In ultimii ani, numarul copiilor obezi a crescut in lume. Spre exemplu, in Statele Unite, 25% dintre copii sunt considerati obezi. Acest numar a crescut alarmant de mult: in 1982, doar 4% dintre copii erau obezi, iar in 1994, procentul se ridicase deja la 16%. Ce e de facut?
In primul rand, daca cel mic are o problema cu greutatea, parintii nu ar trebui sa-l puna “la regim”
Acest lucru va reusi doar sa-l descurajeze si sa-l faca sa se simta stigmatizat, pedepsit si frustrat. Este mai important ca parintii sa stabileasca obiceiuri culinare sanatoase si sa-si incurajeze copiii sa faca miscare.
Copiii au nevoi nutritive diferite fata de adulti
Bebelusii, de exemplu, au nevoie de 37-41 de calorii per kilogram, iar aceste nevoi scad odata cu dezvoltarea copilului. Spre comparatie, adultii au nevoie de 14-16 calorii pe kilogram.
Pana la varsta de 2 ani, copiii au nevoie de un procentaj mai ridicat de calorii care provin din grasimi. Stim cu totii ca riscul bolilor de inima incepe din copilarie, asa ca, dupa varsta de 2 ani, e recomandat ca procentajul de calorii ce provin din grasimi sa scada, pana la aproximativ 30%. De asemenea, copiii care se dezvolta corect pot face schimbarea de la laptele standard la cel degresat, in vreme ce acei copii care au probleme cu luarea in greutate pot consuma lapte mai gras in continuare si isi pot reduce cantitatea de grasimi ingerate schimband, de exemplu, uleiul clasic cu cel de masline, in prepararea mancarurilor.
Nevoile de proteine ale celor mici nu sunt in mod special ridicate. Daca cel mic consuma destui alti nutrienti, precum fier sau calciu, cel mai probabil consuma si destule proteine, intrucat alimentele bogate in fier sau calciu contin si foarte multe proteine (spre exemplu, anumite carnuri, precum cea de vita, de pui, de porc, tonul si pestele sunt bogate in fier, iar produsele lactate sunt o sursa foarte buna de calciu).
Caloriile din carbohidrati ar trebui sa provina in mod special din cereale, fructe si legume.
Atentie! Nu sunt recomandate cerealele procesate (cum ar fi pastele sau painea). Si, din nou, pentru copiii care inca nu s-a dezvoltat bine, nu recomandam o dieta bogata in cereale si foarte slaba in grasimi, intrucat produsele bogate in fibre si slabe in calorii il pot satura pe micut, fara a-i asigura necesarul minim de calorii.
Pe langa obiceiuri sanatoase de zi cu zi, e foarte important si sportul
Pentru a-l incuraja pe cel mic sa faca sport, parintii trebuie sa-i dea un exemplu, fiind la randul lor activi. In weekenduri, spre exemplu, puteti iesi cu totii in parc, pentru o plimbare, in loc sa vizionati filmul favorit la televizor.
De asemenea, cand cel mic mai creste, il puteti inscrie la un sport – ii veti cultiva spiritul competitiv si, pe langa faptul ca va face miscare, micutul se va si distra pe cinste!
Daca te intrebi daca copilul tau are, intr-adevar, o problema cu greutatea, ii poti calcula indicele de greutate corporala pentru a afla adevarul. Acest indice se obtine prin impartirea greutatii la inaltime.
Valorile indicelui de greutate corporala ca limita inferioara pentru obezitate sunt:
- 20.09 pentru baieti si 19.81 pentru fete, la virsta de 2 ani;
- 19.30 pentru baieti si 19.17 pentru fete, la virsta de 5 ani;
- 24.00 pentru baieti si 24.11 pentru fete, la virsta de 10 ani;
- 28.30 pentru baieti si 29.11 pentru fete, la virsta de 15 ani;
- 30 atit pentru baieti, cit si pentru fete, la virsta de 18 ani sau mai tirziu.
Alimentatie echilibrata, inlocuirea pe cat posibil a dulciurilor cu fructe, cat mai putine grasimi, sucuri naturale in locul celor din comert si multa miscare.
Cred cu tarie ca fast-food-urile, chips-urile si dulciurile ii ingrasa pe copii inca din gradinite...Nu se mai fac aniversari acasa ci la Mc Donald...Multe mame nu mai fac torturile delicioase de ciocolata sau cu crema de lamaie si fructe...yummy,yummy! Acum ne grabim, vrem totul de-a gata, chiar daca nu este sanatos...ci aspectuos!
Am vazut multi copiii care nu mananca fructe...ca nu le plac...Sunt atatea modalitati de-a introduce fructele in hrana copiilor...cand sunt mici se port rade si amesteca cu biscuiti fara grasime, cu iaurt, cu suc de portocale...De imaginatia noastra, a mamelor, depinde cum copilul nostru se hraneste, chiar daca el este mofturos!
Cel mai rau lucru este acela sa incercam sa ne controlam copilul si sa ii dam sa manance doar cand credem ca ar trebui sa manance.Copilul trebuie sa simta ca detine controlul si se poate hrani cand doreste, misiunea noastra este sa ne asiguram ca mananca doar alimente sanatoase.
Sa Incercam sa inlocuim treptat pofta de a servi ceva cu o activitate placuta pentru copil(un joc, citirea unei carti impreuna.) cu timpul isi va da seama daca doreste cu adevarat sa manance sau o face doar pentru ca se plictiseste sau are nevoie de atentie.
In momentul in care va servi doar alimente sanatoase, copilul va putea controla singur cantitatea de alimente si nu va trebui sa auda tot timpul NU din partea noastra.
Uneori, faptul ca ne punem copilul sa astepte cateva minute inainte de a servi a 2-a portie, da roade pentru ca isi da seama ca este satul si nu o va mai dori.Sa nu ii cerem niciodata copilului sa lase farfuria "curata" adica sa manance tot din farfurie, chiar daca asa am fost invatati ca este politicos este de preferat sa nu fortam copilul sa manance daca nu mai doreste.Mai bine ii spunem ca vom pune deoparte ce a mai ramas si ca poate sa serveasca mai tarziu cand i se va face foame.
Sa indepartam toate alimentele nepotrivite din casa, cum ar fi bomboanele, ciocolata, cips-urile... in primul rand pentru ca sunt foarte nesanatoase(contin o multime de chimicale, conservanti) si in al doilea rand pentru ca, copilul se invata sa manance aceste lucruri si apoi sa refuze mancarea.
Daca copilul este obez, o data pe luna trebuie cantarit si masurata inaltimea, dar nu trebuie sa ne exprimam dezamagirea daca greutatea lui s-a marit. Dimpotriva, sa-i spunem ca ne mandrim ca a crescut asa de mare. Sa inregistram aceste date (greutate, inaltime) pentru ca putem urmari mai usor daca metoda pe care o aplicam da rezultate.In functie de acesta putem regla mesele si volumul de activitati.
Obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat de tip II. In terapia diabetului zaharat, un rol important il ocupa exercitiul fizic - acesta contribuie la utilizarea eficienta a glucozei de catre tesutul muscular si, respectiv, reducerea valorilor glicemiei.
Activitatea fizica este importanta pentru prevenirea si tratarea obezitatii, constituind, alaturi de alimentatia rationala, cele mai eficiente metode cunoscute pentru profilaxia primara a diabetului zaharat de tip II.
Reactiile negative la vazul alimentelor bune sunt de multe ori de respingere.Au personalitate, independenta, sunt refractari. Atunci le dam credinta ca ei aleg ce vor manca. Dar oferta variata de pe masa trebuie sa contina ceea ce noi consideram ca este mai sanatos.
Prin casa trebuie sa stea la vedere fructele, batoanele de cereale si tot ceea ce vrei tu sa manance. La calculator, la televizor la fel.Desigur ca si tu ca parinte vei fi vazut de copil consumand mere, banane, morcovi(sucuri naturale de fructe si legume).
Cu preparatele acelea "delicioase" din oras trebuie stabilita de la inceput o regula (pe care copilul sa o inteleaga si sa o respecte) : o anumita cantitate si la anumite intervale de timp.
Cum putem preveni obezitatea la copii:
Iata cateva principii de respectat
- O alimentatie echilibrata cu patru mese pe zi, gustarea va permite sa-i linistiti foamea pana la masa de seara.
- Reguli alimentare:
o evitati grasimile, zaharul si sarea
o opriti rontaitul intre mese
o la fiecare masa: un fel principal, o leguma verde sau cu amidon alternativ, un produs lactat si un fruct
o ceva dulce, de tipul inghetatei, o data pe saptamana
o evitati televizorul sau orice alta activitate in timpul mesei
- Favorizati efortul fizic:
o indepartati copilul de televizor
o stimulati-l sa practice un sport care ii place
o plimbati-va in familie
Nu toti copiii pot ajunge obezi, oricat de nesanatos ar manca. Cei predispusi la obezitate sunt, evident, copiii mai solizi si grasuti.
In primul rand miscare, miscare si. miscare. inot, tenis, alergare, basket, volei, orice, miscare sa fie, apoi. e foarte important ca cele 3 mese pe zi sa aiba un program f strict iar cina sa fie pana in 6, legume, fructe, mai putine bauturi carbogazoase, zahar, dulciuri, grasimi.
Eu am fost mereu un copil slab ce tindea spre f slab, iar in timpul pubertatii am inceput sa-mi revin, nu am facut niciodata niciun sport, si ma mentin pur si simplu, fara sa ma abtin de la absolut nimic,
Insa sora mea mai mica cu 5 ani, a fost mai grasuta din totdeauna, a facut inot de performanta, acum face tenis, si numai miscarea o determina sa nu puna kilograme, cina e pana la 6 + alte reguli de genul asta, iar cand mai facea cate o pauza de sport se vedea imediat. Tin sa mentionez ca ambii parinti arata bine, si ambii au fost preocupati de aspectul fizic si sanatos al celei mici, pentru mine nu aveau dc sa-si faca griji.
Munca si perseverenta!
Fara a le da mancaruri cu grasime iar aici fac referire la fast-food care este periculoasa mancarea, dar asa o ciorbita ceva facut de casa este cea mai sanatoasa pe care un copil o poate manaca, dulciurile, fas-food-ul si chip-surile sunt foarte periculoase pentru organismul unui copil sper ca te am putua ajuta
Poate daca promisiunea conducerii statului ar fi fost indeplinita, ma refer la aceea cu un mar pe langa lapte si corn, situatia ar fi mai putin critica!