O intrebare atat de scurta si totusi o problema atat de bine punctata. Da exista mai multe variante prin care poti scapa de depresie fara sa utilizezi medicamentele.
Multi mari medici si profesori, doctori au recunoscut ca la baza bolilor stau anumite traume psihice vechi. Normal ca nu trebuie sa luam totul de bun, se pot aduce argumente si pro si contra, dar eu tind sa cred ca intr-o oarecare masura acest lucru este adevarat. Si ce pornire mai rea decat depresia? In primul rand trebuie sa inveti, singur, dupa propriile puteri sa te regasesti in ceva. Pentru ca fiecare persoana este unica, nu exista tips and tricks pentru asa ceva. Fiecare are stilul lui propriu de a se regasi. Si ce inseamna sa te regasesti? Dupa parerea mea sa te regasesti inseamna sa ajungi in etapa in care observi ce anume iti face bine si ce anume iti face rau iar cand ai ajuns in etapa asta singur si de la sine, inexplicabil, o sa iti dai seama ce trebuie sa faci in continuare, o sa poti sa alegi drumul pe care vrei sa-l urmezi si o sa-ti pui in minte pasii.
Poate ti se pare greu ce iti spun, poate nu ai in momentul acesta rabdarea necesara, dar si in acest caz exista ajutor. Ajutorul vine de la un psiholog. Mai multe sedinte in aceasta privinta te vor ajuta sa ajungi mai usor in etapa de care iti vorbeam. Tot ce trebuie sa faci este sa pleci cu dreptul, sa nu iti impui conditia aceea gresita: nu sunt bolnav, nu am nevoie de psiholog. Vad multi oameni care din start pleaca cu gandirea asta, dar asa cum nu ai retineri sa intrebi pe cineva cand nu cunosti un drum, sau sa folosesti GPS-ul sau harta pentru a vedea traseul corect, la fel nu trebuie sa ai retineri cand este vorba de psiholog, pentru ca rolul lui este sa te ghideze, sa te indrume.
Poti sa ajungi sa te regasesti prin foarte multe lucruri si aici o sa fac trecerea spre pasiuni. Gandeste-te la momentul cand erai mic. Ce iti placea sa faci? Ce iti doreai tu sa faci iar parintii nu te lasau? Ce visai sa faci la momentul respectiv si nu puteai? Asta poate fi un raspuns, poti sa te regasesti psihic vorbind prin intermediul unui sport sau prin intermediul unei activitati. Foarte, foarte multe metode, de a te relaxa, de a te detensiona si in acest mod ajungi in etapa dorita. Altii sunt atrasi de sporturi, altii sunt atrasi de anumite activitati, iar unii se regasesc in credinta. Eu am reusit acest lucru prin intermediul a doua activitati: pescuitul si calatoria. Cand vorbim de pescuit e clar la ce ma refer, insa cand vorbim de calatorit, lucrurile stau iarasi diferit in functie de persoana. Eu cel mai mult ma bucur de momentele in care am ocazia sa vad locuri noi conducand. Imi place sa conduc si mai ales imi place sa imi creez singur o atmosfera combinand timpul in care conduc, locurile si muzica. De asemenea pot sa generalizez si sa spun ca imi place sa descopar lucruri si locuri noi, sa experimentez. Asta asa ca o paranteza, iar acum ca un sfat pentru tine, te asigur ca daca duci la capat etapele astea, si ajungi in punctul potrivit, o sa scapi de depresie prin propriile puteri, o sa iti alegi singur drumul in continuare, pentru ca daca ai experimentat depresia si mai ales o anumita forma a ei vei sti de ce sa te feresti. Nu uita de psiholog, si mult succes!
Nu se prea poate scapa fara ajutorul medicilor si al medicamentelor.Tratamentul este de durata.De unde stii ca ai depresie? Boala asta trebuie diagnosticata de un medic.O stare temporara de tristete, de dezamagire nu este o depresie.
Eu am avut si mai am momente de depresie.
Am incercat sa trec peste prin psihoterapia de la psiholog,medicamentele de la psihiatru care sunt obligatorii pentru tratarea depresiei(atentie psiholog nu e totuna cu
psihiatru)si intarire prin citirea cartilor motivationale,cateva exempleoti sa-ti vindeci viata de Louise Hay,forta gandirii pozitive de norman vincent peale,calatoria de brandon bays si nu in ultimul rand colectia de carti Secretul(Secretul,Puterea si Magia).
Benefic mai este sportul ce degaja endorfine care sunt hormonii fericirii.
Sunt si medicamente naturiste pentru depresie ce nu au chimicale dar dau randament doar alea scumpe.
Eu cred ca psihologul, pastilele, sportul si putina intarire si prindere de incredere prin citirea unor carti motivationale ajuta foarte mult in depresie, cel putin pe mine m-au ajutat dar toate imbinate, toate la un loc nu una da si una nu.Sanatate multa!
O persoana care sa conteze in viata ta, o voce care sa te incurajeze, evitarea pe cat posibil a momentelor de singuratate si... Orice ar fi, fara alcool sau alte minuni. Restul raspunsurilor, doar persoana in cauza le cunoaste doar ca nu are curajul sa le infrunte.
În timp.Și eu am fost în depresie dar la mine a fost trecătoare...trebuie să aștepți un pic că o să treacă singură.
Depresia este totusi o boala, dar care se trateaza. Daca refuzi sa mergi la un medic ori esti inconstient/a, sau ai incredere in personalitatea ta ca poti trece singur/a peste acest hop. Iti urez succes si sanatate.
In primul rand esti sigur ca ai depresie? Ai fost la control de specilitate?
Daca se intampla sa ai o zi mai proasta, asta nu insemna ca esti depresiv.
Iesiri in natura, gasirea unei hoby, dar asta nu insemna ca nu trebuie sa urmezi si tratametul dat de medic!
Depresia este o dezamagire, si ca sa poti scapa de ea trebuie doar sa te gandesti cat de special esti, si daca poti trece peste inseamna ca te-ai batut pe tine iar daca te poti bate pe tine ii poti bate pe toti
Cu mare vointa, si respect de sine.
Trebuie sa te autosugestionezi ca esti o invingatoare, si ca nimic pe lumea asta nu te va infrange.
Aduna-ti fortele, si lupta!
Nu iti spun povesti de adormit copiii, ci din propria experienta. Am vazut moartea cu ochii, dar nu m-am lasat invinsa. Am luptat, si inca mai lupt, pentru ca sper tot timpul ca ziua de maine va fi mai buna decat cea de azi!
Incearca si tu, decat sa bagi bani in buzunarul unor psihologi "de doi lei"!
Oricum, ei tot la vointa ta vor apela.
Exista parinti care isi ingroapa copiii, si traiesc in urma lor, dar n-au ajuns prin sanatorii; exista veterani de razboi, ce n-au ajuns la balamuc, isi traiesc in continuare viata, cu demnitate si respect de sine, fara sa fi apelat vreodata la doctori, sau vreun tratament.
Vointa omului poate face de multe ori minuni.
Urca-n şa, si dă-i bice!
Foarte bun raspuns, vreau doar sa mai adaug ca prin autocontrol, pentru ca despre asta e vorba, trebuie sa ai si pe cineva alaturi sa te ajute, sa te incurajeze si sa vorbeasca pe sleau cu tine. Asa a fost in cazul meu.desigur ca psihologii tt asa mi-au izs, aca te poti controla ai scapa in doua luni de depresie.Si asa a fost, am ignorat ceea ce credeam ca imi face nervi, am gandit pozitiv, am zis asta e lumea si mi--am vazut de ale mele.Gandirea pozitiva si nebagarea de seama la unele probleme pe care le-am trata cu indiferenta, m-au ajutat foarte mult dar si persoanelel de langa mine care m-au ajutat la fel de mult.\daca eram singur si fara apropiati care sa ma inteleaga, nu cred ca reuseam, singuratatea e ceva mai greu ca orice.
Sunt de acord cu tine ca, daca ai pe cineva alaturi care sa te sustina, e mult mai bine.
Personal, n-as putea sa spun ca am fost incurajata, atunci cand viata mi-a fost un cosmar, dar am avut un exemplu "mut" prin mama mea. Insusi faptul ca ea la randul ei a supravietuit multor necazuri, mi-a fost de ajuns sa lupt la randul meu.
Am zis ca, daca ea a putut, pot si eu.
Bine, sunt constienta ca, nu toti oamenii au aceasta forta interioara, dar cel putin, noi romanii, nu ne permitem luxul sa "aruncam banii pe fereastra", pe la psihologi, asa cum fac occidentalii, sau cei de pe alte continente (ma refer in special la americani).
Astea sunt aproape niste fiţe pentru noi.
Stii, batranii nostri nu cunosteau termenul de "depresie ", care dealtfel nici nu exista pe vremuri; ci spuneau ca "trec printr-un mare necaz", sau ca, au "o mare suparare".
Multi nu sunt constienti ca fortele noastre interioare, sau prietenii, familia, ne pot fi de mai mult ajutor decat medicii.
In salo, de sade erau 4 oameni care isi iau 42 de victime, baieti si fete in prizonierat, intr-un castel. barbatii impun o regula dupa care sa isi traiasca noua viata, victimele au unnr de ore de somn, dupa asta ei intra in camerele lor la o anumita ora, dupa pranz se face o urgie, iar cine nu se supune e flagelat, totul pe ore, ca intr-o manastire. desi traiau intr-un program strict si faceau lucruri placute, toata asta a tinut doar 2 luni
stii atunci cand lui gargantua i s-a construit o casa hexagonala, cu oameni imbracati intr-un anumit stil. s-a pus problema ceasurilor, si gargantua a spus ca oamenii ar trebui sa fie guvernati de iubire si de o ratiune buna. nu erau limitati la un program, la un anumit numar de ore de lectura si de somn. cand cineva vroia sa bea, toti faceau la fel astfel incat in casa sa existe pace si bunastare. desi regula era sa faca totul dupa cum vor ei, dupa cum le place au ajuns sa aiba un stil de viata dorit, inocent si totodata viata
nu trai dupa reguli si fa ce vrei
Buna!
Sfatul meu psihologic:
-invinge orice forma de emotie negativa,de teama!
-refuzul de a ierta implica in mod necesar povara timpului psihologic.
-prezentul este tot ce vei avea vreodata.
-viata ta,este in aceste moment.
-viitorul este o replica a trecutului.
-cand mintea ta este impovarata de trecut, traiesti aceleasi lucruri.
-calitatea constiintei din prezent da forma viitorului, care nu poate fi trait decat in clipa de acum.
-identifica-te cu mintea, observa gandul, nu-l analiza!
-asculta linistea din spatele oricarui sunet!
-observa cromatica, nu interpreta!
-modifica-ti gandul, sau accepta-l!
-modifica-ti starea, sau accepta starea!
-simte corpul tau interior, scufunda-te in iluminare!
-traieste clipa de acum, prezentul etern, profund!
-nu exista salvare in timp, nu te poti elibera in viitor de problema ta.
-prezenta in clipa de acum este cheia libertatii.
-nu poti fii liber decat acum.
-anumite lucruri din trecut n-au mers asa cum ai dorit.
-iti manifesti o putere sa mergi mai departe, de ce s-a intamplat in trecut.
-te impotrivesti lucruriilor care exista deja.
-speranta te concentreaza pe viitor, neaga prezentul, neaga fericirea ta.
-situatia ta de viata exista in timp.
-viata ta exista acum.
-situatia ta de viata este o constructie a mintii.
-viata ta este reala.
Ideologii personale.Aleg sa renunt la depresie/ingrijorare/teama/dezamagire pentru ca:
-apare in urma constientizarii a unui lucru gresit.
-este rezultatul prejudecatiilor.
-sunt trist pentru ca sunt intr-o stare de regret.
-am o mare neplacere si suferinta.
-am o minte impovarata cu impotrivire.
-sufletul meu este incatusat, in suferinta, in judecata pacatului.
-am de ce sa ma ingrijorez.
-am o stare de depresie.
-sunt captat in necuratie si suprare.
-sunt singur impotriva cerului.
-sunt nefericit si neimpacat.
-sufletul nu s-a detajat de trecut si de viitor.
Ideologii personale.Aleg fericirea, consta in urmatoarele idei:
-fac ceea ce imi consoleaza binele.
-fac ceea ce ma bucura pe o perioada lunga de timp.
-fac totul profund, din inima, nu din minte.
-renunt la orice modalitate de pacat.
-pot cu adevarat sa ma identific cu mintea.
-vreau sa il pot contempla pe Isus Hristos, regele sfintiilor si al ingeriilor, in purificare, slava si in gloria pentru eternitate.
-sunt impacat cu trecutul, m-am iertat.
-traiesc curat prezentul.
-prezentul etern imi da bucurie.
-ma pot bucura de clipa de acum.
-nu mai am de ce sa imi fac griji.
-simt sanatatea si viata din mine.
-am o minte iluminata, purificata.
-de astazi(data), mi-am schimbat viata radical.
-ma detasez de pacat, de ce nu-mi aduce fericirea si pacea.
-confer o viata noua.
-nu ma mai intereseaza ce mi-a placut candva.
-imi consolidez sanatatea si bucuria.
Iti doresc toate aceste acumulari psihologice facute de mine, sa le contemplezi!
Imaginaza-ti ca totul este bine. Fii tu insuti concentreazate foarte tare si fi atenta la tot ce se intampla in jur. Nu sta in stress.Relaxeaza-te..asta e o solutie.Insa cea mai buna este acea de a folosi medicamente.
Sunt unele persoane care considera depresia o boala rara, fara sa stie ca ea este in realitate o maladie grava, care - netratata corespunzator - poate duce chiar la tentativa de suicid. Stilul de viata modern, plin de agitatie si marcat de grija zilei de maine, cu situatii mereu schimbatoare care cer o adaptare rapida, a facut sa creasca numarul celor care sufera de depresie. In general, cei care sunt atinsi de aceasta boala sunt constienti ca ceva este in neregula cu ei. Au probleme cu somnul, stari de confuzie si lapsusuri, se concentreaza greu, au frecvente dureri de cap, disfunctii sexuale si probleme digestive. Starile repetate de tristete - cu sau fara motiv - crizele de plans, sunt alte simptome ale bolii.
Boala apare mai frecvent la cei care au mai avut cazuri similare in familie, fapt ce conduce la concluzia ca depresia poate avea si o cauza ereditara. Dar cauza bolii poate fi si de natura biochimica: scaderea nivelului serotoninei, substanta care are rolul de a transmite informatia la nivelul neuronilor. Aceasta disfunctie creeaza un teren propice instalarii bolii, mai ales daca persoana duce un mod de viata stresant sau a trecut prin evenimente care au marcat-o profund: decesul unei persoane apropiate, divortul, pierderea slujbei, dificultatile de natura materiala, schimbarea locuintei cu problemele aferente de adaptare pe care le implica, etc. Boala poate avea si cauze de natura hormonala. Nu intamplator, ea apare la femei dupa nastere (depresie postnatala) sau in perioada instalarii menopauzei, cand femeile traiesc acut sentimentul pierderii feminitatii sau se simt inutile cand copiii devin adulti si parasesc caminul parintesc.
Cu ajutorul gradinaritului, al animalelor, al familiei si al prietenilor poti reusi sa fii fericita! Fa plimbari in parc, in padure, undeva aproape de natura. Vizioneaza filme si emisiuni vesele dar incearca sa nu stai prea mult in fata calculatorului sau al televizorului. Medicamentele sunt foarte importante! Daca le iei cum trebuie si nu bei niciun fel de bauturi alcoolice intr-o jumatate de an sau chiar mai putin o sa fii ca noua. Nu uita sa faci sport si sa ai o alimentatie lipsita de bauturi carbogazoase sau energizante! Succes!
PS: Sa te vaiti cat mai putin! Gandeste-te ca putea fi si mai rau!
In primul rand trebuie sa stii ce anume te face sa intri in starea asta depresiva apoi sa lucrezi pe cauza (de exemplu daca nu reusesti sa-ti gasesti un partener si sa-ti construiesti un camin daca treaba asta persista problema zic eu ca tine de tine de ce asteptari ai tu de la celalalt, de comportament ) Deci prima data trebuie identificata cauza depresiei ce anume o face sa apara...
Depinde care e motivul. Eu am avut o depresie crunta cand mi-a murit cainele. Pur si simplu nu mai aveam chef sa traiesc. Aproape un an am fost asa dar acum mi-am luat altul si a scapat. Deci, daca imi spui de ce ai facut depresie, te pot ajuta.
Gândește-te cam pentru o zii întreagă la acele lucuri care te fac să te simți depresivă, dacă plângi ar fi chiar și mai bine. Dacă faci asta, vei fii cu un pas în față de a scăpa de despresie. Dacă faci asta cam o zii, următoarea zii încearcă să găsești tot felul de chestii care te fac să râzi (ex: filme de comedie, clipuri cu pisici, etc.)
Dacă ai trecut și de pasul ăsta, poți începe să îți ocupi timpul cu altceva, astfel nu vei mai avea timp să te gândești la ceea ce îți dă starea de depresie (de exemplu poți să încerci să te joci niște jocuri off/online, nu contează de care - indiferent de cât de stupid ar părea, ajută mult la acapararea concentrării tale pe acel joc)
Mai poți folosii și auto-sugestia. De fiecare dată când îți aduci aminte de ceva depresiv, spune-ți în gând "nu îmi aduc aminte" sau "nu îmi amintesc sigur ce s-a întâmplat" sau "fie ce-o fi" (sau orice ce poate să devieze gândul de depresie)
Dacă faci astea, nu este 100% sigur că vei scăpa de depresie, dar într-un procent de 73-80% o să te simți mult mai bine.
Du-te si relaxeaza-te. Asculta muzica (nu trista sau ceva. ) Iesi cat mai mult afara.
Iti recomand sa mergi la un psiholog, dar daca nu doresti incearca sa iti petreci mai mult timp alaturi de persoanele dragi tie.
Buna! Acum depinde si ce fel de depresie ai! Daca gen ...cineva drag tie a disparut din viata ta poti face mai multe chestii:
1. Poti gasi pe cineva cu care sa-ti petreci timpul liber astfel incat sa uiti de problemele tale!
2. Gaseste-ti un hobby : desenatul, dansatul, actoria, daca ai voce si ureche muzicala chiar canto :*
3. Daca e asa grav poti apela la un psiholog!
Sfatul meu e sa incerci sa uiti de tot, si sa mergi mai departe orice ar fi! Sper ca te-am ajutat!
Nu se poate fara medicamente, dar incearca sa te duci undeva intr-o vacanta in natura stai cateva saptamani, relaxeazate nu te mai preocupa, aceasta te va scapa unele ingrijoreli la nivel mental. Sper ca te am ajutat. Dar oricum cel mai bine scapi cu ajutorul pastilelor, si tatal meu are depresie si ia o jumatate de pastila pe zi, si il ajuta foarte mult. Ca sa stii ce pastila este cea mai potrivita pentru tine du-te la medicul de familie.
Cel mai important lucru atunci cănd ai stări nașpa (depresie in cazul tău) cel mai bine este să faci mișcare! Nu o să-ți vină să crezi ce minuni face mișcarea! Și cănd timpul îți permite, poți să-ti faci o cană mare de lapte cu cacao și cu zahăr și cu biscuiți și să te uiți la anger management sezonul unu doi și trei Fructele te ajută să scapi de depresie! Dacă dorești să te afunzi și mai tare in depresie atunci te poți găndi la fostul fosta și să plăngi, să te uiți la filme romantice, să nu faci mișcare, să te uiți la știri, să citești! Cititul îți poate da stări nașpa atunci cănd tu deja te simți nasol! Și nu uita un lucru : cu toți avem stări nașpa uneori!
gabytzuk_3613 întreabă: