| soffie a întrebat:

Cum se manifesta sarea excesiva in organism?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| MrAngelus a răspuns:

Consumul excesiv de sare conduce la hipertensiune.

Pentru a întreţine viaţa şi sănătatea, pentru a permite dezvoltarea organismului, hrana trebuie să conţină substanţe organice. Substanţele anorganice, folosite chiar şi în cantităţi mici, stimulează, dar pot, în acelaşi timp, să aibă şi acţiune de otrăvire a organismului. Luate în doze mai mari şi un timp îndelungat, aceste substanţe anorganice, care sunt folosite, de regulă, pentru a da un gust mai plăcut alimentelor, pot provoca deteriorarea unor organe vitale. Substanţa anorganică cel mai des folosită este clorura de sodiu, adică sarea de bucătărie. Este adevărat că fără ea nici un aliment nu are un gust foarte bun. Dar, din păcate, sarea în exces dăunează. În doze mici, este un bun stimulent, ridicând puţin tensiunea sanguină şi activitatea suprarenală. Această stimulare provoacă o stare de spirit optimistă şi o senzaţie de căldură.

S-a observat că, în anumite stări patologice, sarea poate avea efecte agravante. Suferinzii de boli de rinichi fac adesea edeme, care nu sunt altceva decât rezultatul excesului de sare în sânge. S-a depistat faptul că sarea împiedică eliminarea acidului uric, făcând şi mai acute simptomele unor boli ca reumatismul, guta sau eczemele. Când este luată în doze mici, ea este imediat eliminată prin transpiraţie şi urină. În doze mari, este reţinută în ţesuturi şi în fluxul sanguin, rezultând o stare de surexcitaţie. Excesul de sare acţionează negativ şi asupra sistemului nervos, afectând somnul, apoi, în timp, celulele nervoase. Consumul excesiv de sare conduce şi la hipertensiune, ceea ce face ca adormirea să aibă loc cu dificultate, datorită amplificării pulsaţiilor sângelui din tâmple. Sarea reţine apa în organism şi, de aceea, în timpul somnului, putem fi deseori treziţi de nevoia de a consuma lichide sau putem avea coşmaruri. În cazul în care se produce o eliminare rapidă a sării, are loc hipocloremia. Cantitatea de sare din sânge este sensibil micşorată şi rezultă o stare depresivă. Individul trebuie să absoarbă din nou sare pentru a-şi regăsi echilibrul. Cantitatea zilnică admisă de sare pentru o persoană sănătoasă este de cel mult 5 grame.

Consumarea sării anorganice este un obicei prost. Cantitatea de clorură de sodiu absorbită sub formă de sare de bucătărie este superioară nevoilor de sodiu şi clor ale omului. În afară de asta, cele două elemente sunt atât de răspândite în alimente încât este puţin probabil să existe insuficienţă pentru vreunul dintre ele, cu excepţia cazului în care este urmat un regim restrictiv sau o persoană lucrează în căldură excesivă. În aceste cazuri, sarea se elimină rapid din organism. Este indicată absorbţia sub formă organică, din plante, fructe, astfel că niciodată nu va exista un exces de sare în organism. Totuşi, cea mai indicată sare este cea iodată. Iodul este un nutrient dietetic esenţial pentru creştere şi dezvoltare. Cantitatea de iod de care un individ are nevoie într-o viaţă este mai mică decât echivalentul unei linguriţe. Dar există şi multe cazuri în care deficienţa iodului este o problemă serioasă de sănătate.

Cei care suferă de arteroscleroză, hipertensiune, astm sau alergie, persoanele obeze sau cele care suferă de constipaţie cronică trebuie să ţină un regim special, cu restricţie în privinţa folosirii condimentelor, implicit a sării.

Sursa: http://www.evenimentul.ro/......siune.html

1 răspuns:
| geogas a răspuns:

Consumul excesiv de sare conduce la hipertensiune. Excesul de sare acţionează negativ şi asupra sistemului nervos.Cei care suferă de arteroscleroză, hipertensiune, astm sau alergie, persoanele obeze sau cele care suferă de constipaţie cronică trebuie să ţină un regim special, cu restricţie în privinţa folosirii condimentelor, implicit a sării. FUNDA?