| traficanta a întrebat:

Cum se trateaza anemia?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| luciana200972 a răspuns:

Cel mai simplu dp ce i-ti faci analizele de sange mergi la medic si-ti va recomanda ceva potrivit tipului de anemie. poti ajuta si cu consumul de fructe si legume proaspete, sucuri facute in casa la storcator, consum de lactate cat mai putin prelucrate. sanatate

| ArcAnna a răspuns:

Anemia - cauze si tratament

Anemia este determinata de scaderea numarului de globule rosii din sange (hematii sau eritrocite) sub valorile normale sau de modificarea lor ca forma, marime si incarcare cu hemoglobina (scaderea concentratiei de hemoglobina).

Globulele rosii transporta oxigenul din aerul inspirat in plamani prin toate celulele corpului. Scaderea lor deregleaza intregul organism printr-un aport insuficient de oxigen si substante nutritive.

Cauzele aparitiei anemiei sunt multiple:
- hemoragii acute sau cronice (din traumatisme, rani, sangerari repetate din nas, tub digestiv, sangerari genitale, etc);

- deficitul de fier (care contribuie la sinteza hemoglobinei din globulele rosii);

- deficitul de vitamina B12 si acid folic;

- intoxicatiile maduvei osoase (locul unde se produc globulele rosii) cu diferite substante chimice (medicamente, nitrati, plumb, mercur, etc);

- boli parazitare (tenie, botriocefal, etc);

- boli tumorale, leucemie.

Tratamentul anemiilor depinde de cauza care le-a produs: oprirea sangerarilor, alimentatie bogata in proteine, tratament cu fier sau cu vitamina B12 si acid folic, combaterea infectiilor si a parazitilor, evitarea intoxicatiilor.

In cea ce priveste alimentatia se recomanda: peste, carne de pasare, carne de vita, maruntaie (ficat de vita, rinichi, inima, etc), galbenus de ou, legume (sfecla rosie, varza, fasole verde, rosii, spanac, salata, sparanghel, patrunjel, etc), fructe (caise, piersici, ananas, curmale, capsuni, coacaze negre, afine etc), nuci, alune, paine neagra.

Printre plante medicinale care sunt de ajutor se remarca: catina, urzica, coada calului, papadia si tecile de fasole fara seminte. Se fac infuzii si se beau doua, trei cani de ceai pe zi.

De un real ajutor este cura cu suc de sfecla rosie (bogata in saruri minerale, fosfor, fier si vitamine B si C). Se bea zilnic cate o jumatate de pahar de suc dimineata si jumatate de pahar seara.

Se mai recomanda cura cu polen (20g pe zi pentru adulti)timp de o luna sau doua. Mai poate fi folosita mierea de albine de mana de culoare inchisa care este bogata in fier.

Pentru anemie trebuie aer curat. Astfel cura cu aer de munte este benefica si contribuie la cresterea numarului hematiilor.

http://sanatate.ele.ro/Anemia_cauze_si_tratament_--a3098.html

Anemia

Tratament

Tratamentul anemiei depinde de cauza sa:

Anemia feripriva
Aceasta forma de anemie se trateaza cu suplimente de fier, ce trebuie administrate timp de cateva luni. In cazul in care cauza subiacenta a deficientei de fier este pierderea de sange – altfel decat prin menstruatie – sursa hemoragiei trebuie localizata si oprita, posibil printr-o interventie chirugicala.

Anemia prin deficit de vitamine
Anemia pernicioasa se trateaza prin administrarea de vitamina B12 pe cale injectabila, tratamentul durand uneori toata viata. Anemia prin deficit de acid folic se trateaza prin administrarea de suplimente de acid folic.

Anemia secundara bolilor cronice
Acest tip de anemie nu beneficiaza de un tratament specific. In acest caz, tratamentul este cel al bolii subiacente. Suplimentarea cu fier sau cu vitamine nu are rezultate in acest tip de anemie. Totusi, daca simptomele se agraveaza, o transfuzie de sange sau injectiile cu eritropoietina sintetica (hormon produs in mod normal de catre rinichi), pot stimula producerea de globule rosii si reduce starea de oboseala.

Anemia aplastica
Tratamentul acestui tip grav de anemie poate consta in transfuzii de sange pentru a creste numarul de globule rosii. In cazul in care maduva osoasa este afectata si nu poate produce globule rosii sanatoase, se poate recurge la un transplant de maduva osoasa.

Anemiile asociate cu boli ale maduvei osoase
Tratamentul acestor tipuri diferite de boli variaza de la administrarea de medicamente, chimioterapie pana la transplant de maduva osoasa. Tratamentul implica de obicei consultul unui hematolog.

Anemia hemolitica
Tratamentul anemiei hemolitice consta in tratarea infectiilor asociate, administrarea de medicamente ce suprima sistemul imunitar. Tratamente scurte cu steroizi sau gama globulina pot suprima sistemul imunitar (ce poate ataca globulele rosii).
Daca anemia a dus la cresterea volumului splinei, aceasta poate fi indepartata pe cale chirugicala. Splina este organ situat in partea superioara stanga a abdomenului si are drept functie filtrarea si stocarea globulelor rosii anormale.

Drepanocitoza
Tratamentului acestei forme incurabile de anemie consta in administrarea de analgezice, precum si de lichide orale sau intravenoase pentru prevenirea complicatiilor. Medicul poate recomanda si transfuzii de sange, suplimente de acid folic si antibiotice. Transplantul de maduva osoasa poate fi o optiune de tratament in unele situatii.

| CynicalCunt a răspuns:

Ca in Familia Flinstone: cu bolovani in cap.

Întrebări similare