| andreea98esteacumBubbleS a întrebat:

Cum iti dai seama ca ai scarlatina?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| zeenath a răspuns:

Mda... cele 2 explicatii sunt perfecte, care eu ca si medic le inteleg perfect... posibil ca andreea98 nu este in domeniul medical.presupun.Mai pe inteles : Scarlatina se ia daca ai fost in contact cu o alta persoana afectata. Incepi sa ai febra, dintr-odata pe tot corpul incep sa iti apar niste bubite rosii ( dar pe fata nu iti apar deloc bubite ). Daca pui degetul pe bubite si le apesi, devin palide dupa care revin la forma si culoarea initiala. Ai rosu in gat si te doare cand inghiti, limba isi modifica culoarea de la alb -galbui la rosu de culoarea zmeurei.Pe gat la exterior cand pui mana in spate sub ureche iti simti gatul ca te doare si simti niste noduri dureroase. Pielea nu te mananca si dupa cateva zile incepe sa ti se decojeasca bubitele! Trebuie mers neaparat la medic de familie sau la infectioase pentru prescrierea unui tratament corespunzator bacteriei streptococice! Sanatate multa!

4 răspunsuri:
| Nicoleta a răspuns:

Http://www.sfatmedical.ro/......i_simptome
# Exantemul (eruptie aparuta pe piele) are urmatoarele caracteristici:

* este micropapuloeritematoasa (basicute pe piele alaturi roseata), aspra la pipait, dispare la presiune
* apare intr-un singur puseu (izbucnire) la 24-48 h de la debutul bolii
* este de obicei la nivelul gatului, toracelui, abdomenului, feselor si fatei interne a membrelor
* respecta fata - la copil se descrie "masca Filatov": buze carminate (vopsite in carmin), paloare circumorala (in jurul gurii), pometi si obraji hiperemici (umflati cu sange)
* respecta palmele si talpile;
* nu este pruriginos (nu provoaca mancarimi)
* paleste dupa 24 - 48 h iar dupa 4 - 5 zile incepe descuamarea (cojirea)
* descuamarea (cojirea) este mai importanta la nivelul palmelor si talpilor (in lambouri), mai ales in cazurile netratate corespunzator

# Exantemul este prezent intotdeauna si se caracterizeaza prin:

* faringe intens congestionat "ca flacara" (plin cu sange)
* amigdale hipertrofice (marite de volum), uneori acoperite de depozite purulente
* mucoasa palatina si uvula sunt intens hiperemice (umplute cu sange)
* ciclul lingual - obligatoriu:
o prima zi - limba este saburala (cu aspect alb-galbui, nisipos), acoperita de depozite albicioase care se detaseaza usor: "limba de portelan"
o a doua zi - descuamarea (cojirea) de la exterior spre interior a limbii: "limba cu margini rosii"
o a treia zi - ca urmare a descuamarii progresive: "limba in 2V" - unul la varf si altul la baza limbii
o a patra zi - limba este total dezepitelizata: "limba zmeurie"
o a cincea zi limba incepe sa se reepitelizeze
o dupa 7 zile limba este epitelizata: "limba lacuita" sau "de pisica"

| kleorys a răspuns:

Scarlatina este o boala infecto-contagioasa a copilariei, intalnita mai frecvent sub vasta de 10 ani. Se caracterizeaza prin debut brusc cu febra, alterarea starii generale, enantem (angina streptococica, ciclu lingual) si exantemul caracteristic (eruptie tegumentara maculo-papuloasa, urmata de descuamare tegumentara).
Este determinata de actiunea unei toxine eliberate de catre streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la nivelul orofaringelui.
Perioada de debut


Dupa operioada de incubatie care variaza intre 2-6 zile, boala debuteaza brusc cu febra, alterarea starii generale, varsaturi si odinafagie (dureri de gat la inghitit). Febra poate atinge valori de 39-40C, fiind frecvent precedata defrisoane si insotita de tahipnee, tahicardie; la sugari si copii mici se poate insoti de agitatie si chiar convulsii.

La examinarese constata prezenta anginei eritematoase (rosu in gat), de culoare rosu-intenssi adenopatie submaxilara silatero-cervicala, care este intotdeauna prezenta. De asemenea aparmodificari si la nivelul limbii, care urmeaza un ciclu caracteristic peparcursul evolutiei bolii; in perioada de debut, este acoperita de un depozitalbicios, dand aspectul descris ca „limba de portelan". Angina eritematoasa simodificarile de la nivelul limbii, care apar in scarlatina constituie ceea ce se numeste enantemul scarlatinos.

Fata are unaspect caracteristic cu paloare in jurul gurii si congestia (roseata) obrajilor, semn descris ca „masca lui Filatov" sau „faciesul palmuit".

Perioada de stare

Exantemulscarlatinos apare dupa 24-48 de ore de la debut: difuz, rosu intens, stacojiu, punctat de mici papule rosii, aspre la pipait; mai intens pe fataantero-interna a membrelor, la plicile de flexiune si mai ales la plica cotuluiunde apare o linie transversala usor hemoragica (semnul Pastia), care este mai persistenta; pe fata nu este exantem puctiform, ci o congestie intensa a obrajilor, buze carminate si cu o paloare in jurul gurii, (facies palmuit sau masca lui Filatov).

Enantemulconsta in angina eritematoasa insotita de adenopatiile cervicale si submaxilarecu ganglionii mariti in volum, sensibili la palpare, dar fara fenomenesupurative, cu modificari linguale caracteristice, cunoscute sub denumirea deciclu lingual. Ciclul lingual consta in modificarea aspectului limbii de la ozi la alta; nu lipseste niciodata fiind patognomonic:

- in prima zi:depozit alb-slaninos (limba de portelan)

- a 2-a zi :se descuameaza dinspre margini spre baza

- a 3-a zi :varful este descuamat insa baza prezinta depozit alb

- a 4-a zi: limbadescuamata total, se vad papilele (limba zmeurie)

- apoi, inperioada de consvalescenta se reepitelizeaza rezultand aspectul cunoscut ca „limba lacuita".

Semnelegenerale se mentin, febra persistand inca 2-3 zile de la introducereaantibioticului. Doar in formele severe, toxice, se mentioneaza modificaricardio-circulatorii, cu tahicardie, asurzirea zgomotelor cardiace, hipotensiune arteriala, colaps, hepatomegalie, uneori insotita de subicter, nefrita infocar, simptome neuro-psihice (agitatie, delir, convulsii, meningism) si artralgii toxice.


Perioada de convalescenta

Dupa 7-14zile de la debut, apare descuamarea furfuracee la nivelul fetei si lamelara sau in lambouri, la nivelul extremitatilor. Limba se reepitelizeaza, avand oculoare rosie-inchisa, lucioasa (limba lacuita sau limba de pisica). In scarlatina tratata precoce cu antibiotice, descuamarea este discreta.


| andreea98esteacumBubbleS explică:

Multumesc tuturor! o colega din clasa are si imi era teama sa nu am si eu

| kmarianak a răspuns:

Boala debuteaza cu febra, care ajunge pana la 39-40˚C si este insotita de frisoane, varsaturi, tahicardie, convulsii, dureri de cap, dureri in gat la inghitit si uneori copilul delireaza.
Faringele devine rosu intens, la fel si limba, iar ganglionii limfatici se inflameaza. Amigdalele, valul palatului si fata interna a buzelor sunt invadate cu depozite de puroi.
Eruptia apare, prima data, pe gat, pe spate si pe partile laterale ale toracelui si in zonele unde pielea este mai subtire (zona inghinala, plicile cotului si axila). Cauzeaza prurit la inceput. Este formata din papule aspre la pipait si au un contur neregulat. In faza imediat urmatoare, eruptia se va intinde pe tot corpul, exceptie facand palmele mainilor si talpile picioarelor, iar regiunea din jurul gurii ramane palida. Se formeaza dungi rosii, in jurul coatelor si a subsorii. In momentul in care sunt presate, zonele devin albe. Eruptia apare in 2-3 zile, stagneaza 1-2 zile si apoi, in timp de 2 zile dispare.
Mai multe informatii gasesti aici... http://www.universdecopil.ro/Scarlatina.html

Întrebări similare