Dermatita seboreica reprezinta descuamarea grasa pe fond eritematos a pielii capului.
Dermatita seboreica este o afectiune cutanata cronica inflamatorie, ce afecteaza zonele bogate in glande sebacee: fata (sprancene, santuri nazale, obraji, scalp) si trunchiul (in dreptul sternului si in pliurile cutanate).
Cauza dermatitei seboreice nu este pe deplin inteleasa, dar este recunoscut faptul ca ciuperca microscopica Pityrosporon ovale este implicata in aparitia acestei dermatoze; la fel si factorii genetici, de mediu si starea generala de sanatate a persoanei.
Radiatiile UVA si UVB inhiba proliferarea ciupercii P. ovale, astfel incat la numerosi pacienti se inregistreaza o ameliorare in timpul verii.
Dermatita seboreica este mai frecventa la barbati decat la femei, probabil deoarece activitatea glandelor sebacee este controlata de hormonii masculini. Dermatita seboreica apare pentru prima data in adolescenta si apare cu intermitente la varsta adulta.
Dermatita seboreica este agravata de modificarile de umiditate, temperatura, de traumatisme (grataj) sau de stresul emotional.
Prevalenta dermatitei seboreice este de 3 -5% din populatie, mai grava la barbati. Matreata, cea mai usoara forma de dermatita seboreica este cea mai frecventa, fiind prezenta la 15 -20% din populatie.
Debutul este de obicei la pubertate, iar varful incidentei se inregistreaza la 40 ani. Dermatita seboreica apare si la sugari, sub forma "crustelor de lapte" si la varstnici.
Semne si simptome
Dermatita seboreica se intalneste la 3 – 5% din populatie si se prezinta sub forma unor placi rosii, acoperite de scuame grase, mai mult sau mai putin pruriginoase.
Aceasta dermatoza este limitata la zonele fetei si trunchiului in care glandele sebacee sunt numeroase si foarte active. Distributia este simetrica, iar regiunile afectate sunt cele acoperite cu par – scalpul, sprancenele, barbia, dar si fruntea, santurile nazolabiale si conductul auditiv extern.
Pe trunchi, scuamele apar in special in dreptul sternului si in pliurile cutanate – zonele axilare, submamare, ombilicale si anogenitale.
Dermatita seboreica ce se manifesta in perioada neonatala, dispare in primele 6 -12 luni de viata, indicand faptul ca este un raspuns la stimularea hormonala materna.
Una dintre caracteristicile dermatitei seboreice este matreata, caracterizata prin descuamarea pielii scalpului, insotita uneori de prurit (mancarimi). Numerosi pacienti cred ca aparitia acestor scuame fine, albe se datoreaza uscarii pielii si utilizeaza mai rar samponul, ceea ce favorizeaza acumularea scuamelor. Inflamatia care urmeaza agraveaza simptomele.
Cazurile mai grave de dermatita seboreica se caracterizeaza prin prezenta unor scuame grase pe fondul unor placi eritematoase. Pacientii acuza prurit si senzatii de arsura in regiunile fetei afectate de dermatita seboreica. Netratate, scuamele se pot ingrosa, devenind galbene si grase. Uneori, apare o suprainfectie bacteriana.
Etiologia dermatitei seboreice ramane necunoscuta, desi numerosi factori (genetici, hormonali, de mediu, etc) sunt implicati.
Pityrosporum ovale (o specie de ciuperca) a fost implicata in aparitia acestei boli. Se crede ca dermatita seboreica ar fi rezultatul unui raspuns inflamator fata de aceasta ciuperca, dar acest lucru nu a fost demonstrat.
P. ovale este prezenta la toate persoanele, dar cauzele care determina aparitia dermatitei seboreice doar la unele persoane nu sunt cunoscute. Nivelul de colonizare al pielii afectate cu acest organism este mai scazut decat cel al pielii sanatoase. Totusi, faptul ca dermatita seboreica raspunde la medicatia antifungica sugereaza ca ciuperca este implicata in aceasta afectiune cutanata.
Factorii genetici si mediu, precum si afectiunile comorbide cresc riscurile de aparitie a dermatitei seboreice.
Desi dermatita seboreica afecteaza doar 3% din populatia generala, incidenta la persoanele cu HIV este de 85%. Persoanele cu tulburari ale sistemului nervos central (boala Parkinson, paralizii ale nervilor cranieni, etc.) par a fi predispuse la aparitia dermatitei seboreice sau sunt refractare la tratament.
Tratament
Igiena pielii joaca un rol esential in controlarea dermatitei seboreice. Spalarea frecventa cu sapun este indicata, deoarece indeparteaza grasimile din regiunile afectate. Expunerea la radiatiile ultraviolete ale soarelui este de asemenea benefica, desi trebuie evitate arsurile solare.
Preparatele farmaceutice utilizate in tratamentul dermatitei seboreice includ agentii antifungici (sulfura de seleniu, zinc pirition, derivati de azol, terbinafina topica) ce reduc colonizarea cu ciuperca P. ovale si agentii antiinflamatori (steroizi topici).
In cazurile grave, agentii keratolitici (acidul salicilic sau produsele ce contin gudron) pot fi utilizati pentru indepartarea crustelor dense, in asociere cu aplicarea unor steroizi topici. Alte solutii pentru indepartarea crustelor constau in aplicarea unor uleiuri (de masline, etc.) pentru dizolvarea crustelor in timpul noptii, urmata de utilizarea unui sampon ce contine gudron.
In cazurile refractare la tratament, solutia consta in administrarea unor agenti ce suprima activitatea glandelor sebacee (isotretinoin).
Tratamentul scalpului
Numeroase cazuri de dermatita seboreica pot fi tratate eficient prin utilizarea zilnica sau o data la 2 zile a unui sampon antimatreata ce contine 2, 5% sulfura de seleniu sau 1 -2% zinc pirition. Se poate utiliza si un sampon ce contine ketoconazol. Samponul trebuie aplicat pe scalp si lasat sa actioneze 5 -10 minute inainte de spalare. Dupa ce afectiunea este controlata, frecventa utilizarii sampoanelor medicale poate fi redusa la 2 ori pe saptamana sau in caz de necesitate. Solutia 1% de terbinafina este de asemenea eficienta in tratamentul dermatitei seboreice ce afecteaza scalpul.
Daca scalpul este acoperit cu scuame dense, acestea pot fi indepartate prin aplicarea unui ulei cald pe scalp si spalarea dupa cateva ore cu un sampon ce contine gudron. O alternativa este aplicarea pe durata noptii a unui produs keratolitic ce contine gudron, apoi acoperirea scalpului cu o folie de plastic, urmata de samponare dimineata.
In cazul unei inflamatii, tratamentul consta in aplicarea de fluocinolon acetonid pe intreg scalpul, umezit in prealabil, acoperit pe timpul noptii cu o folie de plastic, apoi samponat dimineata. Tratamentul poate fi repetat in fiecare seara pana la disparitia inflamatiei, apoi efectuat de 1 -3 ori pe saptamana sau in caz de necesitate. Solutiile, lotiunile sau unguentele cu corticosteroizi pot fi utilizate de 2 ori pe zi, timp de 1-3 saptamani in locul aplicarii de fluocinolon acetonid. Tratamentul poate fi intrerupt odata cu disparitia pruritului si a eritemului. In continuare, se utilizeaza sampoanele antimatreata. Pacientii trebuie sfatuiti sa uilizeze cu moderatie steroizii topici puternici, deoarece excesul poate duce la atrofia pielii si telangiectazie.
Tratamentul fetei
Portiunile afectate ale fetei pot fi spala-te frecvent cu sampoane eficiente impotriva dermatitei seboreice. Crema de ketoconazol 2% poate fi aplicata 1 -2 ori pe zi pe zonele afectate. Deseori, crema de hidrocortizon 1% poate fi adaugata pentru a opri eritemul si pruritul.
Tratamentul pielii corpului
Dermatita seboreica ce afecteaza trunchiul poate fi tratata prin spalarea frecventa cu sapunuri ce contin zinc sau cu sampoane ce contin gudron. In plus, ketoconazol crema 2% si/sau cremele, lotiunile sau solutiile de corticosteroizi aplicate 1 – 2 ori pe zi se dovedesc a fi eficiente. Peroxidul de benzoil este de asemenea eficient in controlarea dermatitei seboreice a trunchiului. Acesti agenti pot usca in mod excesiv pielea, astfel incat pacientii pot aplica o lotiune hidratanta dupa tratament.
Tratamentul in cazurile severe
Pacientii cu dermatita seboreica severa ce nu raspunde la tratamentele topice obisnuite pot fi candidati pentru terapia cu isotretinoin.
Isotretinoin poate antrena o reducere cu 90% in dimensiunile glandelor sebacee, ce corespunde unei reduceri in producerea de sebum. Isotretinoin poseda si proprietati antiinflamatoare.
Tratamentul cu doze zilnice de isotretinoin poate avea drept rezultat o ameliorare a dermatitei seboreice severe dupa patru saptamani. Apoi, se instituie un tratament de mentinere cu doze mai mici pe parcursul mai multor ani.
Tratamentul cu isotretinoin este indicat unui numar mic de pacienti, din cauza efectelor adverse pe care le prezinta. Isotretinoin este un agent teratogen (poate produce malformatii fatului), iar printre efectele sale secundare se numara: hiperlipidemie, neutropenie (scaderea numarului de globule albe), anemie si hepatita; cheilita, xeroza, conjunctivita si uretrita. Utilizarea pe termen lung a fost asociata cu dezvoltarea hiperostozei scheletale idiopatice difuze (HSID).
Detalii pe ROmedic- ghid medical online-
Tratament Dermatita Seboreica :
Rugaciune,
Post,
Sulf 5/mg.
Rezorcina 3/mg.
Metronidazol 10/tb. (tablete)
Alcool 700 100/ml.
(Se prepara numai cu prescriptie medicala in farmacii)
Indicatii : Aplicare cu un betisor de urechi in zonele afectate dupa agitare(ustura la aplicare(dupa caz).
Am scapat de 12 ani de creme cu corticoizi care mai rau mi-au facut raspandind pe toata suprafata fetei scuamele.
Multumiti Maicii Domnului!
Asta e testata de tine sau este un copy paste de pe un alt site?
Eu am folosit aceasta metoda si am constatat ca mai rau imi apare matreata dupa folosire.