Pacientul cu anevrism rupt reprezinta o urgenta care se interneaza de obicei in sectia de reanimare. Poate fi necesara ventilatia asistata si aplicarea diferitelor metode de resuscitare. Poate apare hidrocefalia (exces de lichid in creier) din cauza blocarii fluxului lichidului cerebrospinal, si pacientul poate necesita de ugenta drenajul extern al lichidului prin ventriculostomie. (tub de dren inserat in ventricului cerebral pentru drenarea excesului de lichid cerebrospinal).
Interventia neurochirurgicala asupra anevrismului se face de obicei in primele 3 zile, pentru a evita riscul de rerupere al anevrismului.
Exista si procedee endovasculare de embolizare a anevrismului, dar care nu sunt inca accesibile in regim de urgenta.
Pacientii cu hemoragie subarahnoidiana au in primele doua saptamani de evolutie un risc foarte mare de a dezvolta vasospasm, de aceea necesita o supraveghere atenta a functiilor neurologice. Vasospasmul conduce la simptome care mimeaza atacul vascular (stroke), prin vasoconstrictia arterelor afectate si iritatia datorata sangelui revarsat prin ruptura anevrismului. Vasospasmul beneficiaza de tratament medicamentos si de angioplastie.
Pacientii trebuie sa stea obligatoriu la pat, primesc medicatie impotriva spasmului vascular, pentru asigurarea hipervolemiei si a unei moderate hipertensiuni, astfel incat fluxul de sange sa poata compensa arterele spastice.
Prognostic
Prognosticul pacientului cu anevrism cerebral rupt depinde de: marimea si localizarea anevrismului, varsta, starea generala de sanatate, starea neurologica dupa ruptura. O treime din pacienti decedeaza la prima sangerare. Altii recupereaza foarte putin sau deloc din deficitul neurologic instalat cu ocazia rupturii. Majoritatea pacientilor raman cu un grad de deficit neurologic si necesita recuperare indelungata, terapie fizica, ocupationala, de reeducare a vorbirii. Uneori pacientii dezvolta complicatii dupa hemoragie, ca hidrocefalia, necesitand drenaj ventriculoperitoneal. Evolutia poate fi indelungata, necesitand tuburi gastrice de hranire, sau traheostomie.
Anevrismul cerebral e o boala foarte grava.Medicul curant va stabili inainte de a lua cea mai buna decizie de tratament, gravitatea bolii.Interventia chirurgicala e una din metodele de vindecare.