De obicei, cancerul de prostata are manifestari foarte tarziu, cand e in stadiul de metastaze. Arareori cancerul de prostata da dificultati de urinare, sau tulburari de dinamica sexuala. Ba chiar e demonstrat ca barbatii care isi pastreaza potenta pana foarte tarziu, au risc crescut de cancer de prostata.
Din cauza ca simptomele apar cel mai adesea de la metastaze, deci prea tarziu, se recomanda ca orice barbat de peste 40 de ani sa-si faca o data pe an o analize de sange numita PSA (antigen specific prostatic) si un consult urologic (tuseu rectal). Atentie! aanaliza de sange trebuie facuta inainte de tuseul rectal, fiindca simpla palpare a prostatei poate mari valoarea acetui marker extrem de sensibil.
Bună.
Marker-ul prostatei are o eroare de diagnostic de 15-20% din cazuri, în consecință o biopsie după tușeul rectal este cel mai indicat!
Tatăl meu a a vut mereu P.S.A.-ul mic și l-am depistat cu metastaze osoase și ale măduvei osoase, a prezentat o infecție urinară tot timpul de 3 ani încoace dar ce să te faci cu indiferența medicilor care din cauza lor mă lupt cu faza terminală în care este.
Pa, pa.
Http://www.netmedic.ro/articole-medicale/13/Cancerul_de_prostata... incearca asta;)
Carmen133 întreabă: