* Scai - vanat
Este expectorant si calmant al tusei spastice si convulsive.Este cea mai eficienta planta chiar in caz de tuse rebela. Se face decoct cu o lingurita planta la o cana cu apa. Se fierbe 15 minute. Se iau cate doua, trei linguri de doua, trei ori pe zi.
* Fructe de Fenicul
Este diuretic, antiseptic, sedativ, carminativ si antiinflamator. Se face infuzie cu o jumatate lingurita fructe zdrobite la o cana cu apa clocotita. Cantitatea se bea in trei reprize dupa mesele principale.
* Lichen de piatra
Este emoilent si calmant al sistemului respirator, antispastic pulmonar, antibiotic, fluidificator al secretiilor bronsice. Se face decoct cu o lingurita planta la 200 ml apa, se fierbe 5 minute si se neutralizeaza aciditatea cu un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se beau 1-2 cani pe zi inainte de mese.
* Flori si fructe de Porumbar
Se face infuzie cu o lingurita planta la o cana cu apa. Se beau doua, trei cani pe zi. Ceaiurile se indulcesc cu miere de albine.
* Se recomanda urmatorul sirop de ceapa: o ceapa mare cruda se taie marunt si se fierbe in jumatate litru apa pana scade la jumatate. Se adauga miere. Ceapa se poate coace pana se inmoaie ( in loc sa se fiarba), apoi se zdrobeste si se pune in pahar. Se adauga 100 g miere. La nevoie se mai adauga putina apa. Siropul se poate pastra 3-4 zile la temperatura camerei sau 7 zile in frigider. Pentru copii se recomanda 6 lingurite pe zi iar pentru adulti 3-6 linguri pe zi.
* Se mai recomanda siropul de praz din decoct concentrat, 200 g praz la 1 litru apa, amestecat cu miere in cantitate egala.Se iau 4-5 linguri pe zi.
In faza a doua a tusei este nevoie de ceaiuri din plante medicinale cu proprietati expectorante care sa ajute la fluidificarea si eliminarea secretiilor bronhice.
* Flori si radacini de Ciubotica-cucului
Este emoilent, expectorant, antispastic, sedativ, calmant al tusei, fluidifiant al secretiilor bronhice, cicartizant. Se face infuzie din 1-2 lingurite flori la 200 ml apa clocotita. Se beau doua, trei cani pe zi. Se mai poate folosi decoctul din 1-2 lingurite radacini la 250 ml apa. Se fierbe 10 minute si se beau doua, trei cani pe zi. In cazul in care se foloseste tinctura de Ciubotica-cucului, se iau 15-20 picaturi pe zi.
* Muguri de Pin
Este antiinflamator, antiseptic, cicatrizant, modificator al secretiilor bronhice. Se prepara infuzie cu doua lingurite muguri la o cana cu apa clocotita. Se beau doua, trei cani de ceai pe zi.
* Frunze de Urzica
Este bactericid, antiinflamator, emoilent, expectorant, antiseptic, antialergic, vitaminizant, remineralizant si echilibrator al sistemului imunitar. Se face infuzie cu o lingurita planta uscata (sau o lingura de planta proaspata bine maruntita) la o cana cu apa clocotita. Se beau doua, trei cani de ceai pe zi. Se pot face cure de cate trei saptamani.
* Flori si frunze de Nalba mare
Este emoilent, expectorant, antiinflamator si calmant. Se face infuzie cu o lingurita planta la o cana cu apa clocotita. Se beau doua cani pe zi.
* Frunze de Patlagina
Este antiinflamator, emoilent, bactericid, hemostatic si cicatrizant. Se face infuzie cu o lingurita frunze la o cana cu apa clocotita. Se beau doua, trei cani pe zi sau se administreaza cate o lingura din doua in doua ore.
* Flori de Lumanarica
Are proprietati emoilente, expectorante, antiinflamatoare, calmante si cicatrizante.
Se face infuzie cu o lingurita flori la o cana cu apa clocotita. Se bea treptat in cursul zilei.
* Radacini de Iarba mare
Este un tonic general, antibiotic, antiinflamator si expectorant. Se face decoct cu doua lingurite de radacini la o cana cu apa. Se beau doua, trei cani pe zi. Atentie: nu se administreaza in timpul sarcinii si nu se depaseste doza indicata.
* Cimbrul sau Cimbrisorul
Este calmant, antiviral, antiseptic expectorant si cicatrizant. Se face infuzie cu o lingurita planta la o cana cu apa clocotita. Se beau doua cani de ceai pe zi.
Ceaiurile se indulcesc cu miere. Trebuie remarcat faptul ca mierea si in special cea de tei este antimicrobiana, antiiflamatoare, calmanta si expectoranta.
Deasemenea Propolisul este antiinflamator, antibiotic si expectorant. Astfel se foloseste tinctura de propolis (60 g propolis la 200 ml alcool). Se ia de trei ori pe zi cate 15-30 picaturi inainte de masa in putin lapte cald sau in putin ceai cald de plante medicinale.
Un alt expectorant si antibiotic este usturoiul. Se face o infuzie din usturoi pisat in urmatoarele cantitati: 15 g pentru copii pana la 2 ani; 25 g pentru copii intre 2 si 5 ani; 40 g pentru copii intre 10 si 12 ani; 60-80 g pentru celelalte varste. Se iau 8-10 lingurite pe zi din apa usturoiata pentru copii pana la 5 ani, 6-7 linguri pentru copii de 10-12 ani si 8-10 linguri pentru celelelte varste.
Se mai poate folosi siropul de ridiche neagra (ridichea scobita si in ea se pune miere) din care se iau mai multe lingurite pe zi.
Unul dintre cele mai eficiente siropuri pentru potolirea tusei este dat de urmatoarea reteta: se fierbe o lamaie 10 minute si se stoarce.Se adauga doua linguri de glicerina.Se amesteca si se umple paharul cu miere. Se iau maxim 6 lingurite pe zi si anume, dimineata la sculare, inainte de pranz, dupa pranz, apoi la cateva ore dupa pranz, la cina si seara la culcare.Pe masura ce tusea inceteaza se reduce cantitatea.Preparatul este eficient atat la adulti cat si la copii.
Sirop de coacaze negre: se fierb 250 g coacaze intr-un litru apa pana scade lichidul la jumatate; se strecoara si apoi se adauga o cantitate egala de zahar, fierbandu-se din nou pana scade la jumatate.Se ia cate o lingurita la 2 ore. In loc de coacaze proaspete se poate folosi 100 g coacaze uscate.
Se mai pot folosi: infuzia din 40 g frunze de dafin la un litru de apa sau infuzia din doua lingurite seminte de gutui la un litru de apa.
Remarca: pentru tuse nu se pun comprese uscate cu sare pe piept caci usuca mucozitatile si nu se mai elimina.Se pun doar cataplasme cu terci de mamaliga sau se fac inhalatii cu aburi de cartofi fierti. Multa sanatate! Andreea, 12 ani
Uite aici gasesti:*
http://www.farmaciata.ro/SitFiles/articol_no_ph.php?id=536
funda?;;)
Pai fa-ti multe ceiuri fierbinti din soc cu lamaie:X:X:X o inhalatie si o baie la piceoare cu apa fierbinte si sare de bucatarie
Poti incerca cu ceai de ceapa. (stiu, oribil la gust si miroase urat, dar crede-ma ca merge).
Nu poti sa dai fundite. Doar o fundita se poate. Este un remediu homeopatic care se numeste Drossera - ia cate 2 bobite de 2 ori pe zi (nu le atinge - le pui cu capacelul direct sub limba). Gasesti la farmacia homeopatica.
Poti bea ceaiuri care se prepara sub forma de infuzie, din care trebuie sa bei cam doua-trei cani pe zi. In mod normal, la o cana de 250ml adaugi o lingura de plante. Incearca-l pe cel de patlagina (una dintre cele mai cunoscute plante care combat tusea, datorita efectului antiinflamator si cicatrizant), scai-vanat (este expectorant si calmant al tusei convulsive), fructe de fenicul (un ceai cu efect antiseptic, sedativ si antiinflamator), tei (calmant, emolient si cicatrizant), urzica (deoarece este cunoscuta pentru proprietatile ei expectorante si antialergice), cimbru si cimbrisor (antiseptic, expectorant si cicatrizant), muguri de pin (cu efect calmant si expectorant) sau ceapa (un excelent antiinflamator si calmant). Ceaiurile trebuie indulcite cu miere, nu cu zahar, deoarece aceasta are proprietati antimicrobiene, calmante si expectorante.
Daca tusea este de cauza infectioasa, nu va trece cu remedii naturiste, s-ar putea sa ai nevoie de antibiotic. Asta nu poti sa stii decat daca te consulta un medic si ti se uita in gat. Poti folosi siropul de ridiche neagra( se taie un capac la ridiche, se scobeste in interior ridichea, in gaura aceea pui miere de albine si lasi acoperit cu capacul ei 3-4 ore, dupa care bei cate 2-3 lingurite din siropul format).
Ceiuri calde-bea multe ceiuri calde cu lamaie.Este recomandat ceiul de ceapa sau cel verde, la care poti sa adugi lamaie sau multa miere.
Supe calde-este un remediu foarte bun
Odihna-somul este extraordinar de important, incerca sa te acoperi cu patura cand dormi
Propolis-o lingurita la stomagul gol in fiecare dimineata
Ardei gras-deoarece sunt bogati in vitamina C.alte alimente ar fi:iaurtul, oregena, dovleacul
Fundita?
Poi ia cate o lingura de miere in fiecare zi si o sa iti treaca...
la mine a mers
bye bye
FaraNumePls întreabă: