| Mic_Laurentiu_1995 a întrebat:

Cum se manifesta varicela?
Seamana cu niste cosuri?
Si cum se manifesta?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Dacă bubiţele arată ca cele din imaginea următoare şi au puţin lichid în ele ( sunt nişte băşicuţe ), atunci ai varicelă :
http://t0.gstatic.com/......tp?/images


Vezi alte detalii şi la linkul :
http://dr.herdea.ro/medicale/61/varicela

http://www.sfatulmedicului.ro/varicela


Toate cele bune.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Care sunt cauzele varicelei?


Varicela este produsa de catre virusul varicelo-zosterian.Virusul se gaseste mai ales la nivelul leziunilor de pe piele (in concentratie foarte mare in lichidul din vezicule), motiv pentru care ruperea veziculelor duce la extinderea eruptiei.

Sursa de infectie e reprezentata de bolnavii de varicela, iar transmiterea se face prin contact direct, de la persoana la persoana, cel mai adesea pe calea aerului (tuse sau stranut), dar si prin contact direct cu fragmente de piele din veziculele rupte (pe piele sau inhalarea acestora). Mai rar se poate transmite si prin obiecte murdare de secretii.

Se poate lua varicela si de la pacientii care au Zona Zoster (in perioada in care au vezicule), deoarece boala este produsa de acelasi virus. O persoana care NU a facut varicela, poate face varicela daca vine in contact cu o persoana care are Zona Zoster.

Pacientul este contagios cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si pana la 6-7 zile dupa aparitia ultimului val eruptiv, practic pana ce ultima vezicula se transforma in crusta si se desprinde natural.

Dupe ce boala se vindeca, virusul poate ramane in organism in stare latenta si ulterior, mai ales dupa varsta adulta, poate determina aparitiei unei boli numite Zona Zoster, care se manifesta diferit de varicela.


Cum se manifesta varicela? Cand mergem la medic?


Incubatia (perioada de cand s-a produs contactul infectant si pana cand apar primele semne clinice ale varicelei) este de 14-21 zile. Acest lucru inseamna ca eruptia apare de obicei dupa doua saptamani dupa contactul cu persoana bolnava.

In primele 1-3 zile de boala pot aparea febra, dureri de cap, dureri musculare.

Eruptia apare initial pe trunchi, sub forma de bubite rosii, marunte. La 12-24 ore apar veziculele (cu continut lichidian clar), asemanatoare unor "boabe de roua". In cateva zile, continutul veziculelor se modifica, devenind tulbure si se acopera de cruste (coji).

Stadiul de crusta poate tine 10-20 zile. Pacientul nu mai este contagios din momentul in care dispar veziculele si locul acestora este luat de cruste.

In evolutia bolii apar 2-3 valuri eruptive, astfel incat se pot vedea pe piele leziuni in diferite stadii. Cu cat varsta pacientului este mai mare, evolutia poate fi mai serioasa, insotita de complicatii.

Eruptia poate aparea si pe mucoase (in gura, interiorul pleoapelor, mucoasa genitala) dar si pe pielea paroasa a capului. Mai pot aparea: febra (nu foarte inalta, rar peste 39 grade Celsius), raguseala, tuse productiva, secretii nazale abundente. In situatia in care apar complicatii, apar si alte semen de gravitate.

Pacientul trebuie obligatoriu sa fie vazut de medic pentru a se pune diagnosticul corect. In lipsa medicului NU se poate pune diagnosticul de varicela! Medicul de familie declara in sistemul national bolile contagioase. In plus se pot evita astfel complicatiile.


Ce putem face acasa?


Pacientul bolnav de varicela este bine sa fie se izolat la domiciliu, atunci cand forma de boala este lipsita de complicatii. In general, evolutia bolii se face catre vindecare, in 7-21 zile. Decizia de a tine pacientul izolat la domiciliu si de a nu il interna intr-un serviciu de specialitate (spital de boli infecto-contagioase) se ia numai de catre medic. Izolarea are rolul de a limita raspandirea bolii, dar si de a evita expunerea paicentului cu varicela unor situatii in care sa apara complicatii

La domiciliu se impun, indiferent de varsta:

Odihna activa
Consum de lichide
Toaleta corecta si efectuata foarte des la nivelul mucoaselor, ochilor, genital.
Se recomanda toaleta zilnica dar cu atentie: pacientul poate face dus (nu se va aseza in cada pentru a evita ruperea veziculelor), dar nu va folosi burete, se prefera gelul de dus aplicat direct cu mana, cu blandete, pentru a nu rupe veziculele.
La fel si in cazul samponului, se poate spala parul in fiecare zi cu un sampon de utilizare frecventa, cu blandete, deoarece exista vezicule si in par sau dupa urechi.
In cazul copiilor se recomanda taierea atenta a unghiilor, cat mai mici. Li se va explica faptul ca ruperea veziculelor poate duce la cicatrici si vor fi invatati sa se scarpine pe langa vezicule pentru a evita spargerea lor, in special in zonele vizibile (pe fata, pe maini). In cazul in care copiii nu se pot abtine, folositi manusi moi fara degete sau chiar sosetute pe maini in timpul somnului!
Ochii se pot spala cu sapun neutru, pentru copii (sapunuri "fara lacrimi") si se pot sterge cu ser fiziologic, folosind comprese sterile moi sau tamponele de vata folosite si la demachiat.
In ceea ce priveste alimentatia, nu este nevoie de indicatii speciale, se recomanda alimentatie usoara, variata, bogata in fructe si legume.