Si eu am probleme, prevenire, evitarea statului in picioare foarte mult, lenjerie care strange pe orice suprafata venele si arterele, vezi chilotzei stramti, ciorapi cu banda, sosete cu elastic stramt si tot ce credeti ca poate impiedica o buna circulatie.
simptome, aparitia varicelor a capilarelor sparte, in alte locuri decat cele la care va ganditi pentru ca venele au ramificatii la toate nivelurile.
Insuficienta venoasa poate afecta orice membru, dar clinic are importanta la membrele inferioare(picioare). Ea se instaleaza foarte lent si, de obicei la persoanele cu o predispozitie genetica sau care, datorita serviciului stau f mult in picioare.
E de doua feluri; 1. Cea profunda, care intereseaza venele profunde si clinic vedem doar niste " picioare care se umfla"...2.si cea superficiala care se manifesta de la Telangiectazii(ca niste stelute de vase vizibile) sau venule vizibile, trecand prin stadiul de varice si ajungand pina la ulcer varicos (se sparg varicele si, datorita faptului ca nici pielea nu mai e "hranita" cum trebuie, se fac ca niste rani care nu se inchid usor...
Cum sa previi? Pai in primul rand trebuie sa stii ca venele aduc inapoi sangele la inima. La nivelul membrelor inferioare exista ca niste valve(supape), care, in mod normal lasa sangele sa circule numai catre inima, dar, daca se strica, sangele se duce in sus atunci cand se contracta muschii si sta pe loc sau vine inapoi (daca valvele-s stricate) atunci cand stam pe loc nemiscati!
Asta inseamna ca cea mai eficienta metoda este 1. sa nu stai in picioare! Daca n-ai ce face si trebuie sa stai in picioare, este bine sa "bati pasul pe loc, ca sa se contracteze muschii picioarelor si sa mai trimita din sange inapoi, sa nu fortam valvele si 2. sa mergem mult pe jos, impingand astfel sangele in sus si neincarcand sistemul venos. Restul metodelor, cu ciorapi elastici sau medicamente a caror eficienta este discutabila, se folosesc de obicei dupa ce s-a instalat insuficienta venoasa!
Reprezintă un complex de leziuni de severitate şi amploare diferite ce afectează venele membrelor inferioare şi care au în comun evoluţia lent progresivă cu cronicizarea şi apariţia în timp a complicaţiilor.
Cu toate că de multe ori manifestările bolii sunt atenuate iniţial şi că de obicei factorul estetic alarmează pacienţii, consecinţele pe termen lung reprezintă adevăratul pericol al neglijării bolii.
Tratamentul în stadii incipiente este, ca şi în alte afecţiuni, cea mai bună soluţie, de multe ori unica soluţie.
Cauzele insuficienţei venoase cronice sunt multiple şi recunosc atĺ t factori genetici, moşteniţi ereditar, cĺ t şi factori de mediu, ocupaţionali, traumatisme, accidente.
La aceştia se adaugă factori favorizanţi ca sedentarismul, obezitatea, modificările hormonale (pubertate, sarcină, menopauză), sporturile grele (haltere, lupte), tusea cronică, expunerea la temperaturi ridicate, fumatul.
Cum se clasifică insuficienţa venoasă cronică?
Manifestările bolii pot varia de la cele pur cosmetice, telangiectazii sau venule, pĺnă la suferinţe grave de tipul ulcerului varicos care pot afecta grav funcţia piciorului şi pot imobiliza bolnavul.
Clasificarea unanim recunoscută este clasificarea CEAP, unde C (clinic) reprezintă manifestările clinice, de multe ori vizibile, ale bolii, E (etiologie) reprezintă etiologia, cauza afecţiunii, A (anatomie) se referă la segmentele venoase afectate iar P (patologie) defineşte modul în care se produce efectiv afectarea venoasă locală.
De interes este clasificarea în funcţie de manifestarea clinică, resimţită de pacient.
Există şase grade de afectare de la manifestări simple, uşoare spre afectarea gravă a vaselor, cu ecou asupra structurilor adiacente -muşchi, piele, grăsime, articulaţii.
C0 - nu există semne vizibile sau palpabile
C1 - telangiectazii sau venule
C2 - vene varicoase
C3 - edemul membrelor inferioare, vizibil în special seara, după efort, prin umflarea picioarelor
C4 - hiperpigmentarea pielii, colorarea ireversibilă variind de la brun închis, maro, vineţiu-rosietic, eczemă, dermite.
C5 - la fel ca C3 la care se adaugă existenţa unui ulcer varicos vindecat
C6 - la fel ca la C4 cu existenţa în plus a unuia sau mai multor ulcere varicoase active.
Cea mai evidenţa manifestare şi cauza principală pentru care pacientul se adresează la medic este reprezentată de varice.
De multe ori aspectul estetic determină pacientul să vină în clinică, deşi dacă este întrebat acesta va recunoaşte şi existenţa altor suferinţe generate de boală, dar pe care le-a ignorat, cum ar fi senzaţia de picioare grele, umflarea piciorelor seara, dureri, înţepături, mĺncărimi.
De multe ori sunt vizibile alături de venele umflate,
care ies în relief, şi modificările de culoare ale pielii,
în special la nivelul gambelor.
Aceasta colorare ireversibilă se datoreşte spargerii vaselor de sĺnge cu ieşirea din vase şi descompunerea în piele a pigmenţilor ce intră în componenţa hemoglobinei, substanţa ce transportă oxigenul în sĺnge.
În final pot apare şi manifestări dramatice de tipul ulcerelor varicoase deschise, trenante luni sau ani de zile sau complicaţii grave de tipul trombozelor venoase sau tromboflebitelor.
Mergi la medic si-l intrebi.nimic mai simplu.eu am insuficienta venoasa, este o afectiune care are un istorial complicat si nu te poti lua dupa cele 15 mii de sfaturi pe care o sa le primesti de la specialisti fara experienta sau de la pacienti fara studii.nu fuma, mamanca sanatos, fa sport dar care nu trebuie sa iti forteze centrul de greutate, evita sursele de caldura, nu purta tocuri, daca esti mai plinuta trebuie neaparat sa scazi de surplus.cat despre restul, trebuie sa mergi la medic, iti trebuie un "doppler "(stie medicul ce inseamna)si un set de analize mai complexe.
Cateva amanunte semnificative despre insuficienta venoasa poti sa gasesti aici. Vezi care sunt cauzele si, mai ales, cum poate fi diagnosticata. http://www.medicalsuport.ro/insuficienta-venoasa/