| PuFiLiCi98 a întrebat:

Cum scap de chisturile acneice?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| Hydrangeaceae a răspuns:

Bună.

Cum adică chisturi acneice? Poate puncte negre, sau pur şi simplu acnee. Încearcă să corectezi întrebarea, ca să-mi dau seama la ce te referi.

Pa-pa.

| PuFiLiCi98 explică (pentru Hydrangeaceae):

Acnee infundata, sub piele laughing, nu stiu cum sa explic.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Mergi la DERMATOLOG!

Vezi alte detalii în răspunsurile anterioare :
http://www.tpu.ro/......multumesc/

http://www.tpu.ro/......lbenele-o/


Toate cele bune.

| wolder a răspuns:

N-am auzit de asa ceva. poate te referi la puncte albe, ori negre
la cosmetica
sau prin infuzii

| iancumanu a răspuns:

Despre acneea chistică
Îngrijirea tenului
/
Acnee. Rozacee
Mulți dermatologi consideră acneea chistică cel mai sever tip de acnee și mulți admit că tratamentele obișnuite contra acneei sunt în mare parte ineficiente.

Acneea chistică este una din tipurile de acnee cele mai dificil de tratat. Deși cel mai probabil este cauzată de aceeași bacterie (P. acnes) precum acneea obișnuită, leziunile acneei chistice sunt mult mai dureroase și prezintă un risc mai mare de a lăsa cicatrici față de acneea papulo-pustuloasă ușoară sau moderată. Leziunile acneei chistice sunt de fapt rupturi sub suprafața pielii, care împing blocajele și inflamația dincolo de raza de acțiune a produselor anti-acnee cu aplicare locală. Datorită vindecării lente a leziunilor provocate de acneea chistică, potențialul de cicatrizare și proporția rănilor este un subiect ce trebuie luat în serios. Este foarte important să cunoști potențialele cauze declanșatoare și opțiunile de tratament – altfel, este posibil să înrăutățești situația.

Care este cauza acneei chistice?
Cum se manifestă acneea chistică?
Cum se poate trata acneea chistică?

Care este cauza acneei chistice?
Ca în majoritatea cazurilor de acnee, cea chistică este declanșată de hormoni. În cazul acneei chistice, din motive necunoscute, glandele sebacee ale pielii devin hipersensibile la hormonii masculini în exces (femeile au hormoni masculini care declanșează acneea) și reacționează prin producție excesivă de sebum – atât de mult încât glanda însăși devine umflată, inflamată și întărită de la excesul de sebum. Incapabilă să mai împingă surplusul de sebum la suprafața pielii, glanda sebacee se sparge sub piele, iar apoi se formează o membrană în jurul infecției, în stratul profund al pielii (derma), rezultatul fiind apariția chistului acneic. Odată cu apariția chisturilor, începe și durerea asociată acestui tip de acnee. Deși nu se cunosc prea multe despre cauzele ce provoacă acneea chistică anumitor persoane, este foarte probabil să fie și o cauză genetică la mijloc. Datorită elementului hormonal puternic, perioadele cele mai probabile ca acneea chistică să se manifeste sunt:

Pubertatea (când nivelul hormonal este în permanentă schimbare)
Sarcina
Ciclul menstrual
Perimenopauza și menopauza
Sindromul ovarelor polichistice (o afecțiune cauzată de un dezechilibru hormonal care se manifestă prin apariția chisturilor ovariene)
Cum se manifestă acneea chistică?
Chisturile și nodulii se manifestă precum niște umflături roșii, situate în profunzimea țesutului cutanat.
Chisturile sunt moi la atingere, iar nodulii sunt tari. În general chisturile și nodulii nu prezintă semne de puroi vizibil, dar aceasta nu este o regulă.
Sunt dureroase la atingere sau chiar și când nu sunt atinse.
Leziunile de acnee chistică pot fi simțite adeseori sub piele înainte de a deveni vizibile la suprafață.
Aspectul unic al leziunilor provocate de acneea chistică este cauzat de vătămarea acută a glandei sebacee și a folicului pilos, fapt ce provoacă inflamație și iritație intensă, ducând în final la roșeață, umflare, durere. Datorită profunzimii leziunilor, stoarcerea va fi cel mai probabil complet ineficientă și doar va prelungi timpul de vindecare (de la zile la săptămâni) și va crește cu mult riscul de apariției cicatricilor permanente.

Cum se poate trata acneea chistică?
Nu există modalitate de a evita complet acneea chistică (ori ești afectat, ori nu), dar există căi de a minimaliza apariția ei. Ca și în cazul celorlalte tipuri de acnee, primul pas este sa începi cu reguli de îngrijire simple, dar eficiente și cu produse adecvate:

Menține o rutină de îngrijire a pielii cât mai simplă posibil și urmeaz-o cu strictețe.
Folosește un produs de curățare blând, dar eficient, solubil în apă, de două ori pe zi (produsele de curățare care sunt dure și usucă doar agravează situația). Clear Pore Normalizing Cleanser de la Paula’s Choice este conceput special pentru pielea cu tendințe acneice.
Evită produsele de curățare în stare solidă (ingredientele care le mențin în starea solidă îți pot bloca porii).
Exfoliază o dată sau de două ori pe zi cu un exfoliant pe bază de acid salicilic (pentru a reduce roșeața, inflamația, prezența bacteriilor în pori și a exfolia celulele moarte de pe suprafața și din interiorul porilor, pentru a evita blocarea glandelor sebacee). Paula’s Choice oferă o varietate de exfolianți BHA eficienți.
Dezinfectează pielea cu Benzoyl Peroxide. Acest antibacterian este considerat cel mai eficient produs fără prescripție medicală, cu aplicare locală, pentru tratarea pustulelor. Penetrează porul și omoară bacteria cauzatoare de acnee, prevenind inflamația. Benzoyl peroxide are un risc de iritație scăzut și nu are potențialul de a creea rezistență bacteriană, cum este cazul unor antibiotice locale.
Nu folosi cremă hidratantă emolientă, cu textură grasă pe zonele unde acneea își face apariția (acestea pot bloca porii). Alege produse cu texturi lejere, precum Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel sau Hydralight Moisture-Infusing Lotion de la Paula’s Choice.
Folosește un produs cu retinol în concentrație de 1% pentru a preveni formarea chisturilor și nodulilor. Retinolul normalizează funcționarea celulelor pielii. Clinical 1% Retinol Treatment este recomandarea noastră.