Sughiţul este un act involuntar ce apare din cauza unor iritaţii nervoase provenite din mediul aparatului digestiv. Nervii iritaţi produc contracţia muşchiului diafragm. Acest simptom apare mai frecvent după ingestia unor alimente iritante pentru stomac, ca de exemplu ardei iute, piper, băuturi alcoolice concentrate, medicamente sau după o alimentaţie abundentă. Deşi sughiţul survine şi după boli ale esofagului şi stomacului, el nu constituie un simptom de gravitate decît dacă devine cronic. Suprimarea sa poate fi făcută prin înghiţirea unei linguri de zahăr pudră sau a unei bucăţi de pîine cu coajă. Se mai poate bea un pahar cu apă rece, cît mai încet, în mai multe înghiţituri sau dintr-o dată, pe nerăsuflate. Plantele vin şi ele în ajutorul persoanei care sughiţă. Mestecarea cîtorva frunze de tarhon sau de mentă, cît mai mult timp, este binevenită, calmînd stomacul. Un alt remediu indicat pentru combaterea sughiţului este reţinerea respiraţiei cît mai mult timp posibil. Se inspiră brusc, apoi respiraţia este "tăiată" cîteva secunde. De asemenea, se stropeşte faţa şi gîtul, prin surprindere, cu apă rece, sau se sperie persoana în cauză prin producerea în apropiere a unui zgomot puternic. Sughiţul dispare şi dacă se apasă pe abdomen, cu palma, la jumătatea distanţei dintre stern şi ombilic.
Sughitul este manifestarea clinica a contractiilor spastice aparute la nivelul diafragmei, contractii ce se repeta de mai multe ori pe minut. Diafragma este o structura musculo - fibroasa care separa cavitatea toracica de cea abdominala si care prezinta cateva orificii prin care trec diverse structuri anatomice din torace catre abdomen (esofag, aorta, vena cava).
Sughitul este o actiune involuntara, reflexa, spasmul muscular care sta la baza sughitului determinand patrunderea aerului in plamani, aceasta fiind ulterior oprita brusc prin inchiderea epiglotei. Aceasta succesiune de momente va determina aparitia zgomotului caracteristic sughitului. Termenul medical de specialitate pentru sughit este "singultus" si are originea in limba latina.
Succes!
Acesta este datorat unei iritatii a nervului frenic care comanda contractiile diafragmei. Acest muschi (diafragma) joaca un rol fundamental in miscarile respiratorii. Iritatia nervoasa provoaca deci o contractie repetata si involuntara a diafragmei care, la randul ei, genereaza o inchidere brusca a glotei. Aerul nu mai trece prin trahee, coardele vocale vibreaza si produc acele sunete ciudate.
Sughitul poate fi de lunga durata, sau de scurta durata, trecator (apare in general la copii, isterici, dupa bauturi gazoase).
anonim_4396 întreabă: