Cum scapi de raceala si gripa
Aceste microorganisme sunt agenti infectiosi, care patrund pe diverse cai (contact cu persoane bolnave, aer, alimente, lichide, maini murdare, etc.) in organismul uman, invadeaza celulele sanatoase si se inmultesc cu o agresivitate greu de imaginat, localizandu-se mai ales in mucoasa nazala, in gat si caile respiratorii. Rezultatul: temperatura mare (constant, peste 37grade C), dureri de cap si articulare, ameteala, senzatie de greata (chiar voma), intr-un cuvant, o stare de "rau".
Nici chiar medicul nu te poate ajuta prea mult
S-ar putea ca, dupa vizita la doctor, sa te simti descumpanita de raspunsul primit: "Ai viroza, nu-ti pot prescrie antibiotice". Refuz motivat insa, pentru ca e foarte dificil sa combati bolile virale (virozele) cu antibiotice, in lipsa unui medicament (inca nedescoperit) care sa vindece raceala sau gripa doar prin anihilarea virusului, fara sa distruga si celulele pe care a pus deja stapanire.
Antibioticele sunt prescrise numai pacientilor suferinzi si de alte boli mai grave, pentru a preveni riscul unor complicatii. Recomandabil este ca, inainte de venirea sezonului rece, persoanele cu risc crescut (varstnicii, bolnavii cronici si copiii) sa fie vaccinati contra gripei.
Vaccinurile antigripale stimuleaza sistemul nostru imunitar, invatand organismul sa produca anticorpi. Ele sunt preparate pe baza estimarilor facute anual cu privire la tulpinile de virusuri gripale care vor fi predominante.
Inconvenientul este ca in fiecare sezon rece apar tulpini noi de virusuri gripale, tot mai agresive; din aceasta cauza, vaccinul antigripal este diferit de la om la om si nu asigura imunitate si in anul urmator.
Gripa - cand apare si cum evolueaza
De obicei, boala debuteaza la 24 de ore dupa contractarea virusului.
Atacul virusului este atat de puternic, incat o persoana perfect sanatoasa pana atunci este "tintuita" la pat, in alte cazuri (varstnici sau bolnavi cronici) fiind necesara chiar spitalizarea.
Febra mare, durerile musculare, tusea, senzatia de sfarseala sunt rezultatul luptei acerbe dintre "intrusi" si sistemul nostru imunitar, care incearca sa-i respinga. Temperatura ridicata este modalitatea organismului de a combate infectia, in timp ce fierbinteala (starea febrila) ajuta la neutralizarea agentilor patogeni.
In general, gripa dureaza intre sapte si zece zile si lasa organismul descoperit din punct de vedere imunitar, acestuia fiindu-i necesare cateva saptamani pentru a se reface.
ATENTIE: Daca ai avut gripa, iar organismul este slabit, la scurt timp se poate instala o alta gripa.
De multe ori, dupa o recidiva a acestei boli contagioase pot aparea complicatii precum: otita, bronsita, chiar pneumonie.
Putem preveni acest lucru daca, inainte de a ne relua activitatile obisnuite, ii dam organismului ragazul sa se refaca pe deplin - prin odihna si o alimentatie adecvata, bogata in vitamine si minerale.
Sursa: avantaje.ro
Însănătoşire grabnică!
Pai ce zici de multe medicamente mama ma indoapa mereu cu multe si dupa 2 zile nu mai am nimic e mai scurt raspunsul ca cel de jos )