Diferite rani provocate din cauza unor accidente destul de grave raman vizibile pentru totdeauna pe piele. Mai mult sau mai putin evidente, aceste imperfectiuni creeaza o stare de disconfort persoanei in cauza si o fac sa se simta stanjenita.
Totusi, pentru a ascunde o cicatrice exista o serie de tratamente posibile. Dintre acestea, iata cateva care sunt frecvent utilizate: refacerea chirurgicala (metoda prin care se inlatura pielea afectata si se alipeste piele normala), umplerea tesutului moale (colagen injectat pentru a ridica cicatricele adanci), grefe de piele, exfolieri chimice, abraziunea epidermei.
Cum se trateaza o cicatrice grava
O serie de sedinte de operatie prin intermediul laserului, la un cost ceva mai ridicat, sunt necesare pentru a obtine un rezultat bun. Dupa acestea, pielea se va recicatriza timp in care aceasta trebuie protejata corespunzator, pe o perioada de trei patru saptamani.
O alta metoda de tratament chirurgical este grefarea precoce a plagilor care consta in indepartarea escarei (distrugere localizata a pielii) si acoperirea zonei cu autogrefe sau substituenti de piele.
Grefarea plagilor granulare este o varianta de tratament al arsurilor mai vechi datorita prezentarii tardive la medic a mai multor pacienti cu arsuri profunde.
Acneea severa, care este solutia salvatoare?
Acneea severa este provocata de aparitia unor mici chisturi sau noduli, care se prezinta sub forma unor umflaturi de culoare rosie sau vinetie la nivelul pielii si sunt extrem de dureroase. Tratamentul acneei severe este foarte complex si depinde de fiecare persoana in parte.
Exista mai multe metode de tratare in acest sens: dermoabraziunea (netezirea fetei si eliminarea neregularitatilor; medicul indeparteaza straturile de la suprafata pielii cu un aparat prevazut cu o periuta), peelingul chimic (atenuarea cicatricelor intr-o proportie de cel putin 50% si „stergerea" ridurilor fine) sau laserul (tehnica extrem de utilizata si foarte eficienta).
Important de retinut este faptul ca suportul psihologic din partea familiei si prietenilor este primordial pentru cei care au acnee severa. Din pacate, aceasta afectiune poate provoca persoanelor cu ten acneic tulburari comportamentale precum: senzatie de disconfort, imagine negativa despre sine, stres si chiar depresie. In cazuri mai grave se poate apela la psiholog pentru a evita eventuale probleme.
Fondul de ten, „masca perfectiunii"
In cazul unei cicatrice nu foarte grave, un mic truc la care poti apela fara ajutorul unei persoane specializate este fondul de ten.
Cum se aplica?
* Tapoteaza fond de ten pe cicatrice cu ajutorul unui burete usor umed. Pielea trebuie hidratata in prealabil cu o crema cu o textura usoara.
* Cu o pensula groasa, aplica peste fondul de ten o pudra translucida, pentru o acoperire mai puternica.
* Finalizeaza machiajul aplicand un al doilea strat de fond de ten pentru a refixa primul strat si pudra.
Care este fondul de ten potrivit?
Fondul de ten trebuie sa aiba o putere de acoperire mare si sa contina cel putin 25% pigmenti.
Culoarea acestuia trebuie sa fie usor mai deschisa decat zona inchisa a cicatricei si usor mai inchisa decat zona deschisa a cicatricei (pielea afectata nu are o culoarea uniforma).
De retinut! Atrage atentia asupra ochilor tai frumosi sau a buzelor tale, de exemplu! In cazul unei cicatrice in zona obrajilor de exemplu, incearca sa iti pui in evidenta ochii sau gura folosind un machiaj potrivit.
Cu un unguent, de exemplu Cicatrizin de la TIS, ori cu Bepanthen (sau Panthoderm, Pantenol - adica un unguent pe baza de pantenol, care reface structura pielii).
Iti recomand un tratament natural pe care l-am primit de la un medic. Este vorba despre un gel tratament natural pentru cicatrici de la Derma E. La mine a functionat, mi-a vindecat cicatricile