Cum putem combate sindromul oboselii cronice?

Cum putem combate sindromul oboselii cronice?

 

Cu toate ca subiectul nu este unul de actualitate, il tratam ca si cum ar fi, si asta din cauza dificultatilor intalnite in tratamentul propriu-zis, dar si pentru faptul ca, medicii sustin ca aceasta boala are o cauza psihologica. 

 

 Daca pentru controlul bolii este nevoie de o combinatie intre sprijinul oferit de familie si medicamentatie, dieta sanatoasa devine obligatorie pe perioada recuperarii.

Pentru a intelege mai bine riscurile pe care le implica aceasta boala, iata si simptomele: senzatie continua de oboseala, durere a muschilor si articulatilor, oboseala la nivelul muschilor, dificultati in concentrare si memorare, pierderea poftei de mancare si schimbari ale starii de spirit (de la bucurie la tristete, boala duce adesea la depresie). 

 

Alimentatie

Pentru a detine controlul asupra bolii, trebuie sa acordati interes si alimentatiei, printre altele.

Mesele se vor servi din 3 in 3 ore. Nu trebuie sa stati mai mult de trei ore fara sa fi consumat ceva. Daca aveti pofta de ceva dulce, serviti fructe confiate (evitati indulcitorii artificiali).  

Pentru energie serviti cereale integrale: cartofi, orez brun, paine integrala, paste. Iar pentru mai multi nutrienti: citrice, vegetale de un verde inchis, spanac, salata.  

In schimb, evitati consumul de: alcool, cafeina, dulciuri, in general calorii goale (alimente care nu asigura organismului nevoia de nutrienti). Daca alimentatia este una saraca in nutrienti, se pot administra suplimente nutritive. 

Nu sunt recomandate schimbarile drastice in dieta

Intrucat cauza acestei boli este necunoscuta, medicii recomanda un program de  exercitii fizice usoare, urmat apoi de o perioada de repaus, mai ales cand simptomele sunt severe. Sportul trebuie corelat cu o alimentatie sanatoasa. De asemenea, trebuie luate in calcul metodele de alungare a stresului. 

 

Remedii pe baza de plante 

Pentru controlul bolii pe termen lung, se pot administra plante precum echinacea si astragal.

Iar in perioada de recuperare, ginseng si damiana.

 

Aromaterapie

In cazul senzatiei de oboseala, se recomanda uleiurile de cimbru si iarba lamaioasa

Pentru insomnie este benefic uleiul de valeriana, iar pentru depresie uleiul de trandafir.

Acestea pot fi adaugate in apa de baie sau folosite direct pe piele pentru masaj. Se pot combina cu o lotiune de corp, astfel masarea pielii sa devina o placere. In plus, uleiurile (enumerte mai sus) calmeaza,  instaleaza buna-dispozitie, un element definitoriu daca se doreste detinerea controlului asupra acestei boli.   

 

V-ati simtit obositi in ultima vreme?

Articol oferit de



Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| cretzufinish a răspuns:

Si mult mult somn. happy

| swet girl 22 a răspuns:

Un program de somn bine organizat

| selef a răspuns:

Cu Red Bull.

| betti a răspuns:

Eu am oboseala cronica, ma scol in fiecare zi obosita si am operatie de concluzie intestinala si imi lipseste jumate din stomac si din ce maninc se duce la baie.Cind da sa imi vina ciclu, ma scol frinta! Ce poti minca din trei in trei ore? Multumesc.

Răspuns utilizator avertizat
Întrebări similare