| MonsterBunny a întrebat:

Cum se citeste dioptria? Am primit o foaie de cand am fost la oftalmolog pe care scrie mai multe chestii cum ar fi SF CYL AX BZ...etc si nu stiu care dintre ele e dioptria. Mersi

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
1 răspuns:
| AlexandraEpureanu a răspuns:

Deci in primul rand sunt dioptrii diferite pentru fiecare ochi (OS = ochi stang, OD = ochi drept).

Mai departe, dioptriile pot fi compuse din doua valori: sferice (SF) inseamna dioptria pentru miopie/hipermetropie si cilindrice (CYL) inseamna dioptria pentru astigmatism (AX-ul este legat de dioptriile pentru cilindru si nu are legatura cu cat de mare e dioptria).

In principiu, absolut orientativ, poti aduna SF cu CYL ca sa obtii o valoare aproximativa a dioptriilor.

Obs: Este foarte posibil sa nu ai si sferic si cilindric, ci doar una sau alta din ele; majoritatea oamenilor nu au decat dioptrii care nevesita lentile sferice.