamina A, 8% din cantitatea zilnica de potasiu si 10% din cantitatea recomandata de fier.
Smochinele reprezinta o sursa naturala de minerale, printre care cele mai importante fiind fierul, potasiul, fosforul, calciul, magneziul, cuprul si sulful. Doza de potasiu (element de baza pentru sanatatea inimii si pentru controlul hipertensiunii arteriale) depaseste 400 de miligrame in smochinele uscate.
Ciupercile pot sa para banale, dar sunt considerate super-alimente: nu contin grasimi, zahar si sare si sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B - vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic).
Rodiile nu au un continut foarte bogat in vitamina C, din contra, acesta este chiar mai mic decat al citricelor, dar suficient pentru a asigura cel putin jumatate din necesarul zilnic pentru un adult.
Castravetii contin potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, provitamina A.
Merele constituie cea mai importanta sursa de pectina, o fibra naturala care are multe efecte benefice asupra sanatatii. Merele scad nivelul colesterolului, previn cancerul pulmonar si afectiunile cardiace, protejeaza organismul de virusul gripei. De asemenea, merele regleaza glicemia (fiind recomandate persoanelor care sufera de diabet), au proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si contin o cantitate importanta de antioxidanti care ajuta la detoxifierea organismului si la intarirea imunitatii.
Mancand fructe (orice fruct) si legume(orice legume) si consumand carne(pui, vita, curcan, si nu de porc fiindca e grasa si cea de oaie), lapte si oua(bogate in fier, calciu si fosfor).
1. Redu cantitatea de zahar, mai ales pe cel rafinat
Studiile arata ca functionarea sistemului imunitar este compromisa timp de 5 ore chiar si dupa ce a fost consumata o cantitate mica de zahar pentru ca interfereaza cu absorbtia de vitamina C.
2. Consuma alimente bogate in vitamina C
Vitamina C este un nutrient esential pentru buna functionare a sistemului imunitar si iti ajuta organismul sa lupte impotriva racelii si gripei. Bucura-te toamna asta de legumele bogate in vitamina C: patrunjelul, legumele cu frunze verzi, broccoli, conopida, ardeii, rosiile. Nu neglija nici fructele care contin aceasta vitamina: lamaile, portocalele, afinele, merele, perele etc.
3. Dormi suficient
Un organism odihnit este mai rezistent. Fiecare dintre noi este diferit, astfel ca si nevoia de odihna este diferita. Uneori insa, pentru ca sunt mult prea ocupati, oamenii uita de acest aspect si neglijeaza odihna. Totusi, incearca sa iti organizezi timpul in asa fel incat sa-ti termini treburile in timp util, sa ai vreme si pentru iesiri in oras cu prietenii sau sa te uiti la televizor si sa stai pe internet, dar si sa dormi zilnic 7-8 ore, atat cat este recomandat.
4. Consuma legume radacinoase si alte alimente care stimuleaza sistemul imunitar
Nu ocoli cartofii, sfecla, morcovii, pastarnacul sau ceapa. Poti combina multe dintre acestea in delicioase mancaruri cu legume. De asemenea, nu uita de legumele din familia cruciferelor (broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida), dar si usturoiul si legumele cu frunze verzi.
5. Spala-te des pe maini
O igiena corespunzatoare a mainilor te fereste de multe pericole. Asadar, spala-te frecvent cu apa si sapun. Lucrul acesta ar trebui sa dureze cam 20 de secunde si ar trebui sa-ti speli bine si degetele, incheieturile si spatiul dintre degete. Nu trebuie sa folosesti neaparat un sapun antibacterian pentru ca acesta este inutil impotriva virusurilor si daunator pentru mediu. Opteaza pentru un produs cat mai natural.
6. Ai grija de tine cand esti bolnava
Daca ai racit sau ai gripa, asculta sfatul medicului si nu te duce la serviciu. In felul acesta vei evita raspandirea virusului si te vei recupera mult mai repede. Daca in colectivitate sunt persoane care au astfel de probleme de sanatate, recomanda-le sa faca acelasi lucru si indeamna-i sa mearga la doctor.
7. Acopera-ti gatul
In medicina chineza se spuna ca boala cuprinde organismul din partea din spate a gatului care de multe ori este lasata descoperita. Daca transpiri sau daca afara bate vantul, risti sa racesti imediat. De aceea, este bine sa ai mereu la indemana un sal sau o esarta cu care sa-ti protejezi aceasta zona sensibila. De asemenea, pentru a preveni imbolnavirile, trebuie sa te imbraci mereu corespunzator, in functie de vremea de afara.
8. Practica sport cu regularitate
Activitatea fizica moderata efectuata regulat ajuta la intarirea sistemului de aparare al organismului. De asemenea, sportul se recomanda pentru buna functionare a sistemului cardiovascular si pentru reducerea stresului. Mersul la sala, inotul, dar si cateva exercitii simple pe care le poti efectua seara acasa sunt efeiciente. Unii specialisti recomanda pentru intarirea imunitatii chiar si exercitiile de relaxare si meditatia.
9. Consuma suficiente proteine
Deficitul de zinc este unul din cele mai comune afectiuni nutritionale in randul adultilor, mai ales in randul vegetarienilor si a celor ca au intors spatele carnii de vita - prima sursa de zinc. Lipsa zincului din organism poate creste riscul aparitiei infectiilor in organism. Zincul in alimentatia zilnica este necesar pentru dezvoltarea celulelor albe din sange - sistemul de celule care recunoaste si distruge invazia bacteriilor, virusurilor si a altor "personaje" negative din organism.
10. Renunta la cafea
Cafeaua si ciocolata sunt doua alimente care nu ii fac deloc bine sistemului tau imunitar si, implicit, starii generale de sanatate. Cafeina favorizeaza deshidratarea si pierderea vitaminelor si a mineralelor din organism. Daca totusi nu poti renunta la acest viciu, pentru a-i reduce efectul nociv, bea doua pahare de apa dupa fiecare ceasca de cafea pe care ai consumat-o.
Slendăriț întreabă:
Elena23_7421 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: