| maria99nastase a întrebat:

Cum se manifesta boala basedow?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Lectură plăcută, http://www.sfatulmedicului.ro/......almica_884
Pa, pa.

| Azµre a răspuns:

Boala Basedow Garves sau gusa exoftalmica este o boala ce apare in hiperfunctia glandei tiroide. Boala Basedow este caracterizata prin 3 manifestari majore: hipertiroidie cu gusa difuza, dermopatie si oftalmopatie (nu va speriati va detaliez imediat ce inseamna fiecare). Aceste manifestari majore nu apar intotdeauna impreuna.
Boala Basedow apare mult mai frecvent la femei, in general intre 30 si 40 de ani.

Cauzele bolii Basedow Graves

Nu se stie exact cauza bolii Basedow. Se banuieste ca aceasta este o boala autoimuna, cand factorii de aparare lupta impotriva propriului organism. Din aceasta cauza tiroida este marita de volum, iar excesul de hormoni tiroidieni determina o vascularizatie bogata a tiroidei. Oftalmopatia din boala Basedow se caracterizeaza printr-un infiltrat inflamator la nivelul continutului orbitei. Oftalmopatia din boala Basedow se caracterizeaza printr-un infiltrat inflamator la nivelul continutului orbitei.
Semnele si simptomele bolii Basedow Graves

Manifestarile specifice ale bolii Basedow sunt:
• Gusa difuza hiperfunctionala - tiroida este marita de volum si poate fi vizibila si usor palpabila, este posibil depistarea unui freamat la nivelul glandei tiroide
• Dermopatia - se manifesta de regula la nivelul partii posterioare a picioarelor fiind denumita mixedem pretibial. De cele mai multe ori dermopatia se caracterizeaza prin prurit, alopecie (pilozitatea de la nivelul capului este redusa), pilozitatea corporala mult redusa, iar unghiile sun moi si friabile;
• Oftalmopatia - se manifesta prin retractia pleoapei superioare care determina descoperirea unei portiuni mari a sclerei conferind pacientului o privire fixa, tematoare ce creeaza impresia unei aparente exoftalmii. Exoftalmia consta in proeminenta globilor oculari. Cornea are suprafata umeda si lucioasa.


Alte simptome frecvent intalnite in aceasta boala sunt:
• Oboseala;
• Labilitate emotionala;
• Insomnie;
• Tremor;
• Transpiratie excesiva;
• Diaree;
• Palpitatii;
• Prurit(mancarimi);
• Amenoree - lipsa menstruatiei;
• Intoleranta la caldura;
Diagnosticul bolii Basedow Graves

Boala Basedow este diagnosticata cu usurinta de catre medical endocrinolog. Afectiunea se manifesta prin slabiciune, scadere ponderala in pofida pastrarii apetitului, instabilitate emotionala, tremor, intoleranta la caldura, transpiratii, palpitatii si accelerarea tranzitului intestinal.
Investigatiile de laborator in acest caz releva un TSH(hormon stimulant al tiroidei - tirotropina) nedetectabil si valori ale hormonilor tiroidieni crescute T4, T3, FT4, FT3.

Diagnosticul de hipertiroidie se stabileste in urma investigatiilor de laborator care au o importanta mare in formele moderate ale bolii Basedow coroborate cu examinarea clinica. La palpare tiroida este marita, insa in cazurile in care tiroida are dimensiuni reduse nu trebuie exclus diagnosticul de boala Basedow.


Tratamentul bolii Basedow Graves

Tratamentul bolii Basedow este de trei tipuri: medical, chirurgical si cu radioiod.

Tratamentul medical are drept scop limitarea cantitatii de hormoni tiroidieni produsi de glanda. Agentii antitiroidieni blocheaza chimic sinteza hormonilor, acest efect se mentine pe perioada administrarii medicamentului si poate de asemenea accelera evolutia spre remisie prin efectul antiimun al acestor agenti. Tratamentul hormonal antitiroidian presupune administrarea unei doze suficiente de medicament pentru a obtine o functie tiroidiana normala.

Tratamentul chirurgical consta in indepartarea tesutului tiroidian limitand astfel productia hormonala.

Utilizarea iodului radioactiv este o metoda relativ simpla, eficienta si necostisitoare avand efecte comparabile cu cele ale interventiei chirurgicale. Principalul dezavantaj este producerea hipotiroidiei.
Complicatiile bolii Basedow Graves

Principalul efect advers al medicamentelor antitiroidiene este leucopenia- scaderea numarului globulelor albe.
Nu s-au evidentiat efecte carcinogene sau leucemogene ale iodului radioactiv administrat la adulti in doze uzuale pentru hipertiroidie.

Riscurile interventiei chirurgicale includ complicatii imediate cum ar fi accidentele anestezice, hemoragiile care produc uneori obstructia cailor respiratorii insotite de afectarea nervului laringean recurent ce determina paralizia corzilor vocale.

Este foarte importanta atitudinea anturajului fata de bolnavii cu boala Basedow, acestia fiind foarte sensibili din punct de vedre emotional. Pacentii cu Basedow trebuie protejati de emotii si stres puternic, necesita o abordare cu multa blandete si rabdare.

| facepalmlol a răspuns:

Cica boala Basedow e raspandita mai mult la femei,nu stiu de ce.
Persoana respectiva mananca foarte mult si nu se ingrasa,e destul de slaba, fiindca arderile din organism sunt intense.
Trece de la o stare la alta, nu are un echilibru emotional, ii sare tandara din orice, tensiune mare si pe deasupra cel mai evident simptom dupa care iti poti da seama e faptul ca are ochii bulbucati, iesiti din orbite.

Întrebări similare