Cum obtinem un bronz frumos si sanatos?

Cum obtinem un bronz frumos si sanatos?

Nu incape indoiala, cel mai popular look de vara este tenul bronzat. Nu numai ca bronzul arata bine, ci e si o sursa de sanatate –  expunerea la soare ajuta corpul sa produca vitamina D, esentiala pentru stocarea calciului in oase si necesara in combaterea rahitismului la copii. In plus, soarele stimuleaza imunitatea, amelioreaza durerile articulare, grabeste vindecarea micozelor si ne face fericiti: ultravioletele contribuie la secretarea de endorfine, “hormonii fericirii”, care  alina durerea, induc stari euforice si ne dau un plus de energie.

Totusi, avantajele razelor solare sunt valabile atat timp cat nu facem excese. In ultimii ani, dermatologii ne atrag tot mai des atentia asupra pericolelor expunerii la ultraviolete: arsuri, eritem solar, imbatranirea prematura a pielii, insolatii si, nu in ultimul rand, cancerul de piele.
Iata cum sa profitam de avantajele soarelui fara probleme:



Cand facem plaja?

Dimineata, pana la 10 – 10.30, pielea noastra este in siguranta. Intre 10.30 si 16.00, oricata crema  cu ecran solar am folosi, intelept ar fi sa ne retragem la umbra si sa ne hidratam corespunzator. In acest interval orar, avem de-a face cu cele mai puternice si directe raze solare. Atentie, ultravioletele ultraviolente isi fac treaba chiar daca cerul e innorat! Iar daca va ganditi ca apa marii sau a piscinei e un refugiu bun si racoritor, mai ganditi-va o data: apa reflecta lumina, potentand impactul razelor pe piele.
De asemenea, trebuie sa luam in calcul faptul ca nici umbra copacilor nu ofera un acoperamant suficient de bun, iar fibrele textile din care sunt facute hainele noastre sunt perfect penetrabile de ultraviolete.
Dupa 16.30, suntem din nou in siguranta, ne putem intoarce pe sezlong fara probleme.

Ce e bine de stiut cand ne alegem lotiuni cu protectie solara

In functie de pigmentul natural al pielii ne alegem gradul de protectie. Astfel, un ten deschis la culoare, care n-a mai fost expus la soare, ar trebui protejat cu o lotiune cu SPF (factor de protectie solara) de minimum 35. Pielea copiilor, sensibila prin definitie, trebuie de asemenea protejata cu SPF 35-50.
Un ten caucazian mediu, expus in prealabil la soare, se descurca de minune cu o lotiune cu SPF 15-25, iar pentru tenul deja bronzat se recomanda un ulei de plaja cu factor de protectie 8-15. Daca intrati in apa, optati pentru o varianta “waterproof” (rezistenta la apa).
Cand ne cumparam lotiunea de plaja, este bine sa investim intr-un produs de calitate si sa cautam avizul  Ministerului Sanatatii pe ambalaj. De asemenea, pentru o protectie completa, este bine ca lotiunea sa protejeze impotriva ultravioletelor A si B (“protectie UVA si UVB”).
Pentru fata si gat, optati pentru o crema speciala, cu factor de protectie mare si cu o compozitie adaptata la sensibilitatea pielii din aceste zone.

Ce mai trebuie sa stim inainte sa ne intindem la plaja?
 

  • Radiatiile ultraviolete pot sa duca la cresterea numarului de alunite, dar si  la modificarea celor deja existente; daca aveti alunite mari, protejati-le suplimentar cu un baraj de 40-50 SPF. Astfel, va protejati de aparitia de melanoame maligne (cea mai frecventa forma de cancer).
  • Lotiunea de protectie trebuie aplicata cu minimum 15 minute inainte de expunerea la soare, pentru a se absorbi;
  • Sa nu uitam de palarie – fata, gatul si urechile sunt zone sensibile, care trebuie protejate suplimentar cu ajutorul unei palarii cu borul mare.
  • In perioada expunerii la soare trebuie sa ne hidratam corespunzator: minimum 3 litri de lichid (apa plata, suc natural, ceaiuri si limonade naturale).
  • Pentru a spori rezistenta pielii, este bine sa consumam fructe proaspete  bogate in antioxidanti, vitamina C si beta-caroten: morcovi, caise, piersici, nectarine, mango, papaya, citrice si kiwi. O alternativa delicioasa sunt sucurile fresh obtinute din combinatii de fructe.
  • Dupa plaja este bine sa facem dusuri reci si sa evitam folosirea sapunurilor si gelurilor de dus pe pielea expusa la soare (pentru a nu afecta bariera lipidica naturala); dupa dus, se recomanda aplicarea de lotiuni speciale “after sun”, cu efect racoritor si calmant.
  • E bine de stiut ca expunerea exagerata la soare agraveaza afectiunile cronice (boli cardiace, hipertensiune arteriala, afectiuni renale, obezitate, boala varicoasa si diabet zaharat) si unele afectiuni autoimune - lupus eritematos si poliartrita reumatoida. In combinatie cu anumite tratamente medicamentoase (antibiotice, antiinflamatoare, antidepresive, antihipertensive, anticolesterolemiante si contraceptive orale), expunerea la soare poate genera eruptii cutanate;
  • Pe strada soarele poate fi la fel de violent, asa ca e bine sa ne protejam chiar si pentru o plimbare de o jumatate de ora.


Ce facem daca, totusi, ne-am ars?

  • Pentru tratarea inflamatiilor si mancarimii, se administreaza ibuprofen sau aspirina in primele 24 de ore (intrebati la farmacie)
  • Pielea arsa trebuie ferita pe cat posibil de soare si caldura pana la vindecare;
  • Pentru ameliorare, se recomanda tratarea cu unguent de galbenele, mastile cu iaurt, compresele reci cu ceai de menta, dar si hidratarea corespunzatoare. Daca aveti la dispozitie unguent pe baza de aloe vera, nu ezitati sa-l folositi, iar daca sunteti atat de norocosi incat sa aveti la indemana o planta de aloe vera, inlaturati pielita de pe frunze si zdrobiti interiorul, pe care-l aplicati apoi pe zonele afectate.
  • Daca aveti basici, evitati sa le spargeti, iar pe cele sparte tratati-le cu un unguent pe baza de antibiotic;
  • Purtati haine lejere, din fibre naturale, care sa lase pielea sa respire si sa nu accentueze iritatia.

Bronzare placuta!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
15 răspunsuri:
| fabiola a răspuns:

Ca iti multumim pentru ele!

| elena a răspuns:

Pentru copii crema EAU THERMALE Avene/TRES HAUTE PROTECTION/ Creme 50+SPF UVA, data in partile cele mai expuse la soare, iar pentru adulti dupa plaja, masaj cu iaurt de casa.

gbrltdr
| gbrltdr a răspuns:

Nu exista lumina ultravioleta care sa "protejeze". Pentru protectia solara trebuie sa utilizam un ecran solar cu spectru larg, cu FPS de cel putin 15, chiar si in zilele noroase, pentru toate tipurile de piele, incluzand si buzele.
Daca ne expunem la apa, fie inot fie prin transpiratie, trebuie sa folosim un ecran solar rezistent la apa.
Sa folosim in mod frecvent ecranul solar.
Sa purtam palarie cu boruri largi si ochelari de soare.
Sa stam la umbra de cate ori este posibil.
Sa purtam haine din tesaturi dese.
Sa planificam activitati in fara casei sau hotelului, devreme sau tarziu in decursul zilei pentru a evita orele de varf solare intre 10 si 16.
Cu timpul, expunerea prelungita la razele UV poate duce la afectarea ochilor (aparitia cataractei) sau afectarea sistemului imunitar. De asemenea, ridarea si imbatranirea prematura a pielii si cancerul de piele sunt alte efecte negative ale expunerii la UV.

Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer. Cele trei forme de cancer de piele sunt carcinomul cu celule bazale, cu celule scuamoase si melanomul malign, melanomul fiind cel mai agresiv dintre ele.
Asa ca, sa dam mare atentie informatiilor legate de acest subiect! A mai ramas ceva timp pentru baile de soare...deci,atentie ...la neatentie!

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Adaug in sucul de morcovi al lui pupimik si un pic de suc de sfecla, pentru nuantare.Si, pe exterior (ca sucul e deja in burta), o crema cu factor de protectie...cat mai mare. Nu de alta, dar as mai ciupi o ora-doua de plaja si in intervalul interzis.

pupimik
| pupimik a răspuns:

Ar trebui sa consumam muult suc de morcovi si sa nu ne expunem la soare intre orele 11:30-15:30

lolita
| lolita a răspuns:

Apropo de bronz, cum locuiesc intr-o zona turistica si zilnic am contact cu straini veniti in concediu, am observat ca toti sunt obsedati sa se bronzeze, englezii, francezii, nemtii sunt cei mai "nesatuli" de soare, vad ca la ora 11 coboara la plaja, si se intorc la ora 17-18. stau cam o saptamana la plaja si se intorc la ei in tara rosii ca racul. cel mai urat bronz posibil si cel mai nesanatos, urgentele sunt pline cu cei care fac insolatie.

| Gabystelistu95 a răspuns:

Mie imi place sa fiu alb happy

| christabell a răspuns:

In primul rand sa consumam alimente bogate in betacaroten, iar pe pielea curata si exfoliata de celule moarte sa aplicam inainte de plaja ulei de masline combinat cu suc de morcov. Expunerea la soare sa fie pe cat posibil zilnica si numai la ultraviolete.Se obtine un bronz frumos si de durata.

| spiritul a răspuns:

Soarele e periculos, mai bine alb

| alina_7783 a răspuns:

La soare, in curte, la tara, sau la un salon!
happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai, ne expunem regulat la soare, dar evitand orele critice, intre 11:00 si 16:00 happy
Folosim o crema cu factor de protectie ridicat
Eu folosesc si ulei, pentru un bronz auriu big grin
Inainte de plaja, fac un dus... dau cu o crema hidratanta... iau sticluta cu apa si...la soare!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună.
O completare la cele expuse:
Factorul de protecție 50+ pentru copii, expunerea lor se face cât mai de dimineață (între orele 8.00-9.00) și seara (între orele 18.00-19.00), foarte bun pentru hidratarea organismului este și iaurtul (un pahar de iaurt este echivalentul unui pahar de apă plată), iar în cazul arsurilor se poate aplica comprese sterile cu spirt medicinal (trage toată căldura din zona afectată de razele solare) și se repetă operațiunea până dispare senzație de arsură, iar în situația în care s-au format și bășicuțe (papule) acestea din urmă să nu fie sparte deoarece spirtul ustură foarte tare.
Pa, pa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Exista bronz sanatos?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Era bine daca exista acest articol acum i luna, astfel puteam sti cum sa`mi tratez pielea arsa. dar am stat si m`a durut.

| primavaracuflori a răspuns:

Pielea bronzată este urâtă