Pielea ta poate deveni uscata din mai multe motive, dar de cele mai multe ori, de vina este o combinatie intre acestea. O data ce vei afla care sunt cauzele, vei sti de ce are nevoie pielea ta si cum poti sa o ingrijesti mai bine.
Frigul, vantul, ploaia si umiditatea scazuta
Acesti factori de mediu nu pot fi total evitati, dar exista modalitati prin care ii poti combate. In general, nu suntem constiente cat de mult ni se poate usca pielea si din cauza caldurii din casa.
Daca nu ai un aparat electric de umidificare a aerului, pune cateva boluri cu apa pe caloriferele din casa si ai grija sa le reumpli de fiecare data cand aceasta se evapora. Un aer umed in casa pe timpul lunilor de iarna te poate ajuta sa impiedici uscarea agresiva a pielii.
Expunerea la soare
Iti spunem inca o data! Este foarte important sa folosesti o crema cu factor de protectie potrivit pentru pielea ta. Nu numai ca vei preveni arsurile atunci cand soarele este prea puternic, dar vei impiedica si uscarea pielii. Chiar si pe timp de iarna este nevoie sa iti protejezi zonele de piele expuse la soare, cum este fata si mainile.
Spalarea excesiva sau neadecvata
Cand vezi ca ai pielea uscata, prima data te gandesti ca ar trebui sa o uzi pentru a o hidrata. Dar apa nu face altceva decat sa spele stratul de sebum, lasand pielea si mai uscata. Cea mai buna modalitate de hidratare este sa folosesti o crema sau lotiune nutritiva in mod regulat, dar mai ales dupa ce faci dus sau te epilezi.
Spalarea prea frecventa (mai mult de o data pe zi), precum si folosirea apei fierbinti usuca pielea. In plus, folosirea buretilor de baie sau stergerea cu prosopul fac mai mult rau decat bine pentru ca indeparteaza, la randul lor, stratul de sebum. Cel mai bine este sa aplici lotiunea hidratanta direct pe pielea umeda.
Deficiente de vitamina A, B, C si sulf
Majoritatea oamenilor consuma cantitati mult mai mici din aceste vitamine decat este recomandat. Dar aceasta problema poate fi rezolvata cu ajutorul suplimentelor care ajuta pielea sa creasca sanatos sau cu ajutorul alimentelor ce contin sulf, cum este ceapa si usturoiul.
Din cauza bolilor
Persoanele care au probleme cronice de piele (cum sunt eczemele) sau persoanele cu diabet zaharat ori glanda tiroida sub-activa pot avea pielea uscata ca simptom al acestor afectiuni. In aceste cazuri, trebuie mai intai tratata boala sau indispozitia in sine, iar apoi se trateaza pielea.
Varsta
Pe masura ce o persoana imbatraneste, productia de sebum scade, lasand astfel pielea expusa la probleme. De aceea, odata cu trecerea anilor trebuie sa ii acorzi atentie sporita si ingrijire cu produse specifice.
Concluzie: consuma vitamine
Vitamina A este necesara pentru vedere, cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii.
Surse:
- ficat, untura de peste, oua
- legume precum morcovul, cartofii dulci, dovleac
- alte legume precum spanacul
- fructe precum mango, papaya, curmale
- rosii, fasole verde
Cele mai indicate surse de vitamina C sunt legumele si fructele proaspete, mai ales citricele (portocale, lamai, ananas, grapefruit), bacele rosii precum fragutele, zmeura, coacazele, kiwi, legume ca: broccoli, cartofii, ardeii, tomatele, varza, patrunjelul.
Surse: http://www.csid.ro/beauty/cauzele-pielii-uscate-3742927/; http://www.eva.ro/......3190.html; http://www.gradinamea.ro/Vitamina_B_2766_547_1.html; http://www.copilul.ro/......a1591.html