Sondajele arata ca romanii nu se prea spala pe dinti. Numarul de paste de dinti vandute pe cap de locuitor este infim. Iar starea de sanatate orala a pacientilor romani nu este cea mai fericita, conform numeroaselor studii facute pe acest subiect.
Si totusi lipsa periajului nu este singura problema si poate nici cea mai importanta. Domnul doctor Mihai Catan ne spunea intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Dentist.ro ca: “Pasta de dinti trebuie sa aiba proprietati spumante si sa fie agreabila pentru gustul uman. In afara de acest lucru, pasta de dinti conteaza mai putin in comparatie cu tehnica periajului care trebuie sa fie corecta. Am avut anul trecut doua paciente care si-au distrus dintii din cauza periajului excesiv sau a periajului incorect.”
Astfel, un periaj facut in mod regulat si eficient este obligatoriu pentru cei care isi doresc o sanatate orala perfecta cat mai mult timp.
Pentru a va putea asigura un periaj corect, trebuie sa va alegeti intai o periuta de dinti care sa se muleze perfect pe dantura dumneavoastra si mai ales sa se adapteze problemelor dentare pe care le prezentati.
Medicii stomatologi recomanda o periuta de dinti “moale” pentru a nu afecta gingiile. Desi placa bacteriana are o compozitie moale este nevoie de un periaj efectuat corect pentru a o indeparta. Puteti alege o periuta electrica (periaj mai eficient, recomandata pentru aparatul dentar, acopera suprafete dentare mai mari) sau una clasica (costa mai putin, presiune controlabila, durata de viata mai lunga). Asa ca va puteti alege orice periuta doriti, important este sa va simtiti bine cu ea.
- periati separat dintii de sus fata de cei de jos
- inclinati periuta la 45 de grade fata de gingie si faceti miscari rotative din partea de sus catre partea de jos
- incercati sa periati grupuri de dinti (daca nu fiecare in parte) cu o miscare de sus in jos de 5 ori pe fiecare
- periati maselele intr-o miscare ritmica din fata in spate
- treceti la partea interioara a dintilor unde periuta va fi manevrata in pozitie vertical
- nu uitati sa curatati limba si cerul gurii pentru a elimina bacteriile depuse
- nu apasati foarte tare pentru a nu afecta smaltul si gingiile
- nu trebuie sa dureze mai mult de 4-5 minute ( un minut pe fiecare sectiune)
- periajul corect se face de minim doua ori pe zi (dimineata si seara) si preferabil de trei ori (incluzand masa de pranz)
Iata si un filmulet pe aceasta tema!
@alexa2010 Te felicitam atunci dar din pacate multi oameni nu stiu ci doar au impresia asta. Pentru asta suntem noi aici ca sa ii ajutam!
Nu ma spalam in metoda asta, dar ma spalam, nu stiam eu de ce tot ma dor gingiile am aflat , o intrebare, daca sa zicem luna folosesc colgate si dupa ce se termina iau blendamet(cum s-o scrie)sau orice alta marca afecteaza? Trebuie aceeasi pasta? Sau? Vreaun raspuns aici sau printr-un mesaj
tatianascutelnic întreabă:
lya18 întreabă: