Acneea nu se limitează la nivelul feţei, ci poate apărea în orice zonă a corpului acoperită de foliculi de păr, cum ar fi spatele, pieptul sau umerii. Peste 60% dintre persoanele afectate de acnee se confruntă şi cu coşuri localizate pe spate, iar cauza principală este excesul de sebum şi celulele moarte de la suprafaţa pielii, care favorizează înmulţirea bacteriilor ce acoperă rădăcina foliculului de păr şi care duc astfel la apariţia coşurilor.
Alte posibile cauze pentru acneea de pe spate sunt: stresul, produsele cosmetice, nivelul hormonal.
La fel ca în cazul acneei faciale, acneea de pe spate poate fi de mai multe tipuri: puncte negre, puncte albe, papule, noduli, pustule sau chisturi.
Pentru a preveni apariţia coşurilor de pe spate, urmează cei 4 paşi esenţiali:
Exfoliază pielea – cu un burete steril cu suprafaţă rugoasă, folosindu-te de geluri de duş sau scrub-uri pe bază de acid salicilic
Distruge bacteriile – cu produse pe bază de peroxid de benzoil şi ceai verde, care curăţă în profunzime pielea
Evită anumite medicamente şi cosmetice – pilulele destinate echilibrării nivelulului de hormoni androgeni şi cosmeticele uleioase pot favoriza extinderea acneei. De asemenea, produsele care nu sunt etichetate cu enunţul „produs non-comedogenic" pot duce la apariţia punctelor negre.
Nici soluţiile care usucă excesiv pielea nu sunt recomandate deoarece glandele sebacee vor primi în acest fel un semnal prin care vor produce şi mai mult sebum pentru a compensa lipsa de uleiuri naturale ale pielii.
Evită să duci genţi greoaie în spate, care nu lasă pielea să respire şi favorizează apariţia transpiraţiei excesive în zona respectivă. Hainele îmbibate cu transpiraţie şi fricţiunea care se produce în timpul mişcării pot duce la înmulţirea bacteriiilor şi apariţia inesteticelor coşuri.
Este foarte important să porţi tot timpul haine curate, deoarece microbii ajung cu uşurinţă pe piele şi favorizează lărgirea porilor şi apariţia acneei.
Igiena este foarte importantă – spală-te pe corp de fiecare dată când pleci de la sala de sport sau după o şedinţă de jogging în parc şi evită stoarcerea coşurilor sau expunerea pentru perioade lungi la soare, deoarece razele solare în exces pot duce la agravarea erupţiilor acneice.
Dacă problema persistă, este indicat să mergi la cabinetul medicului dermatolog, care este cel mai în măsură să diagnosticheze tipul de acnee şi tratamentul care se impune. Există câteva afecţiuni medicale cu care fiecare om se confruntă cel puţin o dată în viaţă. Una dintre cele mai frecvente rămâne acneea: la orice vârstă, dar în special în perioada adolescenţei, cu precădere pe suprafaţa tenului. Inestetice, dar şi incomode pentru întregul organism, coşurile trebuie înlăturate, dar nu înainte de a ştii totul despre ele.
Acneea - cauze
În cele mai multe cazuri, acneea este produsul unor pori înfundaţi, o afecţiune a epidermei apărută ca urmare a unei hipersecreţii a glandelor sebacee.
Pe faţă, pe gât şi pe spate se regăsesc cele mai multe glande sebacee care au capacitatea de a produce o substanţă uleioasă, numită sebum, ce ajută pielea să fie impermeabilă şi, în plus, o ajută să nu se usuce.
Apoi, trebuie să ştim că acneea nu este cauzată de infecţii, dar cu toate astea infecţiile pot înrăutăţi situaţia.
Astfel, acneea este rezultatul unor factori multipli precum celulele de piele moarte, sebumul în exces, înmulţirea bacteriilor şi o componentă hormonală.
Acneea şi impactul ei asupra vieţii sociale
Cum bine ştim, acneea nu cauzează numai un disconfort fizic, ea poate avea un impact major şi asupra vieţii sociale. Mai ales asupra tinerilor, foarte preocupaţi de aspectul lor fizic.
Din pricina acneei se pot simţi stânjeniţi, tind să evite contactele vizuale, se retrag, uneori până la izolare. Din teama de a nu fi respinşi şi evaluaţi negativ, tind să ezite interacţionarea, mai ales cu persoane de sex opus, pentru că se simt neîncrezători.
Acneea - cum o prevenim?
Prima regulă frumuseţii este: un ten curat şi luminos care poate respira. Pentru aceasta trebuie curăţat atât dimineaţa, cât şi seara cu o loţiune specială pentru tipul de ten pe care îl ai.
Evită săpunul, oricât de fin ar fi, acesta tot usuca pielea fetei. Apoi, aplică o loţiune tonică şi hidratează pielea cu cremă. De preferat ar fi ca aceste produse pentru îngrijire să fie recomandate de medicul dermatolog.
Apoi, pentru a menţine igiena feţei este important să schimbi de două ori pe săptămână aşternutul.
Pe faţa de pernă rămân microbi, transpiraţie şi, tocmai de aceea, este esenţial să o speli des şi la temperaturi cât mai ridicate.
În plus, pernele şi pătura trebuie scuturate şi aerisite zilnic afara pentru a îndepărta măcar o parte din microorganismele adunate.
Dr. Anca Dobos, medic primar dermato-venerologie, ne sfătuieşte: "Atunci când acneea se înrăutăţeşte în ciuda menţinerii igienei locale este bine să mergem la dermatolog".
Tratamentul acneei, complex şi individualizat
"Fiecare tratament se individualizeaza si raspunde diferit, de aceea si rezultatele pe acelasi tip de acnee pot fi diferite de la individ la individ, in functie de factori generali, hormonali, genetici sau constitutionali.
Tratamentul este unul complex si se individualizeaza in functie de forma clinica, extinderea, vechimea, tratamentele anterioare sau dupa varsta pacientului.
Astfel ca, paleta de tratament cuprinde: antibiotice locale sau generale, bactericide locale, hormone sau retinoizi. Toate acestea se iau numai sub directa indrumare a medicului" ne mai explica dr. Anca Dobos.
Printre cele mai noi tratamente puse la dispozitia pacientilor se numara: laserele chirurgicale si terapia cu lumina (IPL, UV sau LED). In acest fel, ramane la alegerea medicului dermatolog daca mai adauga solutii locale sau tratamente cu tablete pe cale generala.
Acneea - tratamente naturiste
Acneea poate fi combătută sau prevenită şi cu ajutorul unor tratamente naturale pregătite chiar la tine acasă. În primul rând, uleiurile esenţiale sunt extrem de benefice: uleiul de levăţică, de cuişoare, de arbore de ceai.
Apoi, nelipsita miere: scorţişoară măcinată amestecată cu miere până obţii la o pastă pe care o poţi aplica peste noapte.
Tot mierea poate fi amestecată cu pulbere de nalbă pentru o mască care se aplică în perioada premenstruală.
De asemenea, faţa se poate spăla şi cu ceai de gălbenele concentrat sau cu ceai de urzică. Ceaiul de urzică sau de gălbenele se poate consuma de 2 pe zi, timp de câteva săptămâni.
Nici laptele de capră nu este mai puţin benefic - amestecat cu nucşoară trebuie aplicat pe zona cu coşuri, prin tamponare.
Un produs ce poate fi folosit zilnic, cu efecte pozitive asupra tenului şi împotriva coşurilor, este săpunul cu sulf.
Coaja de portocală, lămâia, usturoiul, castravetele sau sucul de coriandru şi mentă sunt alte tratamente naturiste pentru zonele afectate de acnee.Acneea este cea mai frecventă boală a adolescenţei, afectând circa 80% dintre tineri. Atunci când leziunile sunt suficient de vizibile şi de persistente încât să afecteze propria imagine şi apectul tânărului în faţa colegilor sau a prietenilor, este momentul unei vizite la medicul dermatolog.
Chiar şi formele uşoare de acnee merită evaluate măcar o dată de către dermatolog, pentru a preveni agravări posibile care se pot solda cu cicatrici.
"Studii recente arată că 70% dintre pacienţii cu acnee nu merg la medic atunci când au nevoie, de aceea campania,, Act Smart, Be Cool" aduce medicul dermatolog în şcoală pentru ca tinerii să capete încredere şi să ştie când este mai bine să ceară ajutor specializat. Acneea este o boală de piele specifică adolescenţei, care poate lăsa urme pentru toată viaţa, dar care, corect tratată, este perfect controlabilă", afirmă conf. dr. Cătălin Popescu, Spitalul Colentina Bucureşti.
Cum decurge o vizită la medicul dermatolog
Consultul dermatologic
Diagnosticul este în majoritatea cazurilor exclusiv clinic, adică pe baza examinării pielii şi a leziunilor deja apărute. Acneea apare, în principal, din cauza schimbărilor hormonale fireşti care au loc la vârsta pubertăţii.
În unele situaţii, medicul poate solicita analize de sânge pentru a clarifica un diagnostic mai dificil sau pentru a exclude contribuţia altor factori la apariţia acneei. Alteori, analizele pot fi solicitate în vederea evaluării siguranţei utilizării unor tratamente orale.
Tratamentul
În funcţie de severitate, tratamentul poate fi local, combinat – local şi oral şi rareori exclusiv oral. Pentru a controla leziunile, sunt necesare câteva luni de tratament. Pentru a consolida rezultatul, mai ales la adolescenţi, tratamentul poate dura şi ani, dar acest lucru nu reprezintă o problemă, medicamentele folosite având un profil remarcabil de siguranţă chiar şi în utilizarea pe termen lung.
Un exemplu în acest sens îl constituie tratamentul local cu un produs care combină efectul antiinflamator şi antibacterian al eritromicinei cu zinc şi care are o eficienţă ridicată în formele de severitate uşoară sau moderată de acnee inflamatorie şi un profil bun de siguranţă.
Este foarte important ca tratamentul să fie urmat în mod regulat. Un studiu realizat de cercetătorii de la Wake Forest University a arătat că tinerii cu acnee tind să utilizeze foarte neregulat medicamentele prescrise.
Acelaşi studiu a arătat că o bună metodă de a le aminti tinerilor să urmeze tratamentul aşa cum le-a fost recomandat, este prin e-mail-uri sau SMS-uri săptămânale. În schimb, implicarea părinţilor în a le reaminti copiilor lor să utilizeze tratamentul a avut, în majoritatea cazurilor, un efect negativ.
Evoluţie
Acneea poate reveni, iar riscul este cu atât mai mare cu cât tânărul nu a trecut de vârsta adolescenţei. Riscul reapariţiei se mai corelează şi cu severitatea şi extinderea leziunilor. În toate cazurile însă, există mijloace terapeutice adecvate, prescrise doar de medicul dermatolog. Dacă după expunerea la soare, va confruntaţi cu erupţii acneice, luaţi măsuri. Terapiile moderne precum cea cu lumină albastră pot combate leziunile. Şi stilul de viaţă trebuie adaptat cerinţelor pielii! Eficienţa tratamentelor moderne împotriva acneei depinde astăzi de puterea lor de a penetra pielea. Medicii dermatologi le recomandă pe cele cu lumină.
"Terapia cu lumină roşie sau albastră IPL lumina intens pulsată. Aici medicul poate alege lungimea de undă cu care lucrează ca un tratament complementar în acnee pentru a obţine un efect antiinflamator asupra leziunilor. Terapia cu lumina in acnee se bazează pe principiul că bacteria care e cel mai frecvent prezentă elibereaza propoforfirine sensibile la lumină şi atunci bacteria devine inactivă prin tratamentul cu lumină şi aşa obţinem un efect antiinflamator" spune dr. Monica Dărmănescu, medic dermatolog.
Însă chiar şi în cazul terapiilor cu lumină e nevoie de mai multe şedinţe şi de câteva luni pentru vindecare. Lista tehnologiilor moderne folosite în tratarea acneei nu se opreşte aici. O discuţie cu medicul dermatolog vă poate ajuta să alegeţi tratamentul care vi se potriveşte cel mai bine, de la produse cosmetice până la aparate speciale.
"Produsele noi cu o tehnologie noua nano la baza cărora stau produsele cu molecule foarte mici care pătrund adânc în piele şi astfel efectul e mult mai rapid. Aparatele pe bază de oxigen hiperbaric ajută să introducem produsul pe care-l alegem pentru afecţiunea pe care o avem să o introducem adânc în piele. S-o ajutăm să reglăm secreţia de sebum pentru că asta e principala cauză a acneei" spune Doina Sârbu, terapeut.
În funcţie de gradul de răspândire a acneei şi de gravitate, medicul poate recomanda terapia cu ultrasunete sau microdermabraziunea.
"Microdermabraziunea e un tratament care se adresează unei acnei uşoare sau medii. Produce o exfoliere blândă pentru a ajuta tenul acneic să îşi reia aspectul normal" spune dr. Monica Dărmănescu, medic dermatolog.
"Ultrasunetele ajută la exfolierea pielii la suprafaţă, astfel ajută şi la dezinfectarea pielii, o vindecă mai repede şi ajută la detoxifierea pielii şi substanţele toxice sunt mai uşor eliminate prin sistemul limfatic" spune Doina Sârbu, terapeut.
Dincolo de toate aceste terapii moderne, stilul de viaţă sănătos este obligatoriu în combaterea acneei, sub orice formă ar fi ea, uşoară sau vulgară. Astfel, renunţaţi la fumat, la ciocolată, la alcool şi cafea sau mâncăruri care abundă în conservanţi.Alimentaţia sănătoasă are un rol major în combaterea acneei. De aceea ar trebui să consumaţi cu măsură anumite produse. Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că alimentele bogate în acizi graşi şi lactatele cresc nivelul de sebum din organism.
Pe lângă tratamentele dermatologice, dieta are un rol major în combaterea acneei, la orice vârstă. Cu cât mai puţine excese alimentare, cu atât mai bine – iată cum suna un sfat important al medicilor.
"Să nu fumezi, să nu consumi alcool, să nu mănânci conservat, piperat, ardeiat şi nu bineînţeles ciocolată, dulciuri în exces, toate cu mult discernământ. N-ai voie să mănânci foarte mult fabricate, prăjeli nu, n-ai voie să mănânci frişcă în exces, smantana, unt, ai voie iaurt, branza de vaci, mai grase fac mult rau" spune dr. Ioana Chebac, medic primar dermatolog.
Evitaţi mâncărurile bogate în sosuri sau pe cele care conţin multe ingrediente. Pizza este un aliment care ar putea înrăutăţi starea tenului acneic.
"De obicei, mâncărurile foarte elaborate cum sunt mâncărurile din fast-food sunt absolut interzise. Tinerii înţeleg mai greu acest lucru pentru că ei acolo se întâlnesc" spune dr. Ioana Chebac, medic primar dermatolog.
Mâncărurile grase şi prăjelile ar trebui să lipsească cu desăvârşire din alimentaţie. Acestea pot provoca inflamaţia pielii şi stimulează apariţia erupţiilor.
"Sunt alimente care exacerbează acumularea de sebum care duc la o acnee dezagreabilă, alimentele grase în special, bogate în grăsimi saturate. Carnea de porc grasă ar trebui evitată, la fel pielea de pasăre pentru că are conţinut de acid gras. Unele uleiuri în exces, mai ales în prăjire, pot genera factori intens generatori de inflamaţie a pielii" spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi, nutriţionist.
În urma unui studiu făcut pe 50 de mii de femei, specialiştii americani au stabilit c lactatele grase sunt implicate în agravarea acneei.
"Brânzeturile grase au un compus cu efect asemanator cu cel al histaminei, deci dau o alergie a pielii" spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi, nutriţionist.
De aceea, se recomandă lactatele cu conţinut slab de grăsime, alături de alte alimente.
"Acizii graşi din peşte sunt benefici pentru ca au rol antiinflamator. Cel mai bine ar fi să consumăm alimente, legume, fructe în stare proaspătă, carne slabă, neprăjită, nepane, să nu folosim garnituri la orice fel de carne bogate în carbohidraţi: pâine, orez, cartofi" spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi, nutriţionist.
Alegeţi mai ales în acest sezon, extrem de ofertant, o alimentaţie bazată pe de fructe şi legume proaspete. Atenţie însă: fructele cu multe seminţe nu sunt recomandate dacă aveţi un ten acneic. Smochinele, căpşunele şi zmeura pot da reacţii ale pielii similare cu cele ale alergiei şi pot irita pielea. Alegeţi în schimb citricele, merele, caisele sau pepenele. Sper ca te-am ajutat. :* Funda? Te rog.
Îmi pare rău pentru tine.
Vine vara și spatele tău trebuie să arate mai bine.
Interesează-te la farmacie pentru soluția asta sau consultă un dermatolog.
Incearca un sapun pe baza de sulf gasesti la farmacii ie foarte eficient.
Am incercat o solutie pe baza de sulf, si antibiotic, si creme, etc etc. Imi trec o zi-2, apoi mi se fac mai multe O.o
Pana acum cateva luni, ma confruntam cu aceiasi problema.Am fost la mediucl de familie care mi-a recomandat sa ma dau cu Zynerit. Dupa aproximativ o saptamana au disparut mai toate cosurile.
Mindfulness întreabă:
Anonim2113 întreabă: