Spunele asta persoanelor cu problema de tiroida, unii transpira din cauza cresterii metabolismului, vor simptii caldura si vor prefera sa stea in un loc racoros(hipertiroidism), si daca este hipotiroidism, ei fac pe dos, vor incerca sa stea la caldura. Nu e vorba doar de muschi, ci si de glande endocrine, si de enzime, altfel de ce stresul, lipsa somnului ne ar afecta? si raspunsul e simplu inflatie cronica care scade efectul leptinei, si creste apetitul, dar hormonii tiroidieni in primele luni sunt anabolici, ajuta la crestere, iar dupa acea varsta ard proteine lipide glucide, nu cresc apetul, cresc metabolismul celulelor, cu cat mai multi hormoni cu cat ard mai mult.
Eu ma refer la cei fara probleme cu tiroida, el se refera le ectomorfi, nu la cei cu hipo sau hipertiroidism.
Nu poti arde la infinit, si daca are hipertioridism tot ti-l ingras la o adica, ii dau mai multe kcal si decat arde cu hipertioridism si rezolvam.
Insa nu era vb de cazul asta.
Insa daca nu ai hipertiroidism, arzi cam la fel ca altul de varsta, inaltimea, greutatea si sexul tau.
Am zis de muschi pentru ca aia ard kcal in plus, insa nu prea multe, sa zic un 100 pe zi in plus maxim 150.
Stresul te afecteaza pentru ca se secreta hormonul de stres numit cortizol, si ala face rau.
Si lipsa somnului e clar ca afecteaza, ca te epuizeaza, nu esti odihnit.
Hormonii de stres ne afecteaza producand reactie inflamatorie, de aceea oamenii cu stres continuu chelesc, se inflameaza pielea capului, oricum corticosteroizii sunt antiinflamatoare, hormul cortisol are si efect antiinflamator, dar si proinflamator, si corticosteroizii care sunt compusi sintetici ce au la baza cortisol. Este adevarat ca poti sa ingrasi si unul cu hipertiroidism daca bagi calorii cu tona, eu doar am incercat sa ti spun ca este o greseala sa afirmi ca metabolismul e la fel la toti.
Pai daca oamenii aia nu au probleme de sanatate, metabolismul e cam la fel la un om de aceiasi greutate, sex, varsta si inaltime, si acelasi nivel de activitate fizica.
Ptr ca e si normal sa fie asa, acelasi consum de energie, consuma cam aceiasi energie.
Daca pui oameni cu diverse probleme, da, atunci poate fi diferenta semnificativa, sunt unii care nu asimileaza tot de exemplu.
Se poate face un experiment, inhibitori de cortizol (Cortisol blockers), si atunci stresul nu ne mai afecteaza, exista asa ceva.
Adica desi esti stresat, nu urca cortizolul.
Deci sunt solutii.
Se ingrasa mancand mai multe kcal decat arde, nu conteaza cat timp a fost slab.
Ectomorfii nu se ingrasa pentru ca de la sine se satura cu, cam cate kcal au nevoie, si de aia zic ei ca mananca orice si oricat, insa ei nu sar de kcal arse pe zi, altfel se ingrasa ca oricine.
Presupunem ca nu face miscare in plus fata de ceea ce baza, deci nu sport.
Deci in nici un caz iluzia aia cu "am metabolismul mai rapid ca altii", nu exista asa ceva.
Ptr ca sa zicem ca un barbat de 1, 7 m, 70 Kg, 35 de ani arde 2400 kcal, alt barbat la fel tot cam atat arde.
Ptr ca, se necesita cam aceiasi energie pentru ca e cam acelasi consum, repet, sa aiba ambii cam acelasi nivel de miscare, si sa nu fie unul mai musculos ca celalalt, sa arate ca orice om care nu face sport.
De ex daca arzi un 2200-2400 kcal/zi cum arde cam in medie un barbat, daca mananci 3500, te cam ingrasi 4 - 4, 5 kg lunar, e doar un exemplu.
Daca mananci 3000, iei cam 3 kg lunar.
Si le iei sigur 100 %.
De ex mie imi dai scris cate kg vrei sa iei si in cat timp, si cam exact atata iei.
Deci in nici un caz iluzia aia cu "am metabolismul mai rapid ca altii", nu exista asa ceva. Ba există. Am cunoscut pe cineva în spital. Mânca câte 7 ( șapte) prâjituri dulci seara, ( mergea în oraș și le cumpăra). iar a doua i dimineață era așa de slăbit că nu se putea ridica din pat.
Cu toate acestea el este si antiinflamator(si pro inflamator), si din el se sintetizeaza corticosteroizi, el are ambele efecte si pro si antiinflamatorii.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4263906/
Normal ca cortizolul este si antiinflamator si pro inflamator.
Nu spun ca nu sunt solutii, sunt o gramada, pana si daca ar avea probleme de absorbtie sunt solutii, problema era doar modul in care ai anuntat enuntul, si am vrut sa vad daca ai scris la ce te ai referit prin metabolism mai rapid ca altii, mi ai demonstrat deja ceea ce ai scris.
"problema era doar modul in care ai anuntat enuntul" Ma refer ca o persoana care se uita fara contextul de mai jos poate intelege ca e vorba doar despre persoane sanatoase, dar e o posibilitate sa creada ca e o regula general valabila.
Da, asta e, chestiile astea se stiu, omu e un calculator biologic. Poti avea metabolism mai sus sau jos considerabil diferit doar daca ai probleme, altfel nu prea (din pacate zic).
SIgur ca daca unu de acelasi sex, varsta, inaltime, greutate, face mai multa miscare ca celalalt, o sa aiba un metabolism mai rapid.
Ca daca unu sau una face bicla o ora pe zi intens si celalalt nu, o sa fie metabolismul cu, cam 600 kcal/zi mai rapid, deci considerabil.
Dar altfel e pe acolo.
E exact ca si la un motor, daca da x randament si nu are pierderi (organismul nu prea are pierderi din pacate), toate motoarele cu acelasi randament care merg pe acelasi principiu, consuma cam la fel, pentru ca si consumul e la fel, asta asa ca sa intelegi ce si cum mai bine cum e si la om.
Si atat timp cat nu are probleme de asimilare si de hipertiroidism, e imposibil sa nu ia in greutate daca sare de kcal arse.
Insa s-a referit la ectomorfii sanatosi, precis, nu a zis "pentru un om care din nu stiu ce motiv nu se ingrasa", el a legat ectomorfia de neingrasare.
Ptr ca e acest mit ca astia mananca oricat si orice si nu se ingrasa, mit demontat de experimente, si ale mele si ale altora.
Am demontat eu mitu rapid la 2-3 colegi de sala, ca la restaurant "da comanda, cate kg vrei si in cat timp sa le iei?".
Si gata treaba, am pus si un pariu acolo si gata, doi alti colegi martori.
Pariul nu era mare, era asa de joaca, dar au facut ce le-am zis pentru ca aveau ei interesul asta, nu au fentat dieta data.
Erau prea slabi, nu le conevenea cum arata, si vroiau sa mai puna si masa musculara, tot asa domne, manca orice, oricat, si nu pune. Iar medicii in loc sa le inteleaga dorinta, ei o dadeau "da` e bine asa domne, lasa...nu e bine sa te mai ingrasi".
Cu tiroida erau bine, FT4 si TSH iesiera bine, ca am zis sa faca analizele astea.
Cand am analizat ce mananca, aveau un maxim de 2100-2200 kcal/zi.
Normal ca e valabil pentru oamenii fara dereglari metabolice, deci fara probleme de asimilare si probleme cu tiroida.
Ptr ca acolo intai se rezolva problemele, si apoi se rezolva de la sine treaba.
bibi_2590 întreabă: