anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum se poate scapa de un atac de panica?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
40 răspunsuri:
| AvalohAlyn a răspuns:

Eu am avut atacuri de panica si am scapat de ele cu medicatie de la medicul specialist psihiatru sicu psihoterapie cu un psiholog dar si cu citirea de carti motivationale sau de psihologie practica de la editura trei.Dar in general medicatia si psihoterapia fac minuni in cazul atacurilor de panica.Sanatate.

| CristinaSNC a răspuns (pentru AvalohAlyn):

Ce medicamente ai luat? Doar din curiozitate, nu le iau fara vreun medic

| AvalohAlyn a răspuns (pentru CristinaSNC):

Venlafaxina,Anafranil (ambele antidepresive)si bromazepam.(anxiolitic)
Si un psiholog e foarte bun fiindca iti da tehnici si sfaturi pentru ati fi mai usor si a inlatura problemele..sau a le ameliora.

| CristinaSNC a răspuns (pentru AvalohAlyn):

Daca nu iau medicamente le pot inlatura eu singura, concentrandu-ma sau relaxandu-ma? De cand e foarte cald afara ma panichez fara sa vreau, e foarte naspa sentimentul sad

| AvalohAlyn a răspuns (pentru CristinaSNC):

Poti dar e mult mai greu.Un psiholog macar te-ar putea ajuta mult. apeleaza la psihologul scolii/liceului la carecesti, e gratuit...si confidential ce vorbiti.

| AvalohAlyn a răspuns:

Psihologul scolar te poate ajuta, doar discuti cu el si t da sfaturi, tehnici cu sa scapi de atac etc in pluse gratis.
Asta daca nu vrei sa se ajunga la pastilele medicului psihiatru.
Scuza-ma pentru repeat.
Numai bine

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru AvalohAlyn):

Sa inteleg ca ai avut atacuri de panica mai de mult?
Anafranil este un antidepresiv triciclic, nu prea se mai foloseste intrucat are multe efecte reziduale fiind foarte non-specific.
Venaflexina e buna, dar este tratament de linia a II-a. De regula se incepe cu un inhibator selectiv al recaptarii serotoninei gen zoloft sau seroxat intrucat au mai putine efecte adverse.

| K0sti a răspuns:

Il infrunti vitejeste!

| CristinaSNC a răspuns (pentru K0sti):

Usor de zis laughing

| K0sti a răspuns (pentru CristinaSNC):

Daca deja razi...caz rezolvat! happy

| CristinaSNC a răspuns (pentru K0sti):

Usurel sper ca se rezolva

| syd2 a răspuns:

Te uiti la p0rn si sa vezi ce repede iti trece happy. Am avut si eu de cateva ori.

| spiridus25 a răspuns:

Tulburarea de panică este una din formele anxietății clinice, care apare cam la 2-5% din oameni și debutează de regulă după vârsta de 20 de ani. Vorbim de panică atunci când o persoană are episoade recurente de frică (anxietate/neliniște/agitație) foarte intense, care apar brusc și neașteptat, "ca din senin".

Aceste episoade, numite atacuri de panică, pot dura câteva minute sau câteva zeci de minute, dar de regulă ating intensitatea maximă în primele 10 minute. Atacurile de panică pot apărea din când în când sau, dimpotrivă, foarte frecvent și de multe ori nu pot fi prezise (adică elementul declanşator îi este necunoscut persoanei în cauză).

De exemplu, se poate întâmpla ca persoana să urce pe scări câteva etaje și dintr-o dată să se simtă copleșită de o senzație de rău, să amețească și să i se pară că inima îi va ceda. Sau aceleași senzații pot apărea la volanul unei mașini, fără ca persoana să fi depus în prealabil un efort fizic.

Simptomele atacului de panică pot fi foarte diverse, dar întotdeauna sunt foarte neplăcute, iar persoana este convinsă că sănătatea sa (fizică sau mentală) este pusă în pericol de acestea:

palpitaţii, bătăi puternice şi/sau accelerate ale inimii
transpiraţii
valuri de căldură sau de frig
amorţeală, furnicături în corp
tremurături sau frisoane
senzaţie de sufocare sau de nod în gât
respiraţie îngreunată sau senzaţia de tăiere a respiraţiei
presiune, disconfort sau durere în piept
greaţă, diaree sau alte probleme cu stomacul
senzaţie de ameţeală, de rău, de pierdere a echilibrului sau de leşin
senzaţie de irealitate, de a fi în afara corpului sau senzaţia că ceea ce se petrece este ciudat, neobişnuit
teama de a muri
teama de a pierde controlul sau de a înnebuni
>> Atenție! Toate aceste simptome pot avea la bază o condiție medicală (de exemplu: hipertiroidism, hipoglicemie, tulburări cardiovasculare precum prolaps de valvă mitrală, astm, edem pulmonar). Vorbim de atac de panică atunci când nu poate fi identificată nicio cauză somatică pentru simptomele recurente de panică. De regulă, persoanele cu atac de panică își fac numeroase controale medicale înainte să consulte serviciile unui specialist în psihologie/psihiatrie. Acest lucru este firesc și este foarte recomandat ca înainte de stabilirea unui diagnostic de tulburare de anxietate și începerea oricărui tratament să se facă un consult medical de specialitate care să excludă orice condiție medicală care poate avea simptome similare.

Atacul de panică singular nu este un diagnostic în sine. De fapt, multor persoane li se întâmplă ca de-a lungul vieții să treacă printr-un atac de panică (sau chiar prin mai multe) și nu dezvoltă o tulburare clinică. Un diagnostic de tulburare de panică este pus atunci când o persoană trece în mod recurent prin atacuri de panică și este copleșită de îngrijorări sau de frică cu privire la acestea. De exemplu, persoana este preocupată în mod exagerat de implicațiile pe care atacurile de panică le vor avea asupra vieții sale. "Dacă într-o zi chiar o să mor? Dacă voi înnebuni? Dacă n-o să mai pot munci? Dacă n-o să mă mai pot bucura de viață?"

Studiul pax: tratament online gratuit pentru panica
Din cauza preocupării intense de a nu trece prin noi atacuri de panică persoana își modifică considerabil comportamentul, evitând numeroase situații care i-ar putea declanșa astfel de atacuri. De exemplu, o persoană care a avut atacuri de panică la volan, refuză să mai conducă. Sau o persoană care a avut atacuri de panică când a rămas singură acasă sau pe stradă, încearcă să fie mereu însoțită de o persoană de încredere. Un alt exemplu frecvent, o persoană care a avut atacuri de panică după un efort fizic, evită un număr mare de activități care implică un astfel de efort – evită sportul, mersul pe jos, urcatul scărilor, sexul.

Pe scurt, un diagnostic clinic este luat în vizor atunci când persoana are mari dificultăți de a-și desfășura activitățile cotidiene, când viața socială sau activitatea profesională este puternic deteriorată sau când calitatea vieții per total scade considerabil.
Cum apare panica?

Dacă înțelegem cauzele panicii, atunci înțelegem cum să o tratăm. În primul rând trebuie să luăm la cunoștință că nu există un singur factor care să explice tot tabloul clinic. De fapt, putem vorbi de factori generali de vulnerabilitate (adică factori care îi predispun pe unii indivizi să dezvolte panică de-a lungul vieții), factori cauzali specifici (factori care în prezent explică apariția atacurilor de panică) și factori de menținere/cronicizare (factori care nu determină în mod direct apariția atacurilor de panică, dar conservă/agravează pe termen lung simptomatologia).

1. Care sunt factorii generali?

De ce panica apare doar la 2-5% din oameni? De ce panica este mai frecventă în familiile cu istoric de tulburare de anxietate? De ce panica este mai 2-3 ori mai frecventă la femei decât la bărbați?

Unele persoane sunt mai predispuse să dezvolte panică. Este foarte probabil ca acest lucru să fie determinat de niște mecanisme genetice. Știm din studiile familiale că persoanele care au rude de gradul I cu diagnostic de Panică au un risc de 3-5 ori mai mare de a dezvolta și ele panică de-a lungul vieții; iar studiile realizate pe gemeni au arătat că factorii genetici pot explica 48% din variația acestei tulburări. Este încă dificil să vorbim de gene specifice care să contribuie la dezvoltarea panicii. Numeroase studii au arătat că există o oarecare asociere între panică și gene de pe cromosomii 1p, 4q, 7p, 9q, 11p, 15q si 20p, precum: CCKBR, MAOA, COMT, HTR1A, ADORA2A, SLC6A4 și altele. Dar suntem încă departe de a înțelege exact mecanismele genetice care contribuie la vulnerabilitatea pentru panică.

Un alt factor general de vulnerabilitate este neuroticismul – o trăsătură de personalitate evaluată adesea de inventarele psihologice de personalitate. Neuroticismul se referă la tendința unor indivizi de a se îngrijora frecvent, de a reacționa cu ușurință cu emoții negative în situații stresante (se enervează, se sperie, plâng ușor) sau de a se simți vulnerabili în fața stresului. Persoanele cu nivel ridicat de neuroticism sunt mai vulnerabile să dezvolte de-a lungul vieții probleme de anxietate și depresie în general și au mai multe acuze somatice în perioade de stres. Din nou studiile genetice au arătat că 30-50% din neuroticism poate fi explicat de factori genetici, dar încă nu-i cunoașem cu exactitate.

De asemenea, se pare că persoanele cu un istoric medical de tulburări respiratorii sau care au rude de gradul I cu astfel de tulburări au un risc mai mare de a dezvolta panică. În general persoanele care au suferit de o condiție medicală care le-a pus viața în pericol sau care le-a provocat la un moment dat o teamă foarte intensă devin pe viitor mult mai sensibile la anumite simptome fiziologice (de exemplu: dificultăți de respirație). Avem de asemenea studii care arată că experiențele timpurii de violență în familie, abuz fizic sau sexual îi pot predispune pe indivizi să dezvolte atacuri de panică.

2. Care sunt factorii cauzali specifici?

Principalul factor cauzal al atacurilor de panică este interpretarea catastrofică a senzațiilor somatice. Persoanele cu atacuri de panică sunt convinse că senzațiile pe care le trăiesc sunt extrem de periculoase și le iau ca dovadă a unui diagnostic fatal, dar care este ascuns expertizelor medicale (chiar dacă nu poate fi detectat, acesta există cu certitudine). Practic, în mintea persoanelor cu atacuri de panică s-a dezvoltat un automatism (ca un program de calculator care rulează în mod automat) care presupune detectarea imediată a senzațiilor somatice atipice (de exemplu: o stare de oboseală, furnicături în degete, o jenă la nivelul pieptului) și interpretarea lor într-un mod exagerat ("Ceva nu-i bine cu inima mea!" "Doamne, mi se face rău!" "O să leșin! O să leșin!").

Prin lentila acestor interpretări: senzațiile inconfortabile, dar firești (pe care alte persoane le-ar ignora sau nu le-ar da prea mare importanță) apar ca o amenințare teribilă. Este firesc ca în fața unei amenințări teribile să reacționăm ca un sistem de alarmă și să ne apărăm viața cu orice preț. Dar atunci când amenințarea este ireală, aceste reacții sunt disfuncționale – ne epuizăm toate resursele pentru un pericol inexistent. Iată de ce atacurile de panică se mai numesc "alarme false" – pregătiri exagerate ale organismului și minții pentru o amenințare care nu există.

3. Care sunt factorii de menținere/cronicizare?

Atacurile de panică sunt experiențe foarte dificile. De aceea persoanele cu atacuri de panică devin foarte preocupate de evitarea lor. Dar cum poți să eviți un atac de panică? Unul din lucrurile la care recurg adesea aceste persoane este de a evita locurile sau situațiile în care au avut atacuri de panică în trecut. De exemplu, evitarea locurilor aglomerate, evitarea șofatului, evitarea situațiilor în care rămâi singur, evitarea efortului fizic, evitarea sexului, evitarea stresului. Practic, persoanele cu panică încep să își decupeze viața astfel încât să nu se mai confrunte cu situațiile care le pot provoca noi atacuri.

Paradoxul acestei strategii este că deși evitarea poate să amâne apariția atacurilor de panică pentru un timp, pe termen lung evitarea cronicizează panica. În timp, individul se convinge tot mai puternic că el este cu adevărat vulnerabil în fața atacurilor de panică și devine tot mai preocupat ca nu cumva să se confrunte cu una din situațiile pe care trebuie să le evite. Acest lucru îl menține într-o stare permanentă de îngrijorare și anxietate. Mai mult, atunci când atacurile de panică apar în ciuda acestor măsuri de siguranță, individul este mai predispus să se simtă învins sau lipsit de speranță.

Pe scurt, evitarea conservă frica. Să ne imaginăm că suntem copii și ne spune cineva că sub patul nostru se află o caracatiță teribilă, pe care dacă o privim în ochi o să ne înhațe și o să ne mănânce. Este firesc să ne fie frică! Și este firesc să ne ferim să ne uităm sub pat – suntem copii și nu știm ce se află acolo. Așa că seară de seară ne suim în pat și ne ferim să ne uităm sub el de teamă să nu vedem ceva cumplit. Poate la un moment dat ne vom gândi că oamenii spun de fapt tot felul de povești, și multe nu sunt reale. Nu au cum să fie reale! Prin urmare, și caracatița aceasta ar putea fi o invenție. Da, dar dacă nu e? Nu e mai mare riscul dacă nu cred în ea? Mai bine să nu ne uităm sub pat! La un moment dat frica aceasta poate începe să ne enerveze. La naiba, nu poate fi o caracatiță acolo! Nu se aude nimic de sub pat, nu se vede nimic ieșind de sub el – nu are cum să fie o caracatiță. Dar dacă este? Nu poate fi! Dar nu am de unde să știu sigur. Nu se poate uita altcineva sub patul meu? Ce spui? Nu este nimic sub patul meu? Dar daca nu te-ai uitat bine? Poate nu te pricepi! Mai bine sa nu mă uit sub pat.

Iată jocul de du-te – vino al minții noastre. Evitarea ne menține pe loc, în aceeași stare de neliniște și incertitudine. Frica nu poate fi învinsă decât confruntându-ne cu ea.
Cum se tratează panica?

Ca în toate tulburările de anxietate, există două tipuri de tratamente bine validate – care se aplică independent sau în combinație: psihoterapie și medicație.

Studiul pax: tratament online gratuit pentru panica
În continuare vom vorbi doar despre psihoterapia cognitiv-comportamentală. De ce? Pentru că avem suficiente studii clinice care arată că acest tratament este eficient (de exemplu: Studiul lui David Barlow din JAMA în 2000 care arată că efectul psihoterapiei este egal cu cel al medicației când sunt aplicate independent; sau Studiul lui Michelle Craske din Psychological Medicine în 2005 care arată că adăugarea psihoterapiei la medicație sporește impactul tratamentului) și este recomandat de numeroase autorități din domeniul sănătății mentale (de exemplu: Ghidul Asociației Americane de Psihiatrie sau Ghidul Institutului Național pentru Sănătate și Excelență în domeniul Clinic din Marea Britanie).

1. Ce presupune psihoterapia cognitiv-comportamentală?

Psihoterapia cognitiv-comportamentală (prescurtată adesea CBT, din engleză cognitive-behavioral therapy) se bazează pe nenumărate studii clinice care arată că problemele psihologice de tip anxietate și depresie pot fi corectate prin modificare modului în care oamenii gândesc și a modului în care aceștia acționează. Să ne uităm la factorii specifici și la factorii de menținere ai tulburării de panică (cei pe care i-am discutat în secțiunea anterioară). Aceștia sunt ținta psihoterapiei CBT: corectarea interpretărilor catastrofice și oprirea comportamentelor de evitare.

Practic, prin psihoterapia CBT persoanele cu atacuri de panică învață că simptomele lor inconfortabile nu sunt deloc periculoase și că se află mereu sub controlul minții lor. Mai mult, ei învață că pot tolera teama de atacuri de panică și că pot să se confrunte cu acele situații pe care obișnuiau să le evite. De asemenea, un lucru deosebit de important pe care aceste persoanele îl învață pe parcursul psihoterapiei sunt strategii eficiente de relaxare a corpului și a minții. Anxietatea este o problemă epuizantă, atât pentru minte, cât și pentru corp, tocmai pentru că menține individul într-o stare permanentă de tensiune sau neliniște. De aceea, un scop major al psihoterapiei este de a învăța persoanele cum să se relaxeze prin niște proceduri de respirație, relaxare musculară, autosugestie sau exercițiu fizic.

2. Se poate face psihoterapie online?

În ultimii ani, tot mai multe persoane caută servicii psihologice online, din numeroase motive, cum ar fi:

nevoia de a avea acces rapid și permanent la informații relevante;
lipsa de specialiști în localitatea/zona de domiciliu;
costuri prea ridicate ale serviciilor tradiționale;
programul zilnic de lucru împiedică accesul la serviciile tradiționale;
nevoia de confidențialitate în consultarea acestor servicii;
De aceea, specialiști din întreaga lume au început să ofere servicii de evaluare psihologică și programe de psihoterapie prin intermediul internetului. Dar funcționează aceste lucruri? În fond, nu este psihoterapia un proces interuman – cum poate o pagină web sau o interacțiune cu un psiholog prin email/videochat să înlocuiască acest lucru?

Haideți să privim întâi rezultatele. Avem deja suficiente studii clinice care arată că problemele de anxietate pot fi tratate eficient prin intermediul internetului (se poate consulta în acest scop pagina de Resurse de pe site-ul Asociației de Consiliere și Psihoterapie Online din România). Mai mult, avem studii clinice care compară în mod direct psihoterapia CBT online cu cea tradițională (față-în-față), iar rezultatele arată cele două forme de terapie pot fi la fel de eficiente (vezi studiul lui Gavin Andrews din PLoS în 2010).

Prin urmare, psihoterapia online în tulburarea de panică, și anxietate în general, funcționează. Cum putem înțelege acest lucru? În primul rând, programele de psihoterapie online sunt realizate de specialiști și utilizează la bază aceleași principii de intervenție care au fost validate în formele tradiționale de psihoterapie CBT. În al doilea rând, psihoterapia trebuie înțeleasă ca un proces ce are loc în mintea noastră, nu în jurul nostru. Psihoterapia funcționează pentru că schimbă ceva în mintea noastră, în modul nostru de a fi. Aceste schimbări se produc deoarece lucrurile pe care le citim, pe care le discutăm și exercițiile pe care le facem au consecințe asupra modului nostru de gândire și asupra viitoarelor noastre acțiuni. De aceea, psihoterapia nu este dependentă de prezența fizică a unui psihoterapeut – ci de posibilitatea ca cel care are nevoie de ajutor să intre în contact cu acele resurse psihologice (de exemplu: explicații, figuri, exerciții, încurajări, exemple, demonstrații, povești de succes) care vor avea un impact benefic asupra minții sale. Iată de ce un program online bine croit poate să dea rezultate foarte bune în tratamentul anxietății.
Totul despre atacurile de panica

Tulburarile anxioase se regasesc intr-o masura din ce in ce mai mare la populata generala, procentul situandu-se intre 16-20%. Sintagma „atac de panica" a devenit una de larga circulatie, patrunzand in constiinta colectiva a societatii.

Persoanele care au atacuri de panica in mod frecvent au una sau amandoua dintre cele doua temeri caracteristice panicii: teama de moarte si teama de nebunie. Manifestarile resimtite la nivel somatic in timpului atacului de panica pot fi atat de puternic neplacute incat persoana sa simta ca va face un infarct sau ca se va sufoca. De asemenea, starea psihologica din timpul atacului de panica, senzatia de a pierde controlul asupra situatiei, determina teama persoanei ca va innebuni.

Cu toate ca nici moartea nici psihoza nu survin in urma atacului de panica, senzatiile resimtite in acele momente sunt atat de reale incat teama este permanenta pentru persoana care experimenteaza atacuri de panica. Suferinta psihologica este una insemnata, ajungand pana la a afecta calitatea vietii persoanei si rutina sa zilnica. Exista riscul de a evita situatiile in care au survenit atacuri de panica, iar in cazul acesta viata poate fi restrictionata seminificativ: renuntarea la serviciu, renuntarea la a mai iesi din casa, renuntarea de a se mai intalni cu anumite persoane, renuntarea la a conduce autoturismul etc.

Apartinand in principal tulburarilor anxioase (panica, tulburare obsesivo-compulsiva, anxietate sociala, anxietate generalizata, fobie specifica si stres posttraumatic), atacul de panica poate insoti si tulburari afective, tulburari in legatura cu o substanta (consumul de droguri, consumul de alcool etc) sau tulburari de natura medicala (cardiace, respiratorii, vestibulare, gastrointestinale).

Simptomele atacului de panica

Pentru ca o perioada distincta de frica si disconfort sa fie diagnosticata drept atac de panica, este nevoie ca 4 sau mai multe din urmatoarele 13 simptome sa apara brusc si sa escaladeze in intensitate in decurs de 10 minute:
(1) palpitatii, batai puternice ale inimii sau accelerarea ritmului cardiac;
(2) transpiratii;
(3) tremor sau trepidatie;
(4) senzatii de scurtare a respiratiei sau de strangulare;
(5) senzatie de sufocare;
(6) durere sau disconfort precordial;
(7) greata sau detresa abdominala;
(8) senzatie de ameteala, dezechilibru, vertij sau lesin;
(9)derealizare (sentimentul de irealitate) sau depersonalizare (detasare de
sine insusi);
(10) frica de pierdere a controlului sau de a nu innebuni;
(11) frica de moarte;
(12) parestezii (senzatii de amorteala sau de furnicaturi);
(13) frisoane sau valuri de caldura

Clasificarea atacurilor de panica

In functie de contextul in care apar, atacurile de panica se clasifica astfel: atacuri de panica inopinate, atacuri de panica circumscrise situational si atacuri de panica predispuse situational.

• Atacurile de panica inopinate apar spontan, in diverse situatii si circumstante, fara sa fie in legatura cu un anumit context sau cu un anumit factor declansator. In cazul acestui tip de atac de panica este dificil pentru persoana sa anticipeze momentul cand atacul de panica va surveni, ceea ce duce la o stare de permanenta tensiune si de teama. Dat fiind ca atacurile de panica apar aleator, se poate ajunge la a se evita o gama larga de activitati care constituiau rutina de viata a persoanei. In lipsa unei interventii de specialitate se poate instala sentimentul de neajutorare in fata acestei situatii.

• Atacurile de panica circumscrise situational sunt cele care sunt in legatura cu anumite contexte de viata. Persoana stie ca intr-o anumita situatie atacul de panica apare invariabil. De exemplu in cazul arahnofobiei, persoana stie ca in momentul vederii unui paianjen atacul de panica se instaleaza.

• Atacurile de panica predispuse situational se refera la aparitia atacurilor de panica in legatura cu anumite situatii de viata, diferenta dintre acest tip de atac de panica si tipul circumscris situational fiind aceea ca in acest caz atacurile de panica nu survin fara exceptie in situatia respectiva. Acest lucru inseamna ca uneori atunci cand vorbeste in public, de exemplu, persoana poate avea un atac de panica, in timp ce alte ori se poate sa vorbeasca in public fara ca atacul de panica sa fie prezent.

Existenta unei clasificari a atacurilor de panica nu inseamna ca o persoana sufera doar de un tip de atac de panica. Exista posibilitatea ca doua sau chiar toate cele 3 tipuri de atac de panica sa fie prezente la o singura persoana. De exemplu, persoana stie ca de fiecare data cand vede un paianjen are atac de panica (circumscris situational), ca uneori atunci cand vorbeste in public are atac de panica (predispus situational) si ca alte dati atacul de panica apare „din senin", in situatii in care nu a mai aparut inainte (inopinat).

In cazul persoanelor anxioase, nevoia de a controla mediul si evenimentele de viata este una foarte crescuta, sentimentul de incapacitate de a controla un anumit context determinand o senzatie puternica de teama si disconfort. In ceea ce priveste atacurile de panica, sentimentul de absenta a controlului este generalizat, fiind generat de incapacitatea de a determina momentul cand pierderea stapanirii asupra propriei persoane (atacul de panica) intervine. Framantarile permanente, teama de nebunie sau de moarte si atacurile de panica in sine pot determina in timp o scadere a stimei de sine, sentimentul de neputinta si in cele din urma chiar depresie.

Cauzele atacurilor de panica

In prezent nu se cunosc cu exactitate cauzele atacului de panica, ceea ce a putut fi insa determinat este predispozitia genetica pentru anxietate si atacuri de panica. S-a dovedit, de asemenea, stiintific ca atacurile de panica pot fi determinate de situatii percepute de persoana ca fiind traumatizante. Exista posibilitatea ca evenimentul traumatizant sa fi fost preluat de mecanismele de aparare (de exemplu negarea) si pastrat in inconstient de unde actioneaza la nivel constient sub forma anxietatii generalizate sau fobiilor, ambele avand ca posibile manifestari atacul de panica. Asadar, atacurile de panica pot aparea si in absenta predispozitiei genetice, fiind determinata de situatii resimtite ca avand incarcatura negativa puternica de catre persoana in cauza.

In ceea ce priveste predispozitia genetica, nu exista un raport de cauzalitate strict intre antecedentele familiale de anxietate si posibilitatea ca o persoana sa se confrunte cu astfel de stari. In principal, predispozitia se refera la riscul mai mare de a suferi un atac de panica intr-o situatie stresanta de catre o persoana cu antecedente familiale de panica, decat de catre o persoana care nu prezinta aceste antecedente. Cu toate acestea, chiar si la o persoana ce are rude care au suferit atacuri de panica se poate ca acestea sa nu apara niciodata.

Interventii in cazul atacurilor de panica

In conditiile in care o persoana acuza stari similare cu atacurile de panica este important sa viziteze atat cabinetul unui psiholog, cat si cabinetul unui medic generalist. Vizita la medic este necesara pentru a se stabili daca exista sau nu cauze medicale ale simptomelor. In urma consultului psihologic, este posibil ca pacientul sa fie indrumat spre psihiatru in vederea diagnosticarii unei eventuale tulburari mai largi in cadrul careia se manifesta atacurile de panica, intrucat acestea nu reprezinta in sine o categorie de diagnostic. Ulterior exista trei tipuri de interventie catre care pacientul va fi indrumat (in momentul in care s-au exclus cauzele de natura medicala): interventie medicamentoasa (prescrisa de psihiatru), interventie psihologica (psihoterapie) sau interventie mixta (psihologica si medicamentoasa).

Interventia psihologica

Terapiile cognitiv-comportamentale si-au dovedit stiintific eficienta in tratarea anxietatii si depresiei, avand o metodologie bine pusa la punct si unitara in ceea ce priveste interventia. Indiferent insa de scoala psihologica de care apartine terapeutul, atacurile de panica se trateaza urmarind in linii mari pasii enuntati de curentul cognitiv-comportamental. Diferenta in terapiile umaniste sau in psihanaliza s-ar manifesta printr-o incursiune in trecutul pacientului, in incercarea de determinare a unor cauze (ereditare sau in legatura cu un eveniment traumatic), insa interventia este in continuare centrata pe prezent, la fel ca in cazul terapiei cognitiv-comportamentale.

Pe scurt pasii procesului terapeutic sunt urmatorii:

1. Pregatirea pacientului pentru a ramane in contact cu situatia de care se teme in loc de a o evita, demontand credintele si amenintarile imaginare.

2. Explorarea unor altor patternuri de gandire care sa-i schimbe perspectiva asupra situatiei – inlocuirea gandurilor negative cu ganduri mai realiste. Trecand in revista alternativele de gandire asupra situatiei se dobandeste un sentiment mai mare de control asupra respectivei circumstante, fapt ce determina scaderea incarcaturii anxioase.

3. Pacientul este indrumat spre confruntarea propriilor temeri (de nebunie, de moarte, de a se face de ras) si constientizarea lipsei de temei a acestora. Scopul final este conectarea pacientului la realitate, experimentarea si testarea rezultatelor gandurilor alternative si inlocuirea modului hipervigilent de percepere a realitatii cu un alt tip de perspectiva, mai obiectiva (perspectiva in care pot fi percepute atat pericolele reale, cat si momentele de bine).

Daca v-ati confruntat cu simptomele atacului de panica, si stiti ca nu este o problema medicala, puteti apela la serviciile oferite de psihologii Medicover: psihoterapie, consiliere psihologica si tehnici de relaxare.

| Ben00 a răspuns:

Sportul te va face sa te simti bine in pielea ta. Uneori te sperii si daca simti ca iti bate inima putin mai tare. Insa trebuie sa te tii, nu-i suficient 2-3 luni.

| giony54 a răspuns:

Numai cu tratament naturist, te pot ajuta daca ma contactezi.Este de durata, dar merita.

| Kettolix a răspuns:

Eu nu fac atacuri de panica. PE mine daca ma speri iti rup gatul din reflex. Pur si simplu asa reactionez eu cand ma sperii: foarte violent laughing

| CristinaSNC a răspuns (pentru Kettolix):

Ma bucur sa aflu asta laughing. Oricum m-am relaxat si sunt mult mai bine :3

| Kettolix a răspuns (pentru CristinaSNC):

Daca nu scapi de problema asta doar gandeste-te ca esti mai puternica ca ceva ce te sperie. Cand ceva yte sperie o face fiindca e mai slab ca tine si nu are cum sa-ti faca rau direct. Despre orice ar fi vorba. Domina nu fii dominata. Multa sanatate :*

| Adii91 a răspuns (pentru Kettolix):

Stii ce-i ala atac de panica?

N-are nici pe departe cu legatura cu a face pe Jon Jones daca sare unu' la gatul tau, daca aveai impresia aia

| Kettolix a răspuns (pentru Adii91):

Shhhh. Nu tipa la mine omule. Nu am raspuns serios, erra la caterinca. Stiu ce e dar cum nu am avut de-aface cu asa ceva l-am asimilat cu o sperietura. laughing Eu patesc ceva asemanator, dar rar, mi se opreste inima si plamanii csteva secunde si nu mai vad aproape deloc. Sau lesin din lipsa de calciu, magneziu, etc. (eu nu mananc decat o data pe zi, undeori de 2 ori) happy

| Adii91 a răspuns (pentru Kettolix):

Exista destule alte subiecte pe seama carora se poate face caterinca, crede-ma, si eu fac laughing...asta nu e unul din ele....violentule laughing

Si baga mancare in tine, doar ii faci rau corpului tau daca intr-adevar procedezi cum spui

| Kettolix a răspuns (pentru Adii91):

Acum ceva timp m-am infometat, si de atunci nu pot manca mai mult laughing Si da, sunt violentA*winking

| Adii91 a răspuns (pentru Kettolix):

Aaa, deci esti mai mult o Ronda Rousey decat Jon Jones..am inteles laughing

Ar fi bine sa incerci totusi, mai ales pe caldurile astea. Toate astea se acumuleaza usor usor si s-ar putea sa ai probleme in viitor. Sa speram ca nu se ajunge acolo

Si acu sa terminam cu off-topicul, pana nu sari la gatul meu tongue

| Kettolix a răspuns (pentru Adii91):

Mnah sunt pacifista. (mno acum daca ma enervezi iti tabacesc fundu, dar shh don't judge me) Liz, terminat

| Adii91 a răspuns (pentru Kettolix):

Ardeleanca?

| Kettolix a răspuns (pentru Adii91):

Huh? Da... Cumde-ai stiut?

| Adii91 a răspuns (pentru Kettolix):

Takes one to know one laughing... felul in care te exprimi

Acu' ca mi-ai confirmat, chiar trebuie' sa-mi protejez fundu laughing...bafta

| Adii91 a răspuns:

Prin vointa proprie...trebuie sa constientizezi ceea ti se intampla, faptul ca nu mori desi ai senzatia aia, sa-ti reglezi respiratia si bataile inimii corespunzator. Incearca sa faci ceva, orice, care sa te ajute sa-ti sara gandul de la momentul propriu zis, ocuparea mintii cu diferite activitati ajuta

| Adii91 a răspuns:

Tratamentul se ia pentru anxietate in general, atacurile de panica se pot bloca si fara daca exista vointa. Eventual daca chiar nu poti nicicum si simti ca lesini, jumatate de xanax, nu mai mult.

| CristinaSNC a răspuns (pentru Adii91):

Poti sa imi dai mai multe exemple de moduri in care pot scapa de ele, te rooog, e foarte aiurea senzatia sad

| Adii91 a răspuns (pentru CristinaSNC):

Am explicat in mare mai sus, cam asa procedam eu... poti sa-mi spui cam ce simptome prezinti? Sa o luam de acolo

Atacurile de panica pot fi singulare, aparute dupa un eveniment neplacut(moarte a unor apropiati, accident, fobii de orice fel). Adica sa se intampe o data si sa-ti treaca, sau pot fi repetitive, astea fiind caracteristice indeosebi persoanelor ce prezinta o forma de anxietate

| CristinaSNC a răspuns (pentru Adii91):

Simptomele sunt : Simt ca am un el de "nod" in gat, iar cand il simt ma panichez si nu pot respira si am senzatia ca inima mea are batai neregulate sad

| Adii91 a răspuns (pentru CristinaSNC):

Primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci...e sa te impaci cu gandul ca nu patesti nimic, e doar un atac de panica si atat. Trebuie sa pornesti de la asta, ca daca te panichezi ca patesti anumite chestii, simptomele o sa se agraveze doar.

Bea niste apa, incearca sa ajungi intr-un loc in care aerul e mai rarediat si abundent(cam greu cu caldura asta)...trage aer in piept, adanc vreo 2-3 sec, il tii acolo tot asa, 2-3, sec, si expiri...tot asa de cateva ori, exercitiile de respiratie ajuta
Si incearca sa nu te mai gandesti, stiu ca e greu, dar se poate..citeste o carte, uita-te la un film, discuta cu cineva la telefon... orice, doar sa-ti sara gandul

Iti urez multa bafta si is sigur ca o sa reusesti cu putina vointa. Daca mai nelamuriri in viitor, poti sa-mi trimiti mesaj in privat, in caz ca uit de intrebarea asta laughing

| CristinaSNC a răspuns (pentru Adii91):

Multumesc mult happy am sa incerc sa imi revin

| CristinaSNC a răspuns (pentru Adii91):

Tu ai avut asa ceva si ai scapat prin vointa proprie?

| Adii91 a răspuns (pentru CristinaSNC):

La mine e mai complicat laughing....prea lunga povestea

Eu n-am constientizat la inceput ce am, credeam efectiv ca o sa mor... dupa ce mi-am facut analize care au iesit in regula, si m-am interesat despre starile mele ...doar atunci am reusit sa trec peste in anumite situatii

Nu mereu insa, la mine au fost repetitive, pentru ca is anxios ...am recurs si eu la medicatie o perioada

| CristinaSNC a răspuns (pentru Adii91):

O sa vad cum evolueaza lucrurile, multumesc pentru raspunsuri happy

| Adii91 a răspuns (pentru CristinaSNC):

Sa cresti mare laughing...N-ai bai, vin si zile mai bune

| CristinaSNC a răspuns (pentru Adii91):

Sper sa fie asa happy

| Marian087 a răspuns:

Iti arat printr-un video de 5 min facut de mine pas cu pas cum sa scapi de palpitaii si stari de panica renuntand la 5 lucruri care te afecteaza zi de zi fara sa iti dai seama.Am avut 4 ani de suferinta si de 3 ani nu mai am nimic, sunt din nou un om normal, fericit si perfect functional.https://youtu.be/svg7caPXxHo

Întrebări similare