| micurutza2005 a întrebat:

Cum se spune corect virusi sau virusuri, virusii sau virusurile, grea gramatica asta...laughing

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
eluveitie
| eluveitie a răspuns:

Ambele forme sunt corecte.Am intrebat si eu chestia asta pe profesoara de biologie si mi-a spus ca virusi e folosit cand ne referim la virusii din calculator si virusuri cand ne referim la acel virus ce provoaca bolile happy

26 răspunsuri:
| flamespark a răspuns:

Virusi este termenul pentru virusii de calculator, iar virusurile este termenul pentru micro-organismele din corp care ne imbolnavesc

| mcrenma a răspuns:

Virusi si virusii sunt formele corecte.

| cretzufinish a răspuns:

Virusii sunt de calculator, iar virusurile inframicrobii.

| Aliyaa a răspuns:

Se spune virusi(pentru calculator)iar virusurile(la plural)sunt cele ne imbolnavesc ex:cele gripale, la singular se spune,, virusuri)virusii (este forma de plural al cuv,, virusii"). Toate sunt corecte!

VÍRUS, virusuri, s. n. Agent patogen, invizibil cu microscopul obișnuit, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase;

VÍRUS, viruși, s. m. ~ 2. (Inform.) Program care se autocopiază pe un calculator, fără știrea utilizatorului, infectând părți din sistemul de operare sau alte programe executabile. Folosit adesea în sintagma virus informatic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Virusi si virusuril.

| Bacemi a răspuns:

Ambele variante sunt corecte insa cu sensuri diferite. Virusii sunt acele programe informatice pe cand virusurile sunt agentii patogeni.

| MaRRiaN a răspuns:

Virusi, virusii...

Asa cred happy

| joycelyn a răspuns:

Pentru virusu' din calculator, pluralul e ''virusi''. Ptr agentul patogen, sunt admise ambele forme de plural

| joycelyn a răspuns:

Cretzufinish, pentru a verifica chestii de genul, se foloseste DOOM-ul, nu DEX-ulwinking

| carla2009carla a răspuns:

Buna, logic cred ca se spune virusii.pa

| ALY_2447 a răspuns:

Dupa mine cred ca corect se spune virusi

| micurutza2005 explică:

Vad ca stati destul de bine cu cunostintele generale bravo! eu stiam dar am vrut sa vad daca si voi ma aprobati...

Joycelyn stiam deja dar am dat si o informatie de pe net, care a fost confirmata de cunostintele mele.

| joycelyn a răspuns:

Cretzufinish, actualizeaza-ti cunostintele tongue
Conform DOOM-ului, este corect si ''virusuri'' si ''virusi'' pentru a face referire la microb si doar ''virusi'' pentru domeniul IT

Ma rog, am ramas eu mai in urma, la fel ca ceilalti utilizatori. tongue
"Virusu' " si "pentru" tot din DOOM sunt?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vise sau visuri?

| micurutza2005 explică:

Pentru ANONIM, vise ai tu cred sau nu stii sa citesti da ma rog intrebarea e veche si oricum stiam raspunsul voiam doar sa vad cine mai stie raspunsul corect poate citesti si tu raspunsurile si intelegi ca e vorba despre virusi ...nu vise.laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Virusi sau virusurile

| nadd a răspuns:

Pana acum nu vad nici o explicatie la etimologia acestui cuvant, ceea ce imi da de inteles ca nimeni n cunoaste complet adevarul.
Daca mai traia Maestrul Pruteanu, ne dadea cu DEX-ul in cap pana pricepeam, altfel o luam si noi ca atare, pentru ca a aruncat un nene cu bata in balta, a facut "neste" valuri care acum ne iau si pe noi.
Chiar nu mai avem si noi un cap luminat?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai...virusi la calculator si versiunea corecta cand ne referim la tot ce tine de biologie si boli e virusuri. big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Virusi

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Denumirea de viruşi din domeniul IT, provine de la viruşii patogeni din domeniul microbiologiei. Pluralul virusuri a apărut recent, probabil pentru a face substantivul de gen neutru. Un alt exemplu este pluralul de la quarc care a fost cuarci şi acum este mediatizată varianta quarcuri.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Si eu am aceeasi intrebare. Nu-l mai suportam pe ala din spotul publicitar pentru Domestos, chiar ma intrebam cat mai chiulesc carcotasii astia, da iaca - na, ca n-a gresit...

| Popescu_Dana_1969 a răspuns:

DOOM2:
1.virus(program de calculator) s.m., pl. virusi;
2.virus(agent patogen) s.m., pl. virusuri/virusi;
In concluzie, virusi folosim in informatica, iar pentru agentii patogeni sunt corecte ambele forme.
Pentru anonim:
vise- cand este vorba de imagini din timpul somnului;
visuri- aspiratii

| Zura_Eugen_1968 a răspuns:

Pana in anii 2000 nu am auzit de "virusurile", pluralul de la virus, mai ales la chestiile biologice, nici inainte de revolutie, cand era calculatoarelor nu era asa de dezvoltata ca dupa revolutie, virus- virusi
si atat.

Întrebări similare